Video RS i matica

Vučić: Ako u pregovorima o KiM učestvuju SAD, naš interes je da se uključe i Rusija i Kina

„NEĆU NA MUNDIJAL U RUSIJI OSIM U SLUČAJU DA NAŠI FUDBALERI UĐU U POLUFINALE“
  • Čestitku narodu RF i Vladimiru Putinu povodom Dana Rusije pročitao u Ambasadi RF na ruskom. U njoj su i riječi: „Naše jake veze zasnovane su na uzajamnom poštovanju i daju mi sigurnost da ću uvek moći da da računam na vašu pomoć u budućnosti“
  • „Mi smo spremni za nastavak razgovora, ali za velika rešenja, rešenja koja treba da obeleže našu budućnost, mirom i kompromisom, za to morate da imate EU, ali i velike sile — SAD, Rusiju i Kinu“
  • Agenture zemalja koje su priznale samoproglašenu nezavisnost grčevito rade na tome da Kosovo dobije stolicu u UN, a Srbija ništa

PREDSJEDNIK Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas čestitku predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu i građanima te zemlje povodom nacionalnog praznika Ruske Federacije i izrazio zahvalnost Moskvi na podršci u pitanjima od suštinskog i nacionalnog interesa Srbije, prvenstveno po pitanju Kosova i Metohije.

„Upućujem srdačne čestitke i najbolje želje za vaš dalji napretka i blagostanje vaše zemlje”, rekao je Vučić, koji je povodom Dana Rusije posjetio Ambasadu Ruske Federacije u Beogradu.

Istakao je da je ovaj dan važan i za sve one kojima je Rusija prijatelj, koji poštuju viševjekovnu istoriju ruske državnosti, vječne vrijednosti patriotizma i zalaganje naroda za slobodu i nezavisnost, kao i bogato duhovno i kulturno nasljeđe ruskog naroda.

Vučić je u ambasadi pročitao na ruskom pismo Putinu, u kojem su i ove riječi:

„Kao vašeg iskrenog prijatelja, raduje me činjenica da će vaša jasna politička misija dostići veliki uspeh. Naše jake veze zasnovane su na uzajamnom poštovanju i daju mi sigurnost da ću uvek moći da da računam na vašu pomoć u budućnosti. Srbija će kao pravi partner doprinositi tim ciljevima. Želim lično da se zahvalim za podršku Rusije nacionalnim interesima Srbije, pre svega zbog Kosova i Metohije. Čestitam bratskom narodu praznik od srca, a vama, Putine, puno uspeha na funkciji predsednika i želju da nam dođete u goste“, rekao je Vučić.

Povodom najave ambasadora Čepurina da je moguće učešće Moskve u dijalogu Beograda i Prištine, Vučić je rekao da se razgovori vode pod okriljem EU i da, što se nas tiče, mogu da se nastave u istom formatu.

„Ali, ako neko misli da nešto tako važno može da se završi, a da u tome ne učestvuju SAD i Rusija, to nije realno“, rekao je Vučić i dodao da je, ako učestvuje Vašington, naš interes da se uključi i Moskva, koja ne priznaje nezavisnost Kosova.

„Mi smo spremni za nastavak razgovora, ali za velika rešenja, rešenja koja treba da obeleže našu budućnost, mirom i kompromisom, za to morate da imate EU, ali i velike sile — SAD, Rusiju i Kinu“, rekao je Vučić.

Dodao je da je o svemu tome već pričao s Vladimirom Putinom, kao i sa ambasadorom Čepurinom i ambasadorom SAD u Srbiji Kajlom Skotom.

Na pitanje da li ima Srba koji se na KiM upisuju u tzv Vojsku Kosova, Vučić je rekao da ima podataka o tome i poručio da se pridružuje apelu koji je uputio predsjednik Srpske Liste Goran Rakić Srbima da to ne čine.

Kako je rekao, varali su Srbe, nudili im ogromne plate…

Dodao je da se veći broj Srba u jednom selu novobrdske opštine upisao, ali da radimo na tome i poručio da su dosta Srbi bili u različitim vojskama i da treba da imamo jednu vojsku — Vojsku Srbije.

Strane agenture rade, primjetio je i zapitao da li to oni hoće „da Srbin udari na Srbina“.

Ključno je, ističe, da Albanci na KiM uopšte nemaju nikakva prava da formiraju tzv. vojsku.

Podvukao je da kada ga oni koji mrze Srbiju kritikuju, tada zna da je nešto dobro uradio i ponovio je da strane agenture zemalja koje su priznale samoproglašenu nezavisnost grčevito rade na tome „da Kosovo dobije stolicu u UN, a Srbija ništa“.

„Neću na Mundijal u Rusiji, osim ako naši uđu u polufinale“

PREDSJEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne planira da ide na Svjetsko prvenstvo u fudbalu u Rusiji, osim ako Srbija uđe u polufinale.

Ambasador Aleksandar Čepurinpoklonio mu je plišanu maskotu predstojećeg prvenstva i privezak u obliku pehara koji pripada osvajačima.

Zahvalivši na poklonu, Vučić je rekao da je to „za uspeh ruskog domaćinstva, da im sve ide kako žele i za veliki uspeh srpskih fudbalera“.

– Naravno, Rusiji želim uspeh, a Srbiju želim u polufinalu – rekao je Vučić i dodao da je za Rusiju najvažnije da bude dobar domaćin.

Kada mu je ambasador pružio privezak u obliku pobedničkog pehara, Vučić je prokomentarisao: „Za svaki slučaj da ja to ponesem… Iako se meni svi smeju u Srbiji kad govorim o nagradama, nisu prvi put naši sportisti tako nešto dobro uradili“.

– Nisam planirao. Ali, ako naši dođu do polufinala, onda idem na Svetsko prvenstvo – rekao je predsjednik Srbije.

Tanjug – Sputnjik

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar