RS i matica

Vučić: Auto.-put „Miloš Veliki“ smo izgradili i da bismo se spojili sa braćom u Crnoj Gori

SVEČANOSTIMA PRISUSTVOVALI I MILORAD DODIK I ANDRIJA MANDIĆ – GRADIĆE SE I „VOŽD KARAĐORĐE“
  • Novi auto-put od Obrenovca do Ljiga dužine je 62,7 kilometara, a čine ga deonice: Obrenovac-Ub dužine 26,23 kilometara, Ub-Lajkovac dužine 12,5 kilometara, gde se zbog lošeg kvaliteta prilikom izgradnje deo u ukupnoj dužini od 2,5 km morao sanirati, i Lajkovac-Ljig dužine 23,98 kilometara. Tako će s deonicom Ljig-Preljina, koja je već u saobraćaju, u saobraćajnoj funkciji biti 103,06 km Auto-puta E-763 Beograd – Južni Jadran
  • Od Beograda do Požege stizaće se za sat i 15, sat i 20 minuta, maksimalno, do Zlatibora za manje od dva sata, do Užica za sat i po
  • Milorad DODIK: Auto-put vodi i u pravcu Višegrada i dalje prema Trebinju, što je i relacija na kojoj Srbi u RS komuniciraju sa Beogradom. Ta deonica treba da približi ne samo Višegrad Beogradu, već i Sarajevo Beogradu. Krajem meseca u Rači počeće izgradnja mosta koji bi trebalo da bude deo auto-puta koji će povezati Banjaluku i Beograd
  • Predsednik Srbije naglasio da je danas srećan što su kineski partneri zainteresovani za gradnju puta Beograd – Zrenjanin, a kineska firma već gradi i deonicu autoputa Preljina – Požega koja da će ta deonica biti otvorena pre kraja 2021. godine.
  • U razgovoru sa predstavnicima kineske kompanije CRBC Vučić je istakao da zahvaljujući predsedniku Kine Si Đipingom Srbija napreduje brzo i dobro

NOVI auto-put „Miloš Veliki” je na ponos cele Srbije i sve što se gradi ima za cilj spajanje srpskog naroda, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić i istakao da se na ovaj put čekalo 74 godine.

Po dolasku na naplatnu rampu Obrenovac na auto-putu „Miloš Veliki” koji će večeras biti pušten u saobraćaj, Vučić je izrazio zadovoljstvo što su na otvaranje auto-puta „Miloš veliki” doputovali srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predstavnik srpskog naroda u Crnoj Gori Andrija Mandić.

„Ovo što radimo, radimo da bismo se spojili sa braćom u Crnoj Gori. Veoma je važno ovo što smo radili i to je za ponos cele zemlje”, kazao je Vučić.

Kazao je da je više puta helikopterom obilazio auto-put dok se gradio.

Ocenio je da ćemo u naredna četiri meseca imati „čep” na Ostružnici i u Bariču, ali da će se, nakon 18. decembra, pre Svetog Nikole, otvoriti put do Surčina.

Ukazao je da je video petlju koja se gradi i da će na tom putu biti i jedan najlepši i najmonumentalniji most preko Save i Kolubare, prenosi Tanjug.

„Imaćete tada suštinski auto-put Beograd- Čačak”, rekao je Vučić na naplatnoj rampi Obrenovac, koja je prva tačka obilaska auto-puta „Miloš Veliki”.

On je kazao da je mnogo truda i napora celog naroda bilo potrebno i da se na ovaj put čekalo 74 godine.

„Znam da su još od 1991. godine obećavali kako će se izgraditi. Ljudi su, zbog toga, govorili, da svi lažu i da su svi isti”, objasnio je on.

U razgovoru sa predstavnicima kineske kompanije CRBC Vučić je istakao da zahvaljujući predsedniku Kine Si Đipingom Srbija napreduje brzo i dobro.

Predstavnici kineske kompanije izrazili su zadovoljstvo što mogu prisustvovati otvaranju puta.

Predsednik Srbije je primetio da se najavljuje recesija u SAD, kao i negativan rast za neke evropske zemlje i istakao da Srbija, bez obzira što će to uticati i na nju, želi da podiže svoj rast, jer je mnogo zaostajala.

Za to će nam biti potrebna i podrška kineskih prijatelja, rekao je Vučić i zamolio ambasadorku Kine da predsedniku Siju prenese pozdrave, ali i poruku da srpski narod nikada neće zaboraviti to što su Kinezi uložili u Železaru Smederevo.

Predsednik je istakao da je zahvalan inženjerima, izvođačima, svima koji su učestvovali u izgradnji auto-puta i ukazao da je sve to moguće kada ima novca.

„Pre to nije bilo moguće, ali možemo to posle 2014. godine i teških finansijskih reformi”, rekao je predsednik i dodao da je danas srećan jer su kineski partneri zainteresovani za gradnju puta Beograd – Zrenjanin, dok kineska firma gradi i deonicu autoputa Preljina – Požega.

Preneo je i da je dobio obećanje danas od kineskih predstavnika da će ta deonica biti otvorena pre kraja 2021. godine.

To znači da će se od Beograda do Požege stizati sa sat i 15, sat i 20 minuta, maksimalno, do Zlatibora za manje od dva sata, do Užica za sat i po …, istakao je Vučić.

Predsednika su tu dočekali ministar finansija Siniša Mali, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković, kao i kineska ambasadorka Čen Bo i predstavnici kineske kompanije CRBC koja je učestvovala u izgradnji.

Veliki broj medijskih ekipa će zajedno sa predsednikom, u otvorenim autobusima, po prvi put obići deonicu auto-puta „Miloš Veliki” dugog 62,7 kilometara.

Na petlji Lajkovac-Valjevo, Vučić je prisustvovao predstavljanju turističkog potencijala koji se otvara novim autoputem i razgovarao sa radnicima i predstavnicima kompanija koje su gradile tu deonicu.

Kod tunela Brančić, Vučić je obišao Operativni centar za upravljanje saobraćajem i prisustvovao prezentaciji i degustaciji nacionalnih jela i pića sa područja povezanih autoputem „Miloš Veliki”.        

Kod petlje Ljig, predsednik Srbije se obratio građanima i proglasio puštanje u saobraćaj autoputa „Miloš Veliki”.

Auto-put „Miloš Veliki” od izuzetne je važnosti, jer će rasteretiti saobraćaj na Ibarskoj magistrali, a značajno približiti Zapadnu Srbiju i Beograd, pošto će se od Obrenovca do Čačka stizati za sat vremena.

Trasa autoputa E-763 predstavlja krak Transevropske magistrale koja povezuje njen osnovni pravac od Gdanjska do Atine i Istanbula sa Jadranskim morem i lukom Bar.

Novi auto-put od Obrenovca do Ljiga dužine je 62,7 kilometara, a čine ga deonice: Obrenovac-Ub dužine 26,23 kilometara, Ub-Lajkovac dužine 12,5 kilometara, gde se zbog lošeg kvaliteta prilikom izgradnje deo u ukupnoj dužini od 2,5 km morao sanirati, i Lajkovac-Ljig dužine 23,98 kilometara.

Tako će s deonicom Ljig-Preljina, koja je već u saobraćaju, u saobraćajnoj funkciji biti 103,06 km Auto-puta E-763 Beograd – Južni Jadran.

Deonica Obrenovac-Ljig je projektovana za brzine od 130 km/h, širine je 28,4 metra s brzom, srednjom i zaustavnom trakom i čine je 42 mosta i nadvožnjaka, gde je najduži most dugačak preko 580 metara, a na njoj je bezbednosti radi i oko 200 kilometara odbojne ograde.

Zamoljen u obrenovcu da prokomentariše to što pojedincima iz opozicije smeta što je novi auto-put dobio ime po Milošu Obrenoviću, Vučić je kazao da se ne obazire na takve komentare, jer, kako navodi, „ako se obazirete na svaki kamenčić na putu, onda do cilja nikada nećete stići”.

„Smeta im sve što je vredno, da im ne smeta to, smetalo bi im nešto drugo. Oni bi voleli da se auto-put zove E-763, kako se inače zove, to meni ne znači ništa, ali ime Miloša Velikog mnogo znači. Miloš je posle propasti Prvog srpskog ustanka ostao uz svoj narod, podigao Drugi srpski ustanak, doneo prvi Ustav – Sretenski ustav, a osim toga, iako nepismen, ostavio je iza sebe škole, muzeje… Zbog toga sam srećan i ponosan što je novi auto-put dobio ime po Milošu Obrenoviću”.

Sa kineskim investitorima je danas potpisan ugovor za izgradnju deonice auto-puta Novi Beograd – Surčin, koji će prolaziti pored Nacionalnog stadiona čija izgradnja počinje sledeće godine.

Sledeće nedelje, otkrio je Vučić, počinje izgradnja auto-puta prema Bosni i Hercegovini, koji će raditi turske kompanije, a do kraja septembra se očekuje početak radova na izgradnji Moravskog koridora, koji će biti veza između Koridora 10 i Koridora 11.

Do marta sledeće godine biće završen put Batočina – Kragujevac, čime će Kragujevac biti spojen sa auto-putem Miloš Veliki.

„Ostaje izgradnja auto-puta Beograd – Zrenjanin. Kineske kompanije pokazale su interesovanje za tu izgradnju. Zatim ćemo raditi Fruškogorski koridor sa mostom kod Kovina”, kazao je Vučić.

Najavio je da će se raditi i put od Rume do Šapca i od Šapca do Loznice, put od Slovca do Valjeva, odnosno Lajkovca, ali i autoput Požarevac – Gradište, a zatim i brza saobraćajnica od Gradišta ka Golupcu i Donjem Milanovacu.

„Onda nam ostaje najteža i jedna od najvažnijih deonica koja svima znači, to je prema Crnoj Gori”, naveo je Vučić.

Srbija i Kina – čelični prijatelji

Srbija i Kina su čelični prijatelji zahvaljujući angažmanu i naporima predsedniak Si Đinpinga, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Odgovarajući na pitanje kineskog novinara, on je pohvalio rad kompanije „Šandong” na dve deonice auto-puta „Miloš Veliki”.

„Imali su težak posao, posebno posle poplava, rešili su sve probleme i najkomplikovaniji deo – tunel Brančić. Beskrajno sam zahvalan, verujem u dalje unapređenje saradnje sa Kinom”, rekao je Vučić i poželeo kineskim firmama što više posla u Srbiji, prenosi Tanjug.

Kod tunela Vrančić rekao je: „Ja verujem da će budućnost Srbije da će mnogo bolja nego njega prošlost, ali moramo još više da se borimo, uz više truda i rada. Uveren sam da ćemo moći zajedno velike rezultate da postižemo, da Srbiju nastavimo da menjamo onako kako smo počeli”.

Vučić je najavio i trasu auto-puta koji će nositi ime „Vožd Karađorđe”.

Prema njegovim rečima, to će biti Šumadijski auto-put koji će povezati severnu i centralnu Šumadiju.

Dodik: Auto-put Miloš Veliki povezuje Srbiju sa RS

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik kaže da veruje da će auto-put „Miloš Veliki” privući investicije i omogućiti ljudima da lakše komuniciraju, kao i da će povezati Srbe iz RS sa Beogradom i Srbijom.

„Nadam se da će ovaj auto-put privući investicije i omogućiti ljudima da lakše komuniciraju. Od Beograda do Čačka je bilo potrebno tri i nešto sata, sada će to biti smanjeno na malo više od sat vremena, to je velika promena”, rekao je Dodik, koji je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, ministrima, ambasadorkom Kine i drugima obišao auto-put „Miloš Veliki:.

Dodik je rekao da auto-put vodi i u pravcu Višegrada i dalje prema Trebinju, što je i relacija na kojoj Srbi u RS komuniciraju sa Beogradom.

On kaže da je predsednik Vučić uspeo da održi dinamiku izgradnje puteva u Srbiji, te istakao da je Srbima u RS važno da Srbija napreduje.

On je naveo i da ta deonica treba da približi ne samo Višegrad Beogradu, već i Sarajevo Beogradu.

Dodik je naglasio da će krajem meseca u Rači početi izgradnja mosta koji bi trebalo da bude deo auto-puta koji će povezati Banjaluku i Beograd, prenosi Tanjug.

http://fakti.org/serbian-point/vucic-auto-put-milos-veliki-smo-izgradili-i-da-bismo-se-spojili-s-abra%C4%87om-u-crnoj-gori

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar