Главно РС и матица

Вучић: Обавестио сам премијера Орбана и о разговорима о КиМ које очекујемо и односу великих сила

ОРБАН: СРБИЈА ЈЕ СВЕ ЈАЧА И СВЕ ПРИСУТНИЈА У ЕВРОПСКОЈ ПОЛИТИЦИ
  • Констатовали да се изградња брзе пруге Београд-Будимпешта одвија све бржим темпом и да сарадња са Кином много значи
  • Виктор ОРБАН: „Евидентан је раст српске приведе и мораћемо да се потрудимо ако хоћемо да идемо у корак са тим

СРБИЈА је стекла велики углед, све је јача и присутна у европској политици, поручио је данас у Београду премијер Мађарске Виктор Орбан и изразио увјерење да ће Србија бити у стању да допринесе развоју и напретку цијелог региона.

Орбан је навео да Мађарска пружа подршку европским интеграцијама Србије, те да очекује да европске институције отворе шест поглавља, која је Србија већ спремила за отварање.

„Ми данас у Мађарској желимо да имамо сусједну земљу која ће бити здрава, јака и која се добро развија, а то је Србија“, истакао је Орбан у обраћању послије састанка са предсједником Србије Александром Вучићем.

Орбан је рекао да је у Београд дошао јер Мађари, генерално, воле овај град, као и да би се двије земље међусобно охрабриле и бодриле, не само ријечима већ и дјелима.

„Наше државе су побиједиле и добиле прву битку са корона вирусом, успјели смо да обуздамо епидемију. Сад почиње друга битка, а то је покретање економије и о томе ћемо данас наставити да разговарамо“, рекао је Орбан.

Он је рекао да се однос двије земље и два званичника заснива на увјерењу да се треба бавити будућношћу.

„Ми у Мађарској то називамо политиком наде, јер вјерујемо да то може резултирати тиме да свима буде боље него што је било раније, и Србима и Мађарима. Свако питање посматрамо са тог апсекта“, рекао је Орбан.

Подсјетио је да су Србија и Мађарска имале рекордан раст прошле године и да је захвалан Вучићу што је омогућио да за време епидемије несметано функционише транспорт робе, као и да грађани који живе поред границе могу да прелазе због посла.

Он је подсјетио и да Мађарска прихвата инвестиције које долазе у Србији, наводећи да већ постоји инвестиција коју је та држава подржала.

„То ће се наставити. Сматрам да ако ми Мађари улажемо у Србију и из Србије долазе инвестиције у Мађарску, бићемо задовољни јер нам то даје основу за бољу будућност“, рекао је Орбан и подсјетио да је Еским банка отворила и кредитну линију од 100 милиона евра која је намијењена подршци српским компанијама у Мађарској.

Рекао је и да се изградња брзе пруге Београд-Будимпешта одвија све бржим темпом, да сарадња са Кином много значи, те подсјетио и да се ради на изградњи гасовода.

„Евидентан је раст српске приведе и мораћемо да се потрудимо ако хоћемо да идемо у корак са тим“, рекао је мађарски премијер.

Он је захвалио Вучићу јер је омогућио да се често консултују током епидемије и да редовно размјењују мишљења.

Предсједник Србије пренио је данас новинарима да је мађарског премијера Виктора Орбана обавијестио о свему што се збива у региону, укључујући и ситуацију на Косову и Метохији.

„Разматрали смо и ситуацију у региону. Премијера Орбана сам обавестио о свему што се збива у региону, говорио сам и о ситуацији на КиМ, о разговорима које очекујемо, о односу великих сила по том питању. Замолио сам за разумевање Мађарске“, рекао је Вучић.

Он је истакао да је изузетно захвалан Орбану и шефу мађарске дипломатије Петеру Сијарту, јер су се трудили, без обзира што је Мађарска признала Косово, да разумију српске ставове и да у разним важним питањима помогну и буду са нама.

„Нико тако добро није разумео Србију као наши мађарски пријатељи по многим кључним и важним питањима и и онима од националног значаја“, објаснио је Вучић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар