RS i matica

Vučić: Ne mešam se u unutrašnje stvari BiH i nije moj posao da obuzdavam Dodika

„SRBIJA NE BI PREŽIVELA NOVI RAT I ZATO SE MORA ZALAGATI ZA RAZGOVOG O KOSOVSKOM PITANJU“
  • Nemaju nikakvog stida što niko nije uhapšen za pokušaj linča u Srebrenici, nemaju stida kad u Srbiji prisustvuju skupovima na kojima našu zemlju proglašavaju za fašističku i traže specijalne statuse, a nemaju pravo na to, a ako bilo ko nedovoljno brani ono što bi oni želeli da brani, govore da je zlikovac i autokrata
  • „Nama su potrebne decenije mira jer bismo jedino tako imali svud po Srbiji nove klinike. Posle Balkanskih ratova, Prvog i Drugog svetskog rata, ratova devedesetih… mi to ne bismo preživeli. Potrebna nam je pametna politika

PREDSJEDNIK Srbije Aleksandar Vučić ponovio je danas da se Srbija ne miješa u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine i da dosadašnjim izjavama u vezi sa situacijom u toj zemlji ničim nije ugrozio BiH.

Istakao je i da nije njegov posao da „obuzdava“ srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, kako to traže iz Sarajeva, a istovremeno ga optužuju da zadire u unutrašnja pitanja BiH.

Odgovarajući na pitanje novinara o takvim porukama iz Sarajeva, Vučić kaže da je on poslije sastanka sa liderima Srba iz Crne Gore i BiH govorio o politici Srbije prema BiH, koja se zasniva na poštovanju Dejtonskog sporazuma, poštovanju integriteta BiH i integriteta RS u BiH.

„Niko nije imao šta da zameri toj rečenici, niti imate šta da joj zamerite, ali su čak i novinari u Briselu pitali o kontroverznoj izjavi… Šta je u tome kontroverzno? Baš ništa. Ali je kontroverzno bilo to što su krenuli da napadaju Srbiju i mene što nisam obuzdao Dodika. To nije moj posao, ja to neću da radim, ja poštujem Dodika i ne pada mi na pamet da radim ono što vi želite i što je vaš posao“, rekao je Vučić.

Nakon što je dan kasnije, kako kaže, rekao da smatra da je Dodik u pravu po pitanju odluke Ustavnog suda, neki su rekli da je njegovo „miješanje“ skandalozno.

„Je li hoćete da se mešam ili ne? Neću više ništa od toga, ja sam rekao šta je politika Srbije. Radite svoj posao kako god hoćete“, rekao je Vučić.

On je naveo da to, međutim, govori koliko je velika želja mnogih da pokažu krivca u Srbiji.

„Nemaju nikakvog stida što niko nije uhapšen za pokušaj linča u Srebrenici, nemaju stida kad u Srbiji prisustvuju skupovima na kojima našu zemlju proglašavaju za fašističku i traže specijalne statuse, a nemaju pravo na to, a ako bilo ko nedovoljno brani ono što bi oni želeli da brani, govore da je zlikovac i autokrata“, zaključio je Vučić

Izjavio je i da Srbija ne bi preživela neki novi rat, zbog čega se mora zalagati za razgovor, kada je u pitanju rješenje kosovskog pitanja.

Zamoljen da prokomentariše izjavu specijalnog izaslanika američkog predsjednika Donalda Trampa, Ričarda Grenela, o tome da je lažna vijest da postoji plan SAD za brzo rješenje pitanja KiM, Aleksandar Vučić je izjavio da je uvijek govorio da „pre svega treba sami da razgovaramo“.

„Kad god ima velikih zapadnih sila, koje se umešaju, svi će da traže pola Srbije. Naše je da se tome odupiremo“, istakao je on nakon obilaska radova na Klinci za infektivne i tropske bolesti.

Samo je rat alternativa, a mi ga nećemo. Nama su potrebne decenije mira jer bismo jedino tako imali svud po Srbiji nove klinike. Mi to ne bismo organski preživeli. Posle Balkanskih ratova, Prvog i Drugog svetskog rata, ratova devedesetih… mi to ne bismo preživeli. Potrebna nam je pametna politika, naglasio je Vučić.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar