RS i matica

Vojska Srbije prvi put ima oklopne helikoptere – iz Rusije stigla četiri Mi-35

VOJNI VRH PLANIRA DA FORMIRA CIJELU ESKADRILU TIH BORBENIH HELIKOPTERA
  • Mi-35 opremljen je topom i čitavom lepezom raketnog naoružanja, a.može i da preveze osam vojnika. Njegova maksimalna brzina je zavidna za helikoptere, kreće se do 310 kilometara na sat, a savremene verzije, poput ove koju je kupila Srbije, opremljene su i modernom elektronikom

ČETIRI helikoptera tipa Mi-35, koje je Srbija kupila od Rusije, isporučena su na vojni aerodrom „Pukovnik pilot Milenko Pavlović” u Batajnici.

Time je ovaj ugovor realizovan a Vojska Srbije je, u vrijeme učestalih nabavki novog naoružanja, prvi put dobila ono što na ovim prostorima nikada nije imala – oklopne helikoptere za podršku snagama na zemlji.

Ovi helikopteri biće raspoređeni u 714. protivoklopnu helikoptersku eskadrilu na civilno-vojnom aerodromu „Morava” kod Kraljeva.

U skladu sa mogućnostima države, u planu je da se formira eskadrila ovih helikoptera.

Helikopter Mi-35 – kojeg mnogi smatraju i nazivaju i „letećim tenkom“ – važi za, ako ne najbolji, svakako za jedan od najboljih jurišnih helikoptera u svijetu.

U osnovnoj verziji, Mi-24 upotrebljavan je u vrijeme SSSR-a u ratu u Avganistanu, u oružanim sukobima na postsovjetskim prostorima i na području bivše Jugoslavije.

Vazdušno-kosmičke snage Ruske Federacije ga koriste u Siriji.

Osnovna odlika ove letjelice su snažan oklop i velika vatrena moć. U različitim varijantama opremljen je topom i čitavom lepezom raketnog naoružanja.

Osim toga, može i da preveze osam vojnika. Njegova maksimalna brzina je zavidna za helikoptere, kreće se do 310 kilometara na sat, a savremene verzije, poput ove koju je kupila Srbije, opremljene su i modernom elektronikom.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar