RS i matica

Vučić: Beograd i Priština da podjednako izgube, da bi obe strane pojednako dobile

U BEOGRADU RAZGOVARAO SA AMERIČKIM SENATORIMA RONOM DŽONSONOM I KRISOM MARFIJEM
  • Predsjednik Srbije američkim senatorima iznio nedvosmislen stav da Beograd očekuje ukidanje taksi i želi postizanje kompromisnog dogovora, ali i da taj dogovor ne može da bude ispunjenje ciljeva jedne strane, a da srpska strana ne dobije ništa

DOGOVOR Beograda i Prištine podrazumijeva da i jedna i druga strana podjednako izgube, da bi obje strane pojednako dobile, poručio je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poslije razgovora sa američkim senatorima Ronom Džonsonom i Krisom Marfijem.

„To je jedini način kako dogovor može da se postigne“, istakao je Vučić.

On je novinarima poslije sastanka prenio da je američkim senatorima iznio nedvosmislen stav da Srbija očekuje ukidanje taksi i želi postizanje kompromisnog dogovora, ali i da taj dogovor ne može da bude ispunjenje ciljeva jedne strane, a da srpska strana ne dobije ništa.

„To bi trebalo da bude dogovor u kojem bi i jedna i druga strana podjednako izgubile, da bi obe strane pojednako dobile“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Vučić je rekao da je Beograd spreman na svaki razgovor, jer je on ljekovit i dodao da bi popravljanje odnosa između Srba i Albanaca i uspostavljanje trajnog mira bilo od ogromne koristi za Srbe i Albance, kao i sve narode koji žive u regionu.

On je zahvalio senatorima na trudu da se pronađe rješenje za nastavak dijaloga.

Vučić je rekao i da je interes Srbije intenzifikovanje političkog dijaloga na visokom nivou i da je potrebno da odnosi dve zemlje (SAD  i Srbije) budu partnerski.

„U interesu Srbije je da odnosi budu sve bolji“, rekao je Vučić i dodao da su u posljednje vreme odnosi u mnogim oblastima značajno unaprijeđeni, mada ima još prostora za njihovo poboljšavanje

On je rekao da je zahvalan senatorima na posjeti i angažovanju u regionu i želji da se očuva stabilnost i postigne dugotrajni mir.

„Uveren sam da je želja za unapređenjem odnosa Srbije i SAD obostrana“, rekao je Vučić i dodao da je bilo riječi i o ekonomskoj saradnji od koje će građani da imaju veliku korist.

Istakao je da je važno i da se uveća trgovinska saradnja.

Vučić je rekao da je na sastanku bilo riječi i o regionalnoj stabilnosti, te da će Srbija nastaviti da sa politikom očuvanja mira i poštovanja prava drugih.

Prenio je da se senatorima zahvalio na podršci Srbiji u ostvarivanju punopravnog članstva u EU.

„Imali smo određene teme, o konkretnoj saradnji, i verujemo da će tu biti otvaranja nekih novih poglavlja i tema“, rekao je Vučić.

On je ukazao da dobru vojno-ekonomsku i civilnu saradnju, posebno sa Ohajom, dodajući da ta saradnja može da bude još bolja, jer ima prostora za unapređenje.

Vučić je naveo da su mu senatori ukazali i koliko su zadovoljni ekonomijom u Srbiji, a koliko bi želeli da se određene oblasti u vladavini prava izmene na bolje.

„Saslušao sam i ukazao na činjenicu da možemo još mnogo da popravimo, promenimo i da uradimo u narednom periodu“, rekao je Vučić.

Najavio je i da će biti obilježena 75. godišnjica operacije Halijard.

(Tanjug)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar