РС и матица

Вучић: И САД и Срби треба да виде како смо од великих пријатеља постали непријатељи

У ПРАЊАНИМА ОБЕЛЕЖЕНО 75 ГОДИНА ОД СПАСАВАЊА 500 САВЕЗНИЧКИХ ПИЛОТА
  • Александар ВУЧИЋ: „Није лако ни Србима у РС, када су у питању односи са Америком у последњих 25 година, ни Србима Крајишницима, ни Србима са КиМ, нити у Србији. Морамо да се запитамо зашто је то тако. Поготово после величанственог савезништва у Првом и Другом светском рату
  • Предсједник Србије позвао САД да се запитају, макар да разговарају између себе, јер су велика сила, да ли су и оне, због својих глобалних сукоба са неким другим великим силама, жртвовале једног од највећих и најлојалнијих савезника и стале на страну свих других на простору бивше Југославије, из не баш јасних разлога
  • Амбасадор САД Кајл СКОТ: Велика је грешка сматрати да су 90-те алфа и омега односа Србије и Сједињених Држава

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић запитао је Сједињене Америчке Државе зашто су жртвовали најлојалнијег савезника кроз историју, Србију, а ми ћемо, каже, морати да размислимо како смо, послије величанственог савезништва у Првом и Другом свјетском рату, успјели од Американаца, великих пријатеља, да направимо непријатеља.

Вучић је у Прањанима, на обиљежавању 75. годишњице операције спасавања 500 савезничких пилота, највише америчких, истакао да Србија жели пријатељске односе са САД, и да обе стране треба да размотре грешке које су довеле до тога да смо од великих пријатеља постали непријатељи.

„На другачији начин ћу да поставим једначину, коју је поставио Скот у свом говору да смо имали лоше односе за време Слободана Милошевића. Није лако ни Србима у РС, када су у питању односи са Америком у последњих 25 година, ни Србима Крајишницима, ни Србима са КиМ, нити у Србији. Морамо да се запитамо зашто је то тако. Замислите после оваквог величанственог савезништва у Првом и Другом светском рату шта смо све урадили и како смо успели да урадимо да од Американаца, великих пријатеља, направимо непријатеља. Јесмо ли погрешили или дозволили себи да увек будемо безгрешни”, запитао је предсједник Србије.

А САД је позвао да се запитају, макар да разговарају између себе, јер су велика сила, „да ли су и они, због својих глобалних сукоба са неким другим великим силама, жртвовали једног од највећих и најлојалнијих савезника и стали у страну свих других на простору бивше Југославије, из не баш јасних разлога”.

„Ја отворено говорим о нашим и њиховим грешкама. Тек када јавно будемо говорили о томе и сумирамо све, моћи ћемо да успоставимо искрено пријатељство”, увјерен је Вучић.

Вучић је указао да амбасадор САД у Србији Кајл Скот за непуне двије недјеље напушта Србију, И да му је захвалан на ономе што је чинио на поправљању односа двије земље, што је био отворен за разговоре, који нису, нерјетко, били лаки, јер им се нису увијек интереси поклапали, прије свега око Косова и Метохије.

Не прихватамо ревизионизам историје

Срби су пружили огромну помоћ савезничким пилотима у операцији „Халијард”, подизали устанке током Другог свјетског рата, а Србија платила цијену у борби против фашизма, и зато никада нећемо прихватити ревизионизам историје, ни промјену прошлости у којем би напаћени српски народ био проглашаван за агресора на овим просторима, поручио је данас предсједник Александар Вучић.

Вучић је у обраћању на обиљежавању 75. годишњице операције „Халијард” истакао да је прије 75 година, било забрањено учити о тој акцији, као што је, каже, било забрањено градити аутопутеве кроз централну и западну Србију, што данас више није случај.

Нисмо, каже, могли да учимо и то да су америчке трупе које су ишле у жестоки напад на њемачке снаге у Румунији, гдје су биле највеће рафинерије, одакле су снабдјеване њемачке трупе и на Источном и на Централноевропском фронту, жестоком силом и огромним ваздухопловним снагама ишле да сруше нацистичке снаге.

Немци су се страховито снажно борили и нанели губитке савезницима, па су многи од њих морали да искачу из авиона, оштећеним авионима слетали овде на Галовића поље. Многима је Србија била спас, народ у Прањанима и овог краја био је не само спас за њих и њихове породице, већ и за једну важну операцију 1944. године”, рекао је Вучић.

Он је истакао да је поносан на чињеницу да су Срби од почетка сукоба са нацистичком армадом били антифашистички оријентисани, не кроз филозофске расправе, већ кроз жесток отпор партизанских јединица, али и примере, попут операције „Халијард”, када се војска у отаџбини 1944. жестоко супротставила фашистичком непријатељу и помогла савезничким борцима.

Срби су, подвукао је, подизали партизанске устанке у Хрватској, БиХ и Србији и то је доказ колику је Србија платила цену у борби против фашизма. Само четири народа су у Другом светском рату, пропорционално броју становника, платила цену већу од Срба, нагласио је предсједник.

„Зато никада нећемо прихватити ревизионизам историје, никада нећемо дозволити промену прошлости у којем би тако тешко страдални и напаћени српски народ био проглашаван за фашистичке слуге и за некога ко је био агресор на овим просторима”, поручио је Вучић.

Са поносом ћемо да носимо српско име, додао је. Српски народ је можда и други по броју цивила, који су страдали, пропорционално броју становника, а страдали су јер су били Срби, нагласио је Вучић.

Предсједник Србије је изразио захвалност америчким пријатељима што су чували од заборава „Халијард”, операцију која треба да буде запамћена као мјесто херојства и важности у пријатељству српског и америчког народа, преноси Танјуг.

Скот: Деведесете нису алфа и омега односа САД и Србије

Велика је грешка сматрати да су 90-те алфа и омега односа Србије и Сједињених Држава, оцијенио је амбасадор САД у Србији Кајл Скот.

„И данашње обиљежавање 75. годишњице од највеће операције спасавања савезничких пилота током Другог свјетског рата, у Прањанима, важан је знак да америчко и српско савезништво трају много више година, него проблеми и неразумијевање”, рекао је Скот у интервјуу за франкфуртске „Вести”.

Упитан чија грешка је што су се та историјска факта до сада занемаривала, казао је да су обје стране криве за то, али да је поносан што смо ипак у прилици да радимо на томе да се сјећамо и тог догађаја, али и других чињеница које нас повезују и у Другом свјетском рату, али и када смо били савезници у Првом свјетском рату, баш као и током периода комунизма када Америка није заборавила народ са ових простора и такође га је помагала.

„Све су то кораци у нашој историји и прави примери за све оне који сматрају да су 1999. заправо алфа и омега наших односа. То је велика грешка”, рекао је амерички дипломата.

„Присетимо се само непријатељства Немачке и Француске, па су ове земље веома брзо ушле заједно у Европску заједницу. Сличан пример можемо да извучемо и из односа САД и Јапана, али и многих других земаља у свету. То треба да схвате и народи са Балкана и да више не гледају у прошлост, већ искључиво у будућност, рекао је он, преноси Танјуг.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар