RS i matica

Vučić: Nemam ni jedan dokaz da Rusija stoji iza demonstracija

„VELIKI BROJ FUNKCIONERA SPS ME NE VOLI ZATO ŠTO NE MOGU DA KRADU“
  • U intervjuu TV Pink naveo da su predsjednik Francuske Emanuel Makron i njemačka kancelarka Angela Merkel pokazali ogromnu zainteresovanost za dalje pregovore Beograda i Prištine pretežno zbog geopolitike, ali i zato što su svesni da zamrznuti konflikt ne može beskonačno da se održava
  • Cilj je da dobijemo nešto, da izgubimo najmanje što moramo, a da se dobije nešto od toga što je izgubljeno između 2000. i 2008. godine, rekao je Vučić, naglasivši da ne želi da govori o pregovaračkoj poziciji Beograda zato što to može „naštetiti interesima Srbije u Evropi i u svetu
  • Nisam ja njih prevario kao oni mene 2008. godine… Uvek sam ih uzimao u Vladu (Srbije), iako nisam morao… Ako neko nije imao pravo da se žali onda su to (Škundrići), zato što su oni prebogati. Dačić je Škundriću omogućio da dobije pola miliona evra državnih para
  • Naglasio je da razumije zašto je jedan dio SPS nezadovoljan: „Veliki broj funkcionera SPS misli da im je Vučić pokvario snove, ne vole me zato što ne mogu da kradu. Ogromna energija ulaže se protiv mene ili Srpske napredne stranke. Zamislite da umesto 180 imamo 124 poslanika…“

PREDSJEDNIK Srbije Aleksandar Vučić zamolio je građane da se ne okupljaju kako bi Srbija pobijedila korona virus, a da je siguran da će u sledećih 20 dana ta zaraza biti savladana u zemlji.

On je gostujući na TV Pink apelovao na građane na „disciplinovanost i odgovornost“, iako je ocijenio da je na demonstracijama koje su se dešavale tokom prethodnih dana okupljalo „maksimalno 4.100 ljudi“.

„To ne zvuči opasno, ali kada računate da svako od njih stupa u kontakte sa drugima, to postaje problem… Bolnice su nam prepune, moramo da shvatimo da je (KOVID-19) opasan protivnik, u pitanju je vrlo opasna infekcija. Zato molim ljude da veruju svojoj državi i svojim lekarima“, rekao je Vučić.

Dodao je da se niko nije zarazio tokom nedavnih izbora, da je moguće da se neko zarazio u kampanji.

Sve su mere poštovane, nikakvog kontakta niste imali, mnogo bolje i čistije u odnosu na bilo koji drugi dan kada idete u prodavnicu. Svuda u svetu se održavaju izbori… Svuda u svim demokratskim državama moraju da se održe izbori… Što se tiče derbija, nismo imali veliki skok, ali je bila odlična epidemiološka situacija“, ocijenio je Vučić.

Predsjednik je kazao da je ponosan kako su se predstavnici Srbije držali tokom nastavka dijaloga Beograda i Prištine, kao i da Srbiji predstoji „teška borba“ od četvrtka, u daljim pregovorima.

On je tokom gostovanja na TV Pink naveo da su predsjednik Francuske Emanuel Makron i njemačka kancelarka Angela Merkel pokazali „ogromnu zainteresovanost“ za dalje pregovore Beograda i Prištine pretežno „zbog geopolitike“, ali i zato što su „svesni da zamrznuti konflikt ne može beskonačno da se održava“.

„Nikome nisu u interesu sukobi i ratovi. Cilj je da dobijemo nešto, da izgubimo najmanje što moramo, a da se dobije nešto od toga što je izgubljeno između 2000. i 2008. godine“, rekao je Vučić, uz opasku da ne želi da dalje govori o pregovaračkoj poziciji Beograda zato što to može „naštetiti interesima Srbije u Evropi i u svetu“.

Rekao je i da je tokom nedavne posjete Parizu Makron proveo četiri i po sata u razgovoru sa predstavnikom jedne relativno male zemlje, a da je izgubio 30 sekundi objašnjavajući demonstracije koji se trenutno dešavaju u glavnom gradu Srbije.

„Danas kada spomenete Srbiju u Evropi priča se o neredima. Niko ne govori kako smo imali najveći rast u Evropi. To užasava i naše ljude na Kosovu i u Republici Srpskoj, oni strepe šta će da se dogodi, a (protesti) ruše i njihovu poziciju“, ocijenio je Vučić.

Na ocjene da nije više u dobrim odnosima sa Angelom Merkel, rekao je da nikada neće zaboraviti da je ona spasila Srbiju velikih napada i pritisaka koji su dolazi iz Hrvatske 2015. godine, ukazao je i na veliki broj zaposlenih u njemačkim firmama, ali i priznao da ih razlikuje stav prema nezavisnosti Kosova.

Vučić je rekao da „neki ljudi“ koji su došli da „ruše“ Narodnu skupštinu tokom prethodnih nekoliko večeri „nisu fer“, aludirajući na članove Socijalističke partije Srbije (SPS), uz napomenu da će ta stranka od njega dobiti odgovor „za nekoliko dana ili nedelja“.

On je tokom gostovanja na TV Pink naveo da će nova Vlada Srbije biti formirana „brže nego što je očekivao“, pre kraja avgusta, umjesto u septembru, što je mislio da će biti slučaj prije protesta.

Predsjednik je za saopštenje predsjednika SPS, koji je naveo da sin visokog funkcionera SPS Petar Škundrić, koji je uhapšen tokom demonstracija u Beogradu, nije član SPS, najgluplje objašnjenje koje je ikada čuo.

Nisam ja njih prevario kao oni mene 2008. godine… Uvek sam ih uzimao u Vladu (Srbije), iako nisam morao… Ako neko nije imao pravo da se žali onda su to (Škundrići), zato što su oni prebogati“, rekao je Vučić.

On je naveo i da je Dačić Škundriću „omogućio da dobije pola miliona evra“ državnih para, kao i da „razume zašto je jedan deo SPS nezadovoljan“.

„Veliki broj funkcionera SPS misli da im je Vučić pokvario snove, ne vole me zato što ne mogu da kradu. Ogromna energija ulaže se protiv mene ili Srpske napredne stranke. Zamislite da umesto 180 imamo 124 poslanika, koliko sam bio u pravu kada sam govorio o tome“, rekao je predsjednik.

Vučić je naveo da nema ni jedan dokaz da Rusija stoji iza demonstracija, ali da nije srećan „onim što radi“ dio ruskih, njemačkih i američkih medija.

(Beta)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar