РС и матица

Вучић најавио укидање ванредног стања и полицијског часа 7. маја

СКУПШТИНА СРБИЈЕ О ТОМ ВАЖНОМ КОРАКУ ТРЕБА ДА РАСПРАВЉА НА ЂУРЂЕВДАН
  • Предсједник Србије нагласио да су се за то стекла два најбитнија услова: седам узастопних дана са мање од 5 одсто потврђених случајева ковид 19 (од броја тестираних) и – мањи број људи на респираторима

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић најавио је да би ванредно стање, а тиме и полицијски час, могли бити укинути од четвртка, након што та одлука буде објављена у Службеном гласнику, а претходно усвојена у Народној скупштини.

Са укидањем ванредног стања укида се полицијски час и ангажман војске у цивилне сврхе.

Вучић је, у “Хит твиту“, рекао да су испуњена два услова: један да буде седам дана испод 5 одсто раста потврђених случајева ковид 19, а други – да је мањи број људи на респираторима.

“Имамо и једно и друго, кумулативно стечене услове”, констатовао је он.

Указао је да очекује да ће у понедјељак влада и он, у складу са уставном и законском процедуром, добити образложено мишљење и став Министарства одбране, након чега се доноси закључак Владе, а онда уз потписе премијерке и њега одлука иде у Скупштину.

Требало би да се нађе у Скупштини на Ђурђевдан, у среду. Чим буде објављена, укида се полицијски час, а то би требало да буде у четвртак“, објаснио је он.

Од тада, поручује, све је на одговорности грађана.

Рекао је да зна да је грађанима било тешко што су морали да проведу више времена у кући, што нису могли да се баве свим активностима које упражњавају, али и нагласио да је то био једини начин да сачувамо наше родитеље, и чак некада оне млађе.

„Мислим да смо највећим делом успели. Зато је сада битно да што пре кренемо. Ушли смо у пуцањ за убрзани економски опоравак. Да не каснимо у односу на друге, да пробамо на време да то урадимо, а уједно не угрозимо људе“, казао је он.

Др Предраг Кон објаснио је да то не значи и проглашење краја епидемије, те да укидање ванредног стања не подразумијева крај примјене ванредних мјера за заштиту од корона вируса.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар