RS i matica

Vučić ispratio Makrona po crvenom tepihu – sve do ulaza u avion

ZAJEDNO ODALI POČAST BRANIOCIMA BEOGRADA U PRVOM SVJETSKOM RATU I MILUNKI SAVIĆ
  • Drugog dana posjete Emanuel Makron je, zajedno sa predsjednikom Srbije, razgovarao sa studentima iz Regionalne kancelarije za saradnju mladih iz cijelog regiona. Nakon tog sastanka, za kraj posjete, Makron je razgovarao i sa umjetnicima i istaknutim javnim ličnostima Srbije, koji predstavljaju sponu između dvije zemlje
  • Tanjug: Makronova posjeta Srbiji već je ocijenjena kao izuzetno značajna, kao posjeta koja je najavila veliku promjenu u francuskoj politici prema Srbiji. Makron je obećao da će se angažovati da se obnovi dijalog sa Prištinom i postigne sveobuhvatni, trajan i kompromisan sporazum… Njegova poruka glasi: međunarodna zajednica jeste priznala Kosovo kao nezavisno, ali to ne znači da mora da se prizna sve ono što Priština smatra svojim pravima

PREDSJEDNIK Francuske Emanuel Makron završio je dvodnevnu posjetu Srbiji, a do aviona na aerodromu „Nikola Tesla“ ispratio ga je Aleksandar Vučić.

Rastanak dvojice lidera bio je srdačan, kao što je bio i sam doček visokog gosta iz Pariza.

Vučić je Makrona ispratio uz crveni tepih i postrojenu Gardu Vojske Srbije.

Činjenica da je predsjednik Srbije lično ispratio francuskog kolegu govori o značaju posjete i dobrim razgovorima koji su vođeni u Beogradu.

Markon je juče imao zvanične sastanke i druge aktivnosti, kojima je pečat dalo njegovo obraćanje kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj i poruke srpskom narodu da su Francuskoj i dalje „u srcu“.

Takođe, dvojica lidera odala su počast i braniocima Beograda i srpskoj heroini iz Blakanskih i Prvog svjetskog rata Milunki Savić.

Danas, drugog danas posjete Makron je, zajedno sa Vučićem, razgovarao sa studentima iz Regionalne kancelarije za saradnju mladih iz cijelog regiona.

Nakon tog sastanka, za kraj posjete, Makron je razgovarao i sa umjetnicima i istaknutim javnim ličnostima Srbije, koji predstavljaju sponu između dvije zemlje.

Tokom posjete, francuski predsjednik je poslao jasne poruke po pitanju Kosova i Metohije, evropskih integracija i saradnje Srbije i Francuske.

Istakao je da će se angažovati da se obnovi dijalog i postigne sveobuhvatni, trajan i kompromisan sporazum, te da će održati specijalni sastanak sa rukovodstvom Beograda, Prištine i kancelarkom Njemačke Angelom Merkel, s ciljem da se omogući postizanje sporazuma.

Makron je istakao i da EU mora da se reformiše da bi bila spremna da primi Srbiju, da je Srbija velika evropska država i nacija koja ima svoje mjesto u Evropi, ali da i sama mora da nastavi reformski put.

Makronova posjeta Srbiji već je ocijenjena kao izuzetno značajna, kao posjeta koja je najavila veliku promjenu u francuskoj politici prema Srbiji i istovremeno na neki način podigla samopoštovanje i zemlji i narodu frustriranim stalnim pritiscima, optužbama i ucjenama sa Zapada, ali, kada se razgrnu emocije, poruka koja se izdvaja među onima koje je direktno i samom svojom posjetom poslao francuski predsjednik je – poruka upućena Prištini, piše Tanjug.

A ona glasi: da ih je međunarodna zajednica priznala kao nezavisne, ali da to ne znači da mora da se prizna sve ono što Priština smatra svojim pravima.

„To je prva jasna evropska poruka upućena Prištini da kompromisno rešenje ne znači ostati na startnim, dijametralno suprotstavljenim pozicijama strana u dijalogu i da svaka strana mora da se ‘pomjeri’, a, izgovorena iz usta čovjeka koji, zajedno sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel predstavlja najmoćniji dvojac koji upravlja kormilom Evropske unije, potvrđuje Makronovo obećanje da Francuska želi da pomogne Srbiji“, piše Tanjug i dodaje:

„Upravo ta vrsta pomoći i jeste potrebna Srbiji, kako to definiše iz svog ugla predsjednik Vučić i kaže da nije sanjar da misli da će Makron promjeniti mišljenje o nezavisnosti Kosova, te da Srbija neće tražiti ništa što bi ugrozilo Francusku, ali da je uvjeren da Makronova enegija i politički entuzijazam mogu promeniti mnogo na evropskom kontinentu i pomoći Srbiji u rešavanju kosovskometohijske krize“.

„Zato poruka francuskog lidera nije samo poruka Prištini i Beogradu, nego i Evropi. Onoj u kojoj Makron pretenduje da ima vodeći uticaj. A u Beogradu neće biti zaboravljene Makronove riječi izgovorene na Kalemegdanu u večeri punoj emocija i obećanje da će Francuska zajedno sa Srbijom voditi bitku, tešku, ističe, za kompromis oko kosovskog rješenja“, piše agencija i potom citira francukog predsjednika.

„Kada smo se borili zajedno rame uz rame, to je bilo iz ljubavi prema slobodi i međusobnog poštovanja, pa će i ta borba koju ćemo voditi zajedno za kompromis između Srbije i Kosova biti teška“, rekao je Makron.

(Tanjug)

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar