Vijesti RS i matica

Vlada Srbije sa MMF dogovorila savjetodavni aranžman bez novih kredita

TRAJAĆE 30 MJESECI – U SKLADU SA NOVIM PROGRAMOM IZ 2017. ZA ZEMLJE POPUT SRBIJE

VLADA Srbije postigla je dogovor da delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda o novom aranžmanu u trajanju od 30 mjeseci koji ne bio finansijski već savjetodavni (Instrument za koordinaciju politika PCI), saopštio je danas MMF.

Delegacija MMF-a koju predvodi Džejms Ruf boravila je u Beogradu od 11. juna povodom završetka razgovora o novom programu sa Srbijom o makroekonomskim politikama i reformama, koji Izvršni odbor MMF-a treba da odbori sredinom jula.

PCI je novi instrument koji je MMF uveo tokom 2017. godine u cilju pružanja podrške zemljama kao što je Srbija, za koje bi bio koristan okvir predviđen programom MMF-a, ali kojima nije potrebna finansijska podrška te finansijske institucije.

„Program podržan od PCI ima za cilj održanje makroekonomske i finansijske stabilnosti i ostvarivanje napretka u realizaciji ambicioznog plana strukturnih i institucionalnih reformi radi podsticanja brzog i inkluzivnog rasta, otvaranja novih radnih mjesta i podizanja životnog standarda“, objasnio je Ruf.

On je ocijenio da su makroekonomski izgledi Srbije i dalje dobri, da je rast dostigao 4,6 procenata međugodišnje u prvom kvartalu i očekuje se da će dostići najmanje 3,5 procenta u ovoj godini, a da je inflacija i dalje niska i procjenjuje se da će biti oko dva procenta do kraja 2018. godine, zahvaljujući podršci odgovarajuće monetarne politike Narodne banke Srbije.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar