РС и матица

Вучић испратио Макрона по црвеном тепиху – све до улаза у авион

ЗАЈЕДНО ОДАЛИ ПОЧАСТ БРАНИОЦИМА БЕОГРАДА У ПРВОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ И МИЛУНКИ САВИЋ
  • Другог дана посјете Емануел Макрон је, заједно са предсједником Србије, разговарао са студентима из Регионалне канцеларије за сарадњу младих из цијелог региона. Након тог састанка, за крај посјете, Макрон је разговарао и са умјетницима и истакнутим јавним личностима Србије, који представљају спону између двије земље
  • Танјуг: Макронова посјета Србији већ је оцијењена као изузетно значајна, као посјета која је најавила велику промјену у француској политици према Србији. Макрон је обећао да ће се ангажовати да се обнови дијалог са Приштином и постигне свеобухватни, трајан и компромисан споразум… Његова порука гласи: међународна заједница јесте признала Косово као независно, али то не значи да мора да се призна све оно што Приштина сматра својим правима

ПРЕДСЈЕДНИК Француске Емануел Макрон завршио је дводневну посјету Србији, а до авиона на аеродрому „Никола Тесла“ испратио га је Александар Вучић.

Растанак двојице лидера био је срдачан, као што је био и сам дочек високог госта из Париза.

Вучић је Макрона испратио уз црвени тепих и постројену Гарду Војске Србије.

Чињеница да је предсједник Србије лично испратио француског колегу говори о значају посјете и добрим разговорима који су вођени у Београду.

Маркон је јуче имао званичне састанке и друге активности, којима је печат дало његово обраћање код Споменика захвалности Француској и поруке српском народу да су Француској и даље „у срцу“.

Такође, двојица лидера одала су почаст и браниоцима Београда и српској хероини из Блаканских и Првог свјетског рата Милунки Савић.

Данас, другог данас посјете Макрон је, заједно са Вучићем, разговарао са студентима из Регионалне канцеларије за сарадњу младих из цијелог региона.

Након тог састанка, за крај посјете, Макрон је разговарао и са умјетницима и истакнутим јавним личностима Србије, који представљају спону између двије земље.

Током посјете, француски предсједник је послао јасне поруке по питању Косова и Метохије, европских интеграција и сарадње Србије и Француске.

Истакао је да ће се ангажовати да се обнови дијалог и постигне свеобухватни, трајан и компромисан споразум, те да ће одржати специјални састанак са руководством Београда, Приштине и канцеларком Њемачке Ангелом Меркел, с циљем да се омогући постизање споразума.

Макрон је истакао и да ЕУ мора да се реформише да би била спремна да прими Србију, да је Србија велика европска држава и нација која има своје мјесто у Европи, али да и сама мора да настави реформски пут.

Макронова посјета Србији већ је оцијењена као изузетно значајна, као посјета која је најавила велику промјену у француској политици према Србији и истовремено на неки начин подигла самопоштовање и земљи и народу фрустрираним сталним притисцима, оптужбама и уцјенама са Запада, али, када се разгрну емоције, порука која се издваја међу онима које је директно и самом својом посјетом послао француски предсједник је – порука упућена Приштини, пише Танјуг.

А она гласи: да их је међународна заједница признала као независне, али да то не значи да мора да се призна све оно што Приштина сматра својим правима.

„То је прва јасна европска порука упућена Приштини да компромисно решење не значи остати на стартним, дијаметрално супротстављеним позицијама страна у дијалогу и да свака страна мора да се ‘помјери’, а, изговорена из уста човјека који, заједно са њемачком канцеларком Ангелом Меркел представља најмоћнији двојац који управља кормилом Европске уније, потврђује Макроново обећање да Француска жели да помогне Србији“, пише Танјуг и додаје:

„Управо та врста помоћи и јесте потребна Србији, како то дефинише из свог угла предсједник Вучић и каже да није сањар да мисли да ће Макрон промјенити мишљење о независности Косова, те да Србија неће тражити ништа што би угрозило Француску, али да је увјерен да Макронова енегија и политички ентузијазам могу променити много на европском континенту и помоћи Србији у решавању косовскометохијске кризе“.

„Зато порука француског лидера није само порука Приштини и Београду, него и Европи. Оној у којој Макрон претендује да има водећи утицај. А у Београду неће бити заборављене Макронове ријечи изговорене на Калемегдану у вечери пуној емоција и обећање да ће Француска заједно са Србијом водити битку, тешку, истиче, за компромис око косовског рјешења“, пише агенција и потом цитира француког предсједника.

„Када смо се борили заједно раме уз раме, то је било из љубави према слободи и међусобног поштовања, па ће и та борба коју ћемо водити заједно за компромис између Србије и Косова бити тешка“, рекао је Макрон.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар