РС и матица

Вучић: Јачаћемо Србију и економски и војно и радити на још бољим односима са Русијом

ПРЕДСЈЕДНИК СРБИЈЕ СЕ ОБРАТИО ЈАВНОСТИ ПОСЛИЈЕ СЈЕДНИЦЕ САВЕТА ЗА НАЦИОНАЛНУ БЕЗБЕДНОСТ
  • „Ми смо као земља суочени већ дуги низ година са изразито офанзивним деловањем различитих обавештајних служби на територији Србије и то бисмо могли да поделимо у две групе: на деловање најразвијенијих земаља света и регионалних земаља које имају изражен интерес на територији Србије
  • „Снимак, на којем се види како руски обавештајац Георгиј Клебан даје новац српском пензионисаном потпуковнику З. К. направљен је 24. децембра 2018. године, али га није сачинила наша служба ВБА. Пратећи `објекат обраде`, З. К. који је контактирао и са хрватском обавештајном службом, наше службе безбедности су дошле до података да ће се у Земуну, тог дана негде око 18 сати, састати са Клебаном”
  • Предсједник Србије најавио да ће у наредном периоду бити спроведено неколико акција против припадника различитих обавјештајних агенција чије дјеловање против Србије је доказано
  • Напади на нашу наменску индустрију – нагласио је –су учестали, жестоки, оркестрирани и организовани и долазе увек из једне земље која у том смислу представља `обавештајну канализацију`
  • „Јачаћемо војску Србије. Србија ће бити све јача. То је земља слободарског народа и никада нисмо пристајали и никада нећемо бити неко ко ће да дозволи да други њима управља”

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је да је одржана сједница Савета за националну безбедност са једном тачком дневног реда обавештајно деловање против Србије и неопходност предузимања мера контраобавештајне заштите наше земље у будућности и јачање капацитета одбране Србије од таквих активности.

„Ми смо као земља суочени већ дуги низ година са изразито офанзивним деловањем различитих обавештајних служби на територији Србије и то бисмо могли да поделимо у две групе: на деловање најразвијенијих земаља света и регионалних земаља које имају изражен интерес на територији Србије и своје обавештајно деловање раде у пуном капацитету а усмерено је против интереса Србије”, рекао је Вучић новинарима, преноси Танјуг.

Документовани контакти Клебана са припадницима ВС

Предсједник Александар Вучић изјавио је да је снимак, на којем се види како руски обавјештајац Георгиј Клебан даје новац српском пензионисаном официру који је раније контактирао и са хрватском обавјештајном службом, направљен 24. децембра 2018. године, а да га није сачинила наша служба ВБА, али да је била потпуно упозната са случајем, преноси Танјуг.

„Пратећи `објекат обраде`, наше службе безбедности су дошле до података да ће се у Земуну, тог дана негде око 18 сати, пензионисани припадник ВС, потпуковник З. К. састати са Георгијем Клебаном”, пренео је Вучић на прес конференцији након сједнице Савета за националну безбедност.

Предсједник је истакао да је Србија у више наврата констатовала и документовала контакте Клебана са припадницима Војске Србије.

Са њим је, додао је, уочено 10 контаката са три конспиративна извора, а три пута Клебан уручује новац припадницима ВС, за шта постоји документација.

Додао је да постоји документација и о контактима неких других припадника руске службе безбједности са припадницима војних структура Србије, са чим се не излази у јавност.

Наредних дана акције против обавјештајних агенција

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да ће у наредном периоду бити спроведено неколико акција против припадника различитих обавјештајних агенција чије дјеловање против Србије је доказано.

„Наредних неколико дана уследиће оштре акције које ће бити уочљиве јавности”, рекао је Вучић током обраћања у Председништву, преноси Танјуг.

Предсједник Србије је навео и да је Србија изложена снажном обавјештајном раду других земаља, и да то у неким случајевима превазилази мјере пристојности.

Најавио је да ће у наредних два мјесеца да се изађе са свеобухватним општим правнополитичким актом који би био пуна потврда нашег унутрашњег и спољног пута и неутралности и јачања те државне и војне позиције.

Вучић: Питам руске пријатеље – Зашто ?

Предсједник Србије Александар Вучић саопштио је да руски обавјештајац Георгиј Клебан више није на територији Србије.

Он је поручио да је сигуран да предсједник Владимир Путин није био обавијештен о овом дјеловању, и да Србија има пријатељске односе са Руском Федерацијом.

Он је поновио да Србија не заборавља шта је Путин учинио за Србију у међународним организацијама ни подршку у опремању војске.

Подсјетио је и да је Србија једина није увела санкције Руској Федерацији, није гласала против интереса РФ, да једина изван ЗНД одржава војне вјежбе са руском војском и да ничим није угрозила пријатељство са Русијом.

„Зато питам руске пријатеље, а питао сам и данас амбасадора, Боцан Харченка: Зашто? Нисам видео никакву логику у свему овоме”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Он је поновио чврсту опредјељеност Србије за војну неутралност и поручио:

„Србија своју политику неће окретати, и неће у НАТО, као што неће ни у ОДКБ, и неке друге, али учврстићемо наше позиције неутралности и самосталности”,

Како каже, захвалан за орден који је добио од Путина, и уложиће и лични ауторитет да наши односи буду још бољи.

„Знајући како се делимо: за Русе или за Американце, моја порука је да сам изабран за председника Србије да штитим наше интересе”.

Наша намјенска индустрија под страховитим притиском

Напади на српску намјенску индустрију су учестали, оркестрирани и организовани и долазе увијек из једне земље, изјавио је предсједник Александар Вучић и истакао да Србија не може да опстане као војно неутрална и снажна без снажне намјенске индустрије, што је разлог за жестоке нападе на намјенску, како би је по сваку цијену разорили они који Србији не желе добро.

„Напади на наменску индустрију су учестали, жестоки, оркестрирани и организовани и долазе увек из једне земље која у том смислу представља `обавештајну канализацију`, како то називају стручни кругови, и увек је против српске наменске и због тога што постоји конкуренција фабрикама баш у тој земљи и због тога што се обавља посао за обавештајне изворе неких других, већих западних земаља”, рекао је Вучић на прес конференцији.

Вучић је констатовао да грађани готово да нису ни примјетили да су наше обавјештајне и контраобавјештајне агенције успјеле да ухвате Србина са 30.000 евра у рукама, који је износио техничку и технолошку документацију за израду муниције 12,7 мм у Првом партизану у Ужицу, додајући да је муниција 12,7 мм најтраженија у свијету.

„Да ли је некоме било лакше да узме одатле или у Коњицу, изгледа да су лакше нашли неког нашег који би ту документацију предао Албанцима у руке. Ми смо и Србина и Албанца ухапсили”, рекао је Вучић.

Истакао је да су у току жестоки напади на Крушик из много разлога, као и на фабрику у Лучанима, који стално трају.

„И увек, читава централна и западна Србија, што се тиче наменске индустрије, под страховитим је притиском и хоће да нам је униште”, подвукао је Вучић.

Он је навео и да је Радоша Миловановића за директора фабрике у Лучанима поставила власт ДОС-а, а да је он сада, када компанија ради боље него раније, по први пут под жестоким нападима.

„Ако Миловановић позове раднике да га подрже и они дођу то је притисак на суд, а кад се испред суда појаве представници политичких странака који су против њега онда је то богоугодно дело, није притисак на суд и нормално је, а све у циљу даљег урушавања и разарања наше наменске индустрије”, рекао је Вучић.

Разлог за то је, нагласио је предсједник Србије, у томе што позиција војне неутралности значи да морамо да имамо, у доброј мјери, обезбјеђена средства – муницију, оружје, опрему из сопствених извора.

„Не можете да опстанете као војно неутрална и снажна земља уколико немате снажну наменску индустрију. И зато је тако жесток напад на српску наменску индустрију, зато желе да је по сваку цену, униште и разоре сви који не желе добро Србији”, поручио је Вучић.

Констатовао је да ће надлежни и по том питању морати да предузимају одређене мјере, али ће много офанзивније да говоре истину људима, како би све могли да сагледају.

„Очекујемо, после доласка хеликоптера МИ 17 и оружја и резервних делова, и хвала Русији на томе, и даље снажење и јачање српске војске”, рекао је Вучић.

Нећемо мијењати политику неутралности

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да Србија неће мијењати своју политику и да ће се, никада снажније, борити за самостални и независни пут и политику неутралности.

„Јачаћемо војску Србије. Србија ће бити све јача. То је земља слободарског народа и никада нисмо пристајали и никада нећемо бити неко ко ће да дозволи да други њима управља”, поручио је Вучић, преноси Танјуг.

 

1 коментар

  • И шта рећи на оно “ЗАШТО“ које је АВ упутио Харченку и које ће вероватно постати историјско када његова машинерија ступи у дејство.
    Зашто га није питао у децембру 2018, или га је сада питао да би драматика намештаљке изгледала као врхунски климакс за све нас?
    Па нисмо сви вране, ако његови гласачи јесу :)))

Кликни овде да поставиш коментар