RS i matica

Vučić: Od 2024. vozom do Budimpešte za dva sata i 45 minuta, moguć nastavak pruge do Niša i Preševa

„BIO BIH SREĆNIJI DA JE IŠLO BRŽE“ – REKAO POVODOM OPASKE DA JE ZAVRŠETAK OBEĆAVAO DO KRAJA 2018.
  • Predsjednik Srbije naglasio da bi želio da se brza pruga produži „do Niša i Preševa“, što bi trebalo da bude „gotovo izvesno ako se postignu dobri ekonomski rezultati“
  • „U poslednja dva kvartala – naglasio je – Srbija je po rastu ubedljivo prva u celoj Evropi. Iza nas su Litvanija, Rumunija, Poljska, Kipar, Mađarska, ali je prva zemlja iza Srbije na 2,7 odsto rasta

PREDSJEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da bi kompletna brza pruga od Beograda do Budimpešte trebalo da bude završena do 2024. godine, što bi značilo da će se od tada između dva grada putovati dva sata i 45 minuta.

On je danas tokom obilaska gradilišta dionice te pruge Beograd-Stara Pazova kazao da će do kraja godine biti završen taj dio pruge, a da će do kraja marta ona biti „slobodna za vožnju“.

„Do avgusta ćemo završiti deonicu Beograd-Novi Sad, kada ruske kompanije završe svoj deo posla. Tada ćemo do Novog Sada vozom putovati pola sata. Odmah nakon toga, do 2024. godine treba da završimo i relaciju Novi Sad-Subotica, a Mađari bi u istom periodu trebalo da završe svoju deonicu do granice“, rekao je Vučić.

Vučić je dodao da se trenutno grade četiri dionice auto-puteva u Srbiji, a da bi želio da se brza pruga produži „do Niša i Preševa“, što bi trebalo da bude „gotovo izvjesno ako se postignu dobri ekonomski rezultati“.

On je rekao da je pad privrednih aktivnosti u Srbiji tokom korona krize iznosio 16,6 odsto, što nije bilo neočekivano, ali da je rast BDP-a u prvom kvartalu bio 5,2 odsto.     

Na konstataciju da je tokom prethodnih kampanja rekao da će brza pruga do Mađarske biti završena do kraja 2018. godine, Vučić je rekao da u infrastrukturnim projektima ima „bezbroj problema“, a da bi bio srećniji da je „sve to išlo brže“.

„Kasnili smo šest meseci i sa Ub-Lajkovac pa Lajkovac-Ljig i drugim deonicam, ali smo uradili nešto što je narod čekao 75 godina“, ocijenio je Vučić.

Na pitanje kako vidi period od tri godine od polaganja zakletve, predsjednik je kazao da Srbija ide u dobrom smjeru, da je griješio mnogo, da je Srbija prošla kroz dosta težak period tokom globalne pandemije, a da zemlju očekuje još dosta teških odluka i situacija u regionu i sa Kosovom.

Ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo je kazala da joj je drago što je ostvaren dobar napredak u infrastrukturnim radovima a da kineske kompanije nisu zaustavile proizvodnju u Srbiji ni zbog epidemiološke situacije.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar