РС и матица

Вучић: Црна Гора мора преговарати са Српском православном црквом, а не са њеним епархијама

„УСТАВ СРБИЈЕ НЕ ДОЗВОЉАВА ПОДИЗАЊЕ ИЗБОРНОГ ЦЕНЗУСА, А СМАЊЕЊЕ НЕ ЗАБРАЊУЈЕ“
  • Тањи ФАЈОН, која је рекла да је смањење цензуса брине, поручио: „Очекујем да се она, као истакнути борац за људска права, избори да Срби у њеној Словенији имају статус националне мањине, јер су тамо највећа мањинска група“
  • „Црногорске власти спомињу дијалог са Митрополијом црногорском-приморском. Они морају да разговарају са СПЦ. Митрополија црногорско-приморска је део Српске православне цркве са седиштем у Београду. Молим СПЦ да обрати пажњу на то да неко сутра не би рекао да наши манастири припадају митрополији или епархији“
  • Потпредсједник Владе Црне Горе Зоран Пажин изјавио раније да је Подгорица спремна спремна да са Митрополијом црногорско-приморском разговара и о условима под којима би могао бити закључен темељни уговор, „чим сама Митрополија искаже спремност за овом врстом дијалога“

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је данас, реагујући на забринутост европосланице Тање Фајон због могућности смањења цензуса у Србији пред изборе, да се нада да ће се она као „истакнути борац за људска права“ изборити да Срби у њеној родној Словенији добију статус националне мањине.

„Ја сам увек заинтересован за сваку реч Тање Фајон. Нарочито ако се тичу права српског народа у Словенији. Очекујем да се она, као истакнути борац за људска права, избори да они имају статус националне мањине, јер су тамо највећа мањинска група“, рекао је Вучић у Обреновцу.

Предсједница одбора за стабилизацију и придруживање Србије и ЕУ Тања Фајон изјавила је раније да је забринута идејом о смањењу изборног цензуса у Србији са пет на три одсто.

„Нисам видела да је спуштање изборног цензуса акција о којој је било која од политичких странака расправљала током нашег јесењег дијалога. Радикалне промене изборних правила тако близу одржавања избора веома су опасне тактике“, рекла је Фајон за лист Блиц.

Према њеним ријечима, то се углавном не сматра добром праксом и може озбиљно да поткопа повјерење.

„Како политичке странке или гласачи могу да имају довољно времена да се упознају с њима? Тешко, радије изазива забринутост због поштености избора“, рекла је она.

Није дозвољено да се цензус пред изборе повећава, а може да се смањује

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је данас да не разумије зашто представници странака из опозиције које су се опредјелиле за бојкот нису задовољни најављеним смањењем цензуса за улазак у парламент са пет на три одсто од гласова бирача, зато што је та одлука на штету Српске напредне странке (СНС) која ће због смањења цензуса вјероватно имати мање представника у републичком парламенту.

Вучић је рекао да није тачно да је погажен Устав ако се мијења цензус тако да се он смањује, већ да није дозвољено да се пред изборе цензус повећава и да се на такав начин отежава политичким противницима.

„Око (смањења) цензуса су сви у Србији сагласни, осим људи из СНС-а, морам да убедим људе из СНС. Радују се и они, (који су се изјаснили за бојкот избора) знају да им је то шанса да уђу у парлемент, ако не сада онда следећи пут“, казао је Вучић.

Вучић је рекао да су због захтјева представника опозиције, који су учествовали у међустраначком дијалогу уз посредовање представника Европског парламента, већ промијењена три закона „који се суштински много више односе на изборе него смањење цензуса са пет на три одсто“, и да је ријеч о промјенама Закона о финансирању политичких активности, Закона о јавним предузећима и Закона о борби против корупције.

„Суштина је да је њима јасно да од бојкота нема ништа и што им је јасно да ће бити странака у праламенту. Људи ће да раде у Скупштини за плату коју примају“, рекао је Вучић.

Он је рекао да је мислио да се са представницима опозиције који су учествовали у дијалогу за побољшању изборних услова „водио дијалог да учествују на изборима а да овако испада да су представници власти будале“, зато што су припадници опозиције донијели одлуку да „и овако и онако не учествују на изборима“.

„Власти Црне Горе морају водити дијалог са СПЦ“

Вучић је рекао да власти Црне Горе морају водити дијалог у вези са спорним Законом о слободи вјероисповијести са Српском православном црквом чији је дио Митрополија црногорско-приморска.

Он је послије отварања новог погона фабрике Меи Та у Обреновцу рекао да је дијалог „увек лековит“ и додао да је Србија спремна да помогне „по свим питањима“ у вези са ситуацијом у Црној Гори.

„Ми се не мешамо, али имам само један страх. Желим да обратите пажњу на једну ствар: црногорске власти спомињу дијалог са Митрополијом црногорском-приморском. Они морају да разговарају са СПЦ. Митрополија црногорско-приморска је део Српске православне цркве са седиштем у Београду. Молим СПЦ да обрати пажњу на то да неко сутра не би рекао да наши манастири припадају митрополији или епархији“, казао је предсједник Србије.

Вучић је рекао да је сличан захтјев Београд изнио и у разговорима са Приштином „како Албанци не би сутра измишљали неку косовску православну цркву, митрополију или епархију косовску“.

Потпредсједник Владе Црне Горе Зоран Пажин изјавио је раније да је влада спремна да без одлагања започне дијалог о примени Закона о слободи вјероисповијести са „свим вјерским заједницама“ као и да је спремна да са Митрополијом црногорско-приморском разговара и о условима под којима би могао бити закључен темељни уговор, „чим сама Митрополија искаже спремност за овом врстом дијалога“.

Вучић очекује нове инвестиције компаније Меи Та

Предсједник Србије Александар Вучић данас је у обиласку фабрике кинеске компаније Меи Та Европа у Обреновцу изјавио да очекује да то буде једна од најуспјешнијих домаћих компанија која ће наставити улагања у производњу дјелова за аутомобиле и моторе.

„Када смо пре пет година почињали са овом инвестицијом, људи су били у неверици да ће Меи Та запослити 700 радника, колико је било уговорено. Данас овде ради 3.046 људи и надам се да ће бити још више и да ће градити још једну фабрику у Обреновцу, без обзира ко победи на изборима“, рекао је Вучић.

На тај начин је он коментарисао ријечи предсједника Меи Та групе Бен Чена да ће та компанија у Обреновцу градити и трећу фабрику ако Вучић побједи на изборима.

Вучић је у фабрици Меи Та присуствовао обуци за новозапослене и предавању за ученике обреновачке Техничке школе која се организује у тој компанији.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар