РС и матица

Вучић: Добили смо подршку Макрона за проналажење компромисног рјешења са Албанцима

ФРАНЦУСКИ ПРЕДСЈЕДНИК ОБЕЋАО ДА ЋЕ 1. НОВЕМБРА ПОСЈЕТИТИ СРБИЈУ
  • Емануел МАКРОН: Заборавили смо колико смо били блиски, заједно смо ослободили Србију, дали сте ми данас нека драгоцјена документа, то ствара нову обавезу између нас… Француска ће и даље подржавати Србију на њеном путу ка чланству у ЕУ, а у оквиру тога и у рјешавању најосјтљивијих питања
  • Александар ВУЧИЋ: „Честитам Макрону што је за кратко време успео да Француску врати на место које јој припада у Европи и свету“

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је да је са предсједником Француске Емануелом Макроном постигао висок степен сагласности у кључним питањима а прије свега у томе да се мора сачувати мир и стабилност у региону, да треба заједнички тражити рјешења и гледати у будућност, а не само у прошлост.

„Желимо да обезебедимо трајни мир за све људе који живе на нашим просторима”, рекао је Вучић у заједничком обраћању медијима с Макроном послије разговора у Јелисејској палати.

Вучић је рекао да је са Макроном разговарао о будућности Србије и региона као и о дијалогу Београда и Приштине, о билатерлним односима и о „српско-француском искреном и дуготрајном пријатељству које не траје деценијама већ вјековима”.

Он је рекао да су се фокусирали на будућност и да билатерална сарадња напредује посебно на економском плану.

„Честитам Макрону што је за кратко време успео да Француску врати на место које јој припада у Европи и свету” – рекао је Вучић.

Макрон се захвалио Вучићу на позиву да дође у Србију 1. новембра, те поручио да жели да испоштује тај позив.

„Желим да захвалим предсједнику Вучићу на позиву да 1. новембра посјетим Србију и желим да испоштујем преузети позив”, рекао је Макрон на прес конференцији након разговора с Вучићем.

Подсјетио је затим на дуготрајно и искрено пријатељство и савезништво двије земље посебно потврђено у Великом рату. Макрон је рекао да је и о томе данас било ријечи, али и о неким актуелним темама и томе шта учинити у будућности.

„Заборавили смо колико смо били блиски, заједно смо ослободили Србију, дали сте ми данас нека драгоцјена документа, то ствара нову обавезу између нас… Данас смо опет заједно, мислим на заједничке мисије у Малију, Либану…”, навео је Макрон.

Француска ће и даље подржавати Србију на њеном путу ка чланству у ЕУ, а у оквиру тога и у решавању најосјетљивијих питања, поручио је француски предсједник.

Макрон је навео и да је разговор почео међусобним честиткама, Вучић је њему честитао титулу свјетског првака у фудбалу, а француски предсједник Вучићу титулу Новака Ђоковића у Вимблдону.                

Вучић: Напредак у истрази убиства Ивановића иако нам не дају сателитске снимке

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је да су српски истражни органи напредовали посљедњих недеља у истрази убиства лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића и да је увјерен да ће бити учињено све да тај случај буде ријешен, али да у овом тренутку још нема лица које би било осумњичено за тај злочин.

У изјави новинарима након сусрета са предсједником Француске Емануелом Макроном, Вучић је рекао да, нажалост, Београд нема ефективну власт на Косову и да Србија није могла да спроведе увиђај нити је имала право да води истрагу, већ су то учиниле приштинске власти.

„Све податке смо доставили Приштини и спремни смо у сваком тренутку да сарађујемо јер је то за нас кључно питање. Тражили смо од неких страних служби сателитске снимке да видимо где су се сакриле убице, али су нам рекли да ништа не може да се искористи из тих снимака јер је била магла. Ми смо, упркос томе, тражили да их добијемо, али их нисмо добили”, рекао је Вучић. Он је додао да нема савршеног злочина већ само велике потребе и велике наде да ће и тај злочин бити ријешен.

„Ја сам у то уверен. И не питам ко може да нам помогне, већ сам сигуран да ће све бити урађено да се и то реши. То је за нас једно од кључних питања”, рекао је Вучић.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар