РС и матица

Војна парада у Нишу: 4.000 војника, 300 возила и 40 летјелица

АПЛАУЗОМ ПОЗДРАВЉЕН ДОЛАЗАК ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋЕГ ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ МИЛОРАДА ДОДИКА
  • Борбена возила пјешадије прошла су Булеваром Николе Тесле. Међу њима су тенкови Војске Србије М-84 а велики аплауз публике изазвао је пролазак модернизованог тенка Т-72. Његова посада је потврдила да је то један од најбољих тенкова на свијету
  • Слика изнад Ниша је величанствена јер упоредо са проласком тенкова Војске Србије налијећу авиони „миг 29″
  • У саставу подешалона артиљеријских јединица највећу пажњу привукла је самоходна хаубица „нора“. Истакао се и лансер ракета „огањ“
  • За припрему, организовање и извођење приказа одговоран је командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, командант приказа је замјеник команданта Копнене војске бригадни генерал Владета Балтић, док је у име МУП-а одговоран командант Жандармерије пуковник полиције Дејан Луковић

НА ПРИКАЗУ способности војске и полиције у Нишу„Одбрана слободе“ учествовало је 4.000 војника, 300 возила и 40 летјелица.

Предсједник Србије Александар Вучић оцијенио данашњи приказ оцјеном „врло добро“. Захвалио је припадницима војске и полиције који су „на импресиван начин обиљежили Дан побједе и показали како се враћа дуг онима који су створили слободу“.

Традиционално, Гарда Војске Србије изводи егзерцир који публика прати с великом пажњом.

Слика изнад Ниша је величанствена јер упоредо са проласком тенкова Војске Србије налијећу авиони „миг 29″.

Борбена возила пјешадије прошла су Булеваром Николе Тесле у Нишу. Међу њима су тенкови Војске Србије М-84 а велики аплауз публике изазвао је пролазак модернизованог тенка Т-72.

Публика је усмјерила поглед ка небу гдје су се појавили школски авиони „ласта“ и школско-борбени авиони „супергалеб г4″. Прелетјели су и јуришни авиони „орао“.

У оклопним возилима из развоја „лазар 3″ налазе се војници опремљени најсавременијом опремом по пројекту „1500 плус“.

Подешалон савремених артиљеријских оруђа у свом саставу је имао „шумадију“, „нору б52″ и „алас“.

Подешалон 250. ракетне бригаде представио се системом „нева“ којим су 1999. године оборени авиони Ф-117 и Ф-16. Ту је и систем „куб“.

У саставу подешалона артиљеријских јединица највећу пажњу привукла је самоходна хаубица „нора“. Истакао се и лансер ракета „огањ“.

Моторизовани ешалон почео на свом челу је имао подешалон мотоцикала и квадова као и подешалон борбених возила МУП-а.

Пажњу публике привукли су хеликоптери Војске Србије Ми-8, Ми-17, и „газела“.

Дефиле припадника ваздухопловства почео је у 11:35. Прво су пролетјели хеликоптери међу којима су били Ми-35 из састава ваздухопловних снага Руске Федерације. Након тога, на небу су се појавили хеликоптери МУП-а РС.

Представници Русије на паради у Нишу су били изасланик одбране пуковник Андреј Собакин и командант Западног војног округа генерал Александар Журављов.

Од 11:28 почео је наступ подешалона Центра за основну полицијску обуку Сремској Каменици, подешалона ветерана МУП-а, подешалона кадета Војне академије, подешалона Жандармерије, подешалона коњаника. а продефиловали су и подешалони припадника извичаких чета Друге, Треће и Четврте бригаде КВ и подешалони Војне полиције као и Специјалне бригаде.

Одмах потом лицама Ниша први пут су марширали ратни ветерани.

На небу изнад Ниша су се појавили и припадници 63. Падобранске бригаде који су и отворили параду.

Бригадни генерал Владета Балтић рапортирао је у 11:14 предсједнику Републике чиме је приказ почео.

На почетку су били скокови са висине од 2.000 метара које су извели припадници 63. падобранског батаљона.

Војна парада је почела у 11:04 – химном и предајом рапорта врховном комнданту ВС Александру Вучићу.

Пре тога је фанфарама био најављен долазак предсједника Србије и врховног команданта ВС Александра Вучића.

Окупљени грађани су у 10:52 аплаузом поздравили долазак предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика.

У Нишу су виђена борбена возила пјешадије, тенкови, борбена возила „хамер“, артљеријски системи „огањ“, борбена возила „лазар“, артиљеријска оруђа „нора“, ПВО системи, оклопна возила жандармерије, полицијска возила, средства из развоја предузећа Одбрамбене индустрије Србије „шумадија“, „алас“, „милош“, „огањ модуларни“, „огањ дигитални“, „пасарс“ и савремено наоружање и опрема по пројектима „1500″ и „1500 плус“.

У Ниш је стигла и модернизована верзија руског тенка Т-72 Б3. Његова посада је потврдила да је то један од најбољих тенкова на свијету.

За припрему, организовање и извођење приказа одговоран је командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, командант приказа је замјеник команданта Копнене војске бригадни генерал Владета Балтић, док је у име МУП-а одговоран командант Жандармерије пуковник полиције Дејан Луковић.

(ртс)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар