РС и матица

Вучић Макрону: Француска може да рачуна на Србију као на искреног пријатеља и савезника

ПРЕДСЕДНИК ФРАНЦУСКЕ ДОПУТОВАО У ДВОДНЕВНУ ЗВАНИЧНУ ПОСЕТУ СРБИЈИ
  • Александар ВУЧИЋ: Уверен сам да ће наших земаља пријатељство достићи нове границе.  Границе које смо некада имали и које смо маштали да ће да се врате. Ништа од тога не бисмо успели без вас, ваше енергије и напорног рада и ваше жеље да Француску вратите у овај регион. А ми, грађани Србије смо лојални и такву пажњу ћемо умети да поштујемо“
  • Емануел МАКРОН: „Желимо заједно да окренемо нову страницу. Желимо нова партнерства, да радимо заједно. Желим с вама да радим на томе. Разговараћемо о заједничкој прошлости али и о будућности“
  • Биће потписано више од 20 споразума и меморандума од којих пет о војној сарадњи и наоружању а један о царинској сарадњи

ПРЕДСЕДНИК Француске Емануел Макрон допутовао је данас у дводневну посету Србији током које ће са српским званичницима разговарати о европској перспективи Србије и Западног Балкана, дијалогу Београда и Приштине и јачању економске сарадње.

Макрона је на аеродрому „Никола Тесла“ дочекао председник Србије Александар Вучић и управа компаније „Ванси“ која руководи аеродромом.

После откривања табле – чиме је означен почетак модернизације аеродрома – Макрону је свечани дочек уз државне и војне почасти приређен испред Палате Србија.

Макрон ће разговарати прво са председником Србије Александром Вучићем после чега ће уследити церемонија размене потписаних билатералних докумената и пленарни састанак две делегације.

Најављено је да ће две стране потписати више од 20 споразума и меморандума од којих је пет о војној сарадњи и наоружању а један о царинској сарадњи.

Вучић: Француска може да рачуна на Србију као на искреног пријатеља

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, након дочека француског председника Емануела Макрона на београдском аеродрому, да Француска може да рачуна на Србију као на искреног пријатеља и савезника.

У обраћању након што је Макрон слетео у Београд, Вучић је рекао да много очекује од унапређења односа две земље и изразио уверење да ће пријатељство достићи нове границе.

„Границе које смо некада имали и које смо маштали да ће да се врате. Ништа од тога не бисмо успели без вас, ваше енергије и напорног рада и ваше жеље да Француску вратите у овај регион. А ми, грађани Србије смо лојални и такву пажњу ћемо умети да поштујемо и можете рачунати на нас као на искрене пријатеље и савезнике“, рекао је Вучић.

Након откривања плоче поводом почетка радова на модернизацији аеродрома којим управља компанија Ванси, Вучић је указао да се на аеродрому налазе и хеликоптери Х-145М које је Србија купила од Ербаса и изразио очекивање да је то тек почетак изванредне сарадње.

„Овде на београдском аеродрому, на ‘капији’ Србије, желим да захвалим вама што верујете у Србију и што сте подстицали инвеститоре да дођу у Србију. Ово је тек почетак изванредне сарадње… Хвала и Вансију. Очекујемо њихове велике инвестиције у београдски аеродром. А вас молим да се овде осећате као у својој кући“, рекао је Вучић.

Макрон и Вучић ће касније поподне положити венце на Споменик браниоцима Београда 1914-1918. и на споменик Милунки Савић, која је после Првог светског рата добила низ одликовања, међу којима и француски Орден Легије части.

После тога ће два председника учествовати на церемонији полагања венаца на Споменик захвалности Француској и обратити се окупљеним грађанима.

За уторак, други дан посете, планиран је разговор председника Макрона и Вучића са представницима Регионалне канцеларије за сарадњу младих (РYЦО).

Макрон је први председник Француске који је дошао у посету Србији после Жака Ширака, 2001.

Амбасадор Француске у Београду Фредерик Мондолони рекао је да Макронова посета представља „знак интерсовања Француске за Србију, као њеног првог партнера у региону и знак интересовања за Балкан“, док су француски медији оценили да Макрон долази у Београд да „поново учврсти ослабљене односе“ са Србијом.

Макрон: Заједно да окренемо нову страну

Француски председник Емануел Макрон рекао је данас приликом доласка у Београд да Француска жели да заједно са Србијом окрене нову страну у односима.

„Желимо заједно да окренемо нову страну. Сада смо званично открили таблу на аеродрому, то је симбол наших трговинских односа“, рекао је Макрон пошто су председник Србије Александар Вучић и он открили таблу посвећену почетку модернизације аеродрома „Никола Тесла“.

Према његовим речима, сада је важан тренутак у односима Београда и Париза, имајући у виду стогодишњицу краја Првог светског рата и 180. годишњицу обнове дипломатских односа две земље.

Макрон је навео и да је прошло 18 година од претходне посете француског председника Београду. „То је превише“, додао је он.

„Желимо нова партнерства, да радимо заједно. Желим с вама да радим на томе. Разговараћемо о заједничкој прошлости али и о будућности“, изјавио је француски лидер.

Макрон: Србија је велика европска држава и нација

СРБИЈА је велика европска држава и нација, поручио је данас француски председник Емануел Макрон и истакао да ЕУ мора да се реформише да би била спремна да прими Србију.

Он је поручио да Србија треба да држи до своје суверености, те истакао да и он држи до суверености оних које поштује.

Навео је да је Србија дeо процеса придруживања ЕУ, да те да ЕУ мора да донесе неке одлуке како би боље функционисала.

„Али паралелно са реформама које Србија треба да спроведе, ЕУ мора да се реформише како би била спремна да прими Србију“, поручио је Макрон.

Истакао је да је Србија велика европска држава и нација:

„Ја то кажем овде, веома јако, у тренутку када неки било где на свијету могу да имају утисак да би овај регоин у наредних десет година требало да буде место гдје ће се препирати утицаји ових и оних“, рекао је Макрон на конференцији за новинаре са председником Србије Александром Вучићем у Београду.

Вучић: Замолио сам председника Макрона за подршку Србији поводом поводом КиМ

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је данас да је француског председника Емануела Макрона замолио за помоћ и подршку Србији на европском путу и у решавању косовско-метохијске кризе.

Вучић је на конференцији за новинаре са француским председником Емануелом Макроном у Београду рекао да је са њим имао дуг, отворен и искрен разговор о свим кључним питањима.

Он је навео да је Макрону указао на углед који Француска ужива у целом региону, не само у Србији али наравно и код српског народа и грађана Србије.

Вучић је пренио да је говорио са много бриге за своју земљу и у нади да ће снажна Француска и јак и моћан председник Француске, какав је Макрон, бити од помоћи Србији и српском народу.

„Нисам сањар, али уверен сам да енегија и политички ентузијазам Макрона може промијенити много на европском континенту и помоћи нашој земљи“, рекао је Вучић.

Србија из Француске добије ПВО систем „Мистрал“

ЈЕДАН од споразума који су данас потписани у Београду у присуству председника Француске Емануела Макрона и Србије Александра Вучић, тиче се војне индустрије двије земље.

Француска је генератор западноевроспке војне индустрије наоружања, а по количини наоружања и квалитету у НАТО одмах иза САД, јер има озбиљну нуклеарну компоненту.

Посебно је занимљив ПВО систем „Мистрал“, који може да се инсталира на речну флотилу, на „Лазару“ и „Милошу“ и користи се за обарање летелица у ниском лету, а има и могућност маневра за избегавање ласерског ометања.

Планирано је да се тај систем интегрише у систем ПАСАРС чиме ће се способност Војске Србије значајно подићи.

У питању је најсавременија технологија, и стратешки циљ је да се војска Србије њиме опреми, како би подигла способности да одговори на савремене претње.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар