РС и матица

Вучић: Ако буде споразума о КиМ – имаћемо више него што имамо данас

ОБЈАВИО ДА ЋЕ 9. СЕПТЕМБРА БИТИ СА СРБИМА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ
  • Поводом противљења Меркелове промјени граница, рекао: „Кад кажу да су против разграничења то значи да су против промене граница које су успоставили на нашу штету… А мене многи нападају, поготову у Србији, управо зато што не прихватам такве границе“
  • Нагласио да Меркел ипак није противник и да не треба да се заборави шта је учинила за Србију у вријеме мигрантске кризе, те колико су и њемачке инвестиције дорпинијеле томе да Србија има раст од 4,4 одсто
  • Упитан о идејама да се очува сјевер КиМ у саставу Србије, рекао да је то територија значајна и по величини и по стратешком положају, да су ту Газивоиде, Валач, и Трепча, а да су од свега важнији животи људи. Још је додао: „Али то не значи да је сјевер Косова важнији од косовског Поморавља… За сваког нашег човека на КиМ ћемо да се боримо”

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић је рекао да су основни циљеви да се на КиМ очувају мир и стабилност, да се заштите државни интереси и да се осигурају права, безбједност и сигурност људи на КиМ.

Ако буде споразума, имаћемо више него данас, поручио је предсједник и најавио да ће 9. септембра, ако све буде у реду, бити са Србима на Косову и Метохији.

Он је запитао: може ли ико данас да каже да је све наше када је ријеч о КиМ, а знамо да не говоримо истину.

Навео је да дефиниција државе има три елемента, територију, становништво и војску и полицију. Од та три елемента, рекао је, само у појединим дијеловима на Космету имамо становништво и ништа више.

А имамо границу коју су неки 2011. поставили на Јарињу и Брњаку, између Срба и Срба, тј. Косова и Србије, рекао је Вучић.

На питање какав му је став послије изјаве канцеларке Ангеле Меркел да нема промјене граница он је рекао да су Србију и КиМ и Њемачка и САД „разграничили“ оног часа када су 2008. године признали независност Косова.

„Зато кад кажу да су против разграничења то значи да су против промене граница које су успоставили на нашу штету” рекао је Вучић и додао да га многи нападају, поготову у Србији, управо зато јер не прихвата такве границе.

Он је истакао да Меркел није противник и да не треба да се заборави шта је учинила за Србију у вријеме мигрантске кризе, те колико су и њемачке инвестиције дорпинијеле томе да Србија има раст од 4,4 одсто.

Он се осврнуо на чињеницу да је многима засметало писмо градоначелника 10 српских општина са КиМ. Подсјетио је да су због другачијег мишљења тражили његово хапшење, а да се Милораду Додику забрани улазак у Србију, али им смета писмо градоначелника.

„Ја сву енергију улажем да добијемо за сваког Србина на КиМ нешто”, рекао је Вучић и зато, како је примијетио, и Тачи каже да му је тешко да разговара са њим.

Упитан о идејама да се очува сјевер у саставу Србије, он је рекао да је то територија значајна и по величини и по стратешком положају, да су ту Газивоиде, Валач, и Трепча, а да су од свега важнији животи људи.

Али то не значи, да је сјевер Косова важнији од косовског Поморавља, рекао је Вучић и истакао: „За сваког нашег човека на КиМ ћемо да се боримо.”

„Борим се да нешто добијемо, за разлику од оних који су све изгубили”, рекао је Вучић.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар