RS i matica

Vučić: Ako nam kao rešenje za KiM ponude ono što sada samo nazirem – odgovor će biti „ne“

„MI IMAMO SVOJE USTANOVLJENE GRANICE I REZOLUCIJU 1244 – DA VIDIM ŠTA ĆETE DA RADITE“
  • Naglasio da je juče na sastanku Kvinte tražio da mu kažu šta vide kao suštinsko rješenje, osim raznih priča koje se prodaju novinama, ali da nije dobio odgovor
  • „Kada pogledate Medveđu možete samo da se nasmejete. Tamo živi oko 6,5 odsto Albanaca. Ne razumem pod kakvim sporom su Bujanovac i Preševo? Nisam primetio da jesu. U Bujanovcu živi 42 odsto Srba. Ne razumem o čemu se radi
  • Kakvih 17 sela? Mi imamo četiri opštine na severu – Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Kosovsku Mitrovicu. Imamo još šest priznatih većinskih opština, u koje nisu uračunati Prilužje, Plemetine i Babin Most
  • „Nije Srbija ni blizu ista država, kakva je bila pre 10 ili 20 godina. Srbija je danas mnogostruko snažnija nego 1999, 2000, 2006, 2008, 2010… Naše je samo da na pametan način vodimo politiku, čuvamo mir, guramo ekonomiju da bude što uspešnija. Da se u tome takmičimo sa ostalima i da budemo u tome ispred ostalih

PREDSJEDNIK Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da ne zna šta bi mogle biti ponude za rješenje pitanja Kosova i Metohije, dodajući da nazire šta bi moglo da bude, i da će, ako to bude tako, njegov odgovor biti „ne“.

Vučić je, upitan da li je dobijao ponude, kao što je razmjena teritorija, to jest 17 srpskih sela na sjeveru Kosova za Preševo, Medveđu i Bujanovac, rekao da ponudu takve vrste nije dobio.

Kaže da je juče na sastanku Kvinte pitao da mu kažu šta to vide kao suštinsko rješenje, osim raznih priča koje se prodaju novinama, ali da nije dobio odgovor.

„Ne znam šta je to što bi mogli da ponude. Nazirem šta bi moglo da bude, a, ako to bude onda, će odgovor biti „ne“, naglasio je on.

Na navodne ponude, kaže, neće da odgovara, jer su besmislene, poput Tačijeve.

„Kada pogledate Medveđu možete samo da se nasmejete. Tamo živi oko 6,5 odsto Albanaca. Ne razumem pod kakvim sporom su Bujanovac i Preševo? Nisam primetio da jesu. U Bujanovcu živi 42 odsto Srba. Ne razumem o čemu se radi. Kakvih 17 sela? Mi imamo četiri opštine na severu – Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Kosovsku Mitrovicu. Imamo još šest priznatih većinskih opština, u koje nisu uračunati Prilužje, Plemetine i Babin Most“, objasnio je on.

Vučić je rekao da ne misli da je to rješenje.

Kazao je da onima sa Zapada koji su vodili kampanju protiv kompromisnog rješenja, a čije se navodno kompromisno rješenje zasniva na tome da Srbija prizna Kosovo, a potom nekada nešto dobije, poručio je da to da će Srbija nekada nešto dobiti okače „mačku o rep“.

„Jel` suština da svakim danom govorite da Srbija ne može teritorijalno ništa da dobije? Da analiziramo ko šta dobija i gubi. Vi ste protivpravno postupili priznajući Kosovo. Nema problema, nema promene granica, mi imamo svoje ustanovljene granice i Rezoluciju UN 1244. Pa da vidim šta ćete da radite“, poručio je Vučić.

Kaže da je slušao različite priče kroz medije, a ovako nešto o razmjeni sela nije čuo i zato se nije time bavio, ali je dodao da ga zanima koja su to sela, prenosi Sputnjik.

„Ne, nisam imao ponude takve vrste. Ja sam predsednik Srbije, poštujem posao i proizvođača i prodavaca na pijaci, ali ja sam predsednik Srbije… Nisam video takvu ponudu. Spreman sam sve da čujem. Nisam to ni pročitao“, dodao je.

Kazao je da je racionalan i pragmatičan čovjek, i da ne voli da bilo kome prijetimo, čak ni da odgovaramo na prijetnje.

„Nije Srbija ni blizu ista država, kakva je bila pre 10 ili 20 godina. Srbija je danas za naše želje i dalje ne onoliko snažna koliko bismo želeli, ali mnogostruko snažnija nego 1999, 2000, 2006, 2008, 2010… Naše je samo da na pametan način vodimo politiku, čuvamo mir, guramo ekonomiju da bude što uspešnija. Da se u tome takmičimo sa ostalima i da budemo u tome ispred ostalih“, zaključio je.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar