RS i matica

Vučić Francisku: Srbija izuzetno ceni to što Vatikan ne priznaje Kosovo

„SRBIJA JE ČVRSTO UVERENA DA SU RAZGOVORI JEDINI PUT ZA OTVORENA PITANJA“
  • Vučić je ukazao na izuzetan značaj zaštite, poštovanja i unapređenja prava srpskog i ostalog nealbanskog stanovništva na Kosovu, zaštite i obnove srpskog verskog i kulturnog nasleđa, a posebno pravoslavnih crkava i manastira pod zaštitom UNESKO

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Vatikanu sa poglavarom Rimokatoličke crkve, papom Franciskom, kome je preneo zahvalnost Srbije za principijelnu poziciju Svete Stolice po pitanju Kosova, kao i za podršku evrointegracijama Srbije.

Kako je saopštilo Predsedništvo Srbije, Vučić je sa papom razgovarao o bilateralnim odnosima, evrointegracijama Srbije, regionalnoj i međunarodnoj saradnji.

Vučić je naglasio da je saradnja Srbije i Rimokatoličke crkve vrlo dobra i na izuzetno konstruktivnom nivou, uz obostrano uvažavanje, kao i da je Srbija dugoročno opredeljena da neguje i unapređuje odnose sa Svetom Stolicom, podsetivši da se naredne godine navršava 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

U razgovoru sa papom, Vučić je istakao i da odnose Srbije i Svete Stolice odlikuje podudarnost stavova po značajnim međnarodnim pitanjima. Reč je, pre svega, o pitanju zaštite hrišćana i hrišćanskog nasleđa i unapređenju njihovih ljudskih prava.

S tim u vezi, Vučić je ukazao na izuzetan značaj zaštite, poštovanja i unapređenja prava srpskog i ostalog nealbanskog stanovništva na Kosovu, zaštite i obnove srpskog verskog i kulturnog nasleđa, a posebno pravoslavnih crkava i manastira pod zaštitom UNESKO, dodaje se u saopštenju.

Vučić je papi preneo da Srbija „izuzetno ceni principijelnu poziciju Svete Stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i razumevanja za poziciju Srbije utemeljenu na poštovanju međunarodnog prava“, naglasio je Vučić i zahvalio na konstruktivnom pristupu Vatikana po tom pitanju.

„Srbija je čvrsto uverena da razgovori predstavljaju jedini put za rešavanje svih otvorenih pitanja, zbog čega smo se i nakon uvođenja taksi, uzdržali od recipročnih mera i bilo kakvih poteza, koji bi dodatno otežali postojeće stanje“, rekao je Vučić.

On je dodao da srpska strana „nastavlja konstruktivno zalaganje za pronalaženje održivog i kompromisnog rešenja za pitanje Kosova, isključivo putem dijaloga, dok prištinska strana, povlačenjem iracionalnih jednostranih poteza i konstantnim provokacijama, onemogućava bilo kakav dijalog i dogovor“.

Predsednik Srbije je papi Francisku preneo i „iskrenu zahvalnost“ zbog podrške koju Vatikan pruža evropskim integracijama Srbije.

„Posebno cenimo zalaganje da se proces evrointegracija regiona Zapadnog Balkana u EU ubrza, a države članice ohrabre da pomognu i podrže taj proces“, rekao je Vučić dodajući da je članstvo u EU jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.

Vučić je dodao da nedavne posete pape Zapadnom Balkanu „predstavljaju snažnu političku podršku čitavom regionu i pružaju važan doprinos jačanju dijaloga, duha humanosti i solidarnosti, kao i podršku u pogledu strateški značajnih političkih pitanja za čitav region“.

Vučić i papa Francisko su razgovarali i o jačanju saradnje u oblasti kulture, istorijskih nauka, kao i zajedničkim projektima naučnih instituta Srbije i Svete Stolice, navodi se u saopštenju.

http://fakti.org/serbian-point/vucic-francisku-srbija-izuzetno-ceni-to-sto-vatikan-ne-priznaje-kosovo

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar