РС и матица

Вучић: Добио сам америчке назнаке и принципе за Косово, не прете ми рушењем ако не прихватим

У СОФИЈИ РЕКАО ДА У ПАКЕТУ ИМА „ПРИСТОЈНИХ СТВАРИ“, АЛИ И НЕЧЕГА СА ЧИМЕ НИЈЕ САГЛАСАН
  • Нагласио да није добио „никакав план САД“ и додао: „Да ли постоји нека врста притиска на Србију, да, постоји већ пет година. Није то велика филозофија. Потпуно је нормално да чекају да Србија промени своју одлуку, пошто они своју очигледно неће“
  • Вучић у Софији негирао да му је пренијет захтев да, ако не прихвати амерички план за Косово, мора да оде с власти

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је данас у Софији да није добио никакав план САД за рјешење ситуације с Косовом, али је додао да је добио „назнаке, начела, принципе“ у којима „има пристојних ствари“, али и рјешења са којима није сагласан.

Вучић је новинарима у Софији рекао да Србија тражи компромисно рјешење и да се уваже интереси Срба на Косову, али и легитимни и легални интереси Србије, што је, како је казао, „нешто што многи не разумеју“.

Он је рекао и да „нико не прети Србији“ и да је са помоћником државног секретара САД Весом Мичелом увијек имао коректне разговоре, без обзира на неслагање у вези Косова.

„Да ли постоји нека врста притиска на Србију, да, постоји већ пет година. Није то велика филозофија. Потпуно је нормално да чекају да Србија промени своју одлуку, пошто они своју очигледно неће“, изјавио је Вучић и додао да „позиција Србије није нимало лака“.

На питање да ли ће одговорити, Вучић је рекао да „сви знају“ шта он мисли о разним „принципима, начелима, назнакама“.

Вучић је негирао да му је пренијет захтев да, ако не прихвати амерички план за Косово, мора да оде с власти.

Предсједник Србије је новинарима рекао и да је у Софији имао много састанака, међу којима је и важан састанак са предсједником Европске народне партије (ЕПП) Џозефом Долом, са којим је разговарао, како је казао, о свим проблемима.

Вучић је рекао да је имао садржајне разговоре о економским реформама и о томе како да се сачувају мир и стабилност у региону.

„Мир и стабилност имамо, али је довољна ситница да се догоди па да то изгубимо“, рекао је Вучић.

Додао је раст мора да буде виши, да је важан развој предузетничког духа и да Србији треба развој приватног сектора.

„Ако погледате листу највећег извозника, ту су Фијат на првом и Железара на другом месту, расте и РТБ Бор… Када погледате ко је највећи српски извозник, испоставља се да је то Народни музеј, то је наш дугорочни проблем“, рекао је Вучић.

Додао је да је вечерас у Софији разговарати и са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини о Косову, а сутра и с британском премијерком Терезом Меј.

Бета

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар