РС и матица

Вучић: Намере Приштине су веома опасне по нас – доводе нас пред свршен чин

„НЕЋЕ ДА ПОВУКУ ТАКСЕ ДОК СРБИЈА НЕ ПРИЗНА `КОСОВО`, ХОЋЕ ДА ФОРМИРАЈУ ВОЈСКУ ДО ПОЛОВИНЕ ДЕЦЕМБРА“
  • „То могу бити сигнали за катастрофу – ако неко не обузда Приштину. Али, Србија неће признати косовску независност, са Србијом се тако не разговара”
  • „Србија је у првих десет месеци остварила привредни раст од 4,5 одсто и имала за 10,7 одсто више директних страних инвестиција него у истом периоду прошле године“
  • „Такође, број запослених је највећи у последњих 30 година и износи 49,2 одсто запослених или 2,929 милиона људи заједно са сезонским радницима, што је историјски максимум“
  • „Ми нећемо да учествујумо у прављењу никаквих пактова ни у рушењу пактова”

ПРЕДСJЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да су из Приштине стигле две лоше вијести, да остају при таксама док Србија не призна независност Косова и да ће формирати војску, што је сигнал катастрофе уколико неко не обузда Приштину.

„Веома ме брине чињеница да албанске власти не желе ни да чују за укидање противправних такси против Републике Србије. Они су констатовали да ће те таксе трајати док Србија не призна независност Косова. Друга лоша вест је да су Албанци најавили формирање војске Косова 14. децембра, супротно свом Уставу и договору са НАТО-ом”, рекао је Вучић и констатовао да „то доноси опасност по нашу државу”, преноси Танјуг.

„Њихова намера и жеља је веома опасна по нас и доводе нас пред свршен чин”, рекао је Вучић и додао:

„Србија неће признати косовску независност, са Србијом се тако не разговара”.

Привредни раст 4,5 одсто у првих 10 мјесеци

Србија је у првих десет мјесеци остварила привредни раст од 4,5 одсто и имала за 10,7 одсто више директних страних инвестиција него у истом периоду прошле године, изјавио је данас предсједник Србије Александар Вучић.

Вучић је рекао да је у телефонском разговору предсједнику Француске Емануелу Макрону пренио добре вијести у српској економији и да су то једине добре вијести које ће вечерас саопштили медијима.

„Први пут ћемо се по директним страним инвестицијама приближити три милијарде евра”, рекао је Вучић.

На најнижем нивоу је стопа незапослености у претходних 30 година износи у трећем кварталу 11,3 одсто, рекао је Вучић и додао да се незапосленост мери у складу са подацима Евростата.

„Такође, број запослених је највећи у последњих 30 година и износи 49,2 одсто запослених или 2,929 милиона људи заједно са сезонским радницима, што је историјски максимум. Јавни дуг је 56,1 одсто БДП, колико је био на крају 2012. године. Верујемо да ће већ 1. јануара бити између 47 и 48,5 одсто”.

Вучић каже да суфицит у буџету износити 67,4 милијарде динара, а да је требало да буде дефицит од 3,9 милијарди, тако да је бољи резултат за око 71,3 милијарде или 600 милиона евра.

„Смањени су на 6,4 одсто ненаплативи кредити, што је историјски минимум. Такође, туризам бележи раст у првих 10 месеци од 11,3 одсто у односу на исти период прошле године. То је све резултат тешких реформи које смо спровели. Србија иде сигурним кораком напред”, навео је Вучић.

Нећемо да правимо нити рушимо пактове у региону

Предсједник Александар Вучић изјавио је да Србија неће да учествује у прављењу пактова или рушењу пактова у региону.

Вучић је на конференцији за новинаре поводом изјаве замјеника премијера Косова Енвера Хоџаја да је с челницима држава у региону разговарао о пакту који би се „супротставио Србији и њеној агресивној политици”, рекао да ће Србија са свима радити за боље односе у будућности, али да неће дозволити понижавање Србије.

„Ми нећемо да учествујумо у прављењу никаквих пактова ни у рушењу пактова”, рекао је Вучић.

Он је рекао да вјерује да ће моћи да се превазиђу неслагања из прошлости, посебно у односима с Хрватском која је, према његовим ријечима, једина била против отварања два поглавља у приступним преговорима Србије и ЕУ.

„Никада никоме нећемо дозволити да понижава нашу земљу”, рекао је Вучић.

Хоџај је у интервјуу за загребачки Вечерњи лист рекао је да је у неколико наврата, за вријеме боравка у Хрватској, Македонији и Црног Гори, разговарао с челницима тих држава о оснивању пакта који би се „супротставио Србији и њеној агресивној политици”.

Он је за црногорску телевизију Антена М изјавио да у интервјуу који је дао за Вечерњи лист није поменуо стварање било каквог пакта против Србије, као и да су наслов текста који је одјекнуо регионом и оно што је он заправо рекао, две потпуно различите ствари.

„Никад нисам ништа рекао о стварању регионалног пакта против Србије! Наслов текста и оно што сам заправо рекао двије су потпуно различите ствари”, рекао је Хоџај.

„Неће бити никаквих избора у марту, опет су лагали“

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је вечерас да неће бити никаквих избора у марту, како се то шпекулише унутар опозиције.

„Неће бити никаквих избора у марту. Нико их не планира, нити они иког интересују. Чему, да бисмо добили још неког посланика више, а они петнаестак мање? Неће их бити. Опет су лагали”, рекао је Вучић на конференцији за штампу поводом тврдњи Вука Јеремића да планира референдум и изборе на прољеће.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар