RS i matica

Vučić: Ne može biti ukidanja Republike Srpske, o tome neki mogu samo da maštaju

VRH SNS U PONEDJELJAK O „NAJAKTUELNIJIM PITANJIMA, UKLJUČUJUĆI IZBORE“
  • Predsjednik Srbije rekao u Sremskoj Kamenici: „Onima koji maštaju da presuda Radovanu Karadžiću može da znači ukidanje Republike Srpske, moj odgovor je da je Republika Srpska dejtonska i ustavna kategorija“
  • „Ono što se dogodilo 1999. godine bilo je agresija NATO i ne plašim se da to nazovem pravim imenom. Ponosan sam što se ne stidimo i ne plašimo da budemo žrtva i da kažemo da jesmo žrtva i da stvari nazovemo pravim imenom. Jer, ti isti su nas terali, i terali su sve naše medije, čak i državne, da to nazivaju NATO kampanjom, čak ne ni NATO bombardovanjem, nego kampanjom, kao da je to kampanja za izbore. To je NATO agresija i mi to umemo da kažemo“

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da je Republika Srpska dejtonska i ustavna kategorija i da presuda Radovanu Karadžiću ne može da znači njeno ukidanje.

„Onima koji maštaju da presuda Radovanu Karadžiću može da znači ukidanje Republike Srpske, moj odgovor je da je Republika Srpska dejtonska i ustavna kategorija“, rekao je Vučić novinarima u Sremskoj Kamenici, gdje je obišao zgradu Radio-televizije Vojvodine /RTV/, koja je oštećena u NATO agresiji.

On je podsjetio da u skladu sa Dejtonskim sporazumom, čiji je jedan od garanata Srbija, neće biti nikakvog ukidanja Republike Srpske.

„To je centralno i apsolutno najvažnije pitanje i to vam je reakcija Srbije“, istakao je Vučić.

Vučić je rekao da je vidio reakcije iz cijelog regiona i na prvostepenu i na drugostepenu presudu Karadžiću, koje su se, prije svega, ticale ne Radovana Karadžića, nego Republike Srpske.

„A o tome kakav je Haški tribunal, o tome smo već bezbroj puta govorili“, dodao je Vučić.

On je naveo da Srbija mora da gleda u budućnost i sopstveni razvoj, da mora da razmišlja o tome kako sebe i svoju snagu da izgradi i političku i ekonomsku i svaku drugu, a političke nema bez ekonomske snage.

Predsjednik Srbije rekao je u Kamenici i da je ono što se dogodilo 1999. godine bila agresija NATO i da se ne plaši da to nazove pravim imenom, kao i da su građani Srbije bili žrtve.

„Ponosan sam što se ne stidimo i ne plašimo da budemo žrtva i da kažemo da jesmo žrtva i da stvari nazovemo pravim imenom. Jer, ti isti su nas terali, i terali su sve naše medije, čak i državne, da to nazivaju NATO kampanjom, čak ne ni NATO bombardovanjem, nego kampanjom, kao da je to kampanja za izbore. To je NATO agresija i mi to umemo da kažemo“, rekao je Vučić.

On je rekao novinarima u Sremskoj Kamenici da građani Srbije danas treba da budu sigurni u svoju budućnost, jer se zemlja oporavila u odnosu na to vrijeme, nezavisna je i neuporedivo snažnija ekonomski, ali i vojno.

Vučić je rekao da je ponosan i na činjenicu da se u Srbiji već pet godina obilježava na ozbiljan način godišnjica NATO agresije, što se sprovodi i neka vrsta nacionalne konsolidacije.

„Šaljem poruku da takve stvari nikada više ne smeju da se ponove, govorim da nam je potreban dobar i pristojan odnos sa NATO savezom, da nikada Srbiju ne dovedemo u takvu poziciju. Ali, nam je takođe važno da ne zaboravimo zločine koje su nad našim narodom i decom počinili. Neko je uvek sa svojim narodom, neko ide tog dana u Vašington i to su različiti pristupi“, istakao je Vučić.

Komentarišući jučerašnju akciju po kladionicama na sjeveru Kosova i Metohije, nakon što je uparlamentu samoproglašenog Kosova usvojena dokument o zatvaranju kockarnica i zabrani kockanja na toj teritoriji, Vučić je istakao da se radi o novoj provokaciji Prištine i da su Albanci to radili po principu takozvane „kuvane žabe“.

Vučić je rekao da su nove provokacije Prištine ozbiljan problem i da su posljednjom akcijom na sjeveru Kosmeta htjeli da „testiraju“ Srbe i vide ko je i na koji način spreman da im se suprotstavi.

„Imali smo juče uznemirenje Srba na severu, pošto su, tobož, išli da obilaze kladionice i da `hapse mašine` koje Srbi drže po kladionicama“, rekao je Vučić.

Vučić je naveo da se nastavlja sa pritiscima na Srbe na Kosmetu.

„Žele da vide ko će i na koji način da im se suprotstavlja i onda će da krenu na drugu akciju da kontrolišu rafove u prodavnicima i drugo, da bi napravili kompletnu, `tačkastu sliku` o mogućim mestima otpora u budućnosti“, objasnio je Vučić.

On je ocijenio da Albanci žele u potpunosti da „ubiju svaku želju svim mirnim i pristojnim stanovnicima sjevera Kosmeta da žive u svojoj otadžbini Srbiji“.

Vučić, koji je i predsjednik Srpske napredne stranke, rekao je da će sjednica vrha ove stranke biti održana u ponedjeljak 25. marta, a tema će biti najaktuelnija pitanja, uključujući izbore.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar