РС и матица

Вучић: Од Путина нисам чуо да ће Русија признати независно Косово – рекао ми је супротно од тога

„ПРЕДСЕДНИКА РУСИЈЕ ЈЕ ДОШЛО ДА ВИДИ 100.000 ЉУДИ - ЈА НЕ БИХ ПРИВУКАО НИ ПОЛОВИНУ“
  • Оцијенио да ће реализација споразума о руском гасу за Сарбију напросто „подићи вредност наше земље“ и издвојио споразум о модернизацији жељезнице уз помоћ Русије: „Желимо да подигнемо железницу, јер сматрамо да је у томе будућност и у карго и у путничком саобраћају. Хоћемо део путника и робе на себе да преузмемо и морамо да пожуримо са великим инфраструктурним радовима“
  • Ове године Војска Србије треба да добије седам нових хеликоптера „ми 35”, који су, како је Вучић рекао, најбољи борбени хеликоптери, као и три „ми 17” транспортна хеликоптера. Указао је да ће са девет хеликоптера који су купљени из ЕУ, Србија само ове године добити више хеликоптера него што их је укупно имала за претходне три деценије

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је данас да је споразум о гасу, који је постигнут са Русијом, од пресудног значаја за Србију, јер ће омогућити да се, када се реализује у потпуности „подићи вредност наше земље“.

Вучић је, на конференцији за штампу поводом резимирања посјете предсједника Руске Федерације Владимира Путина, указао на изјаву шефа Гаспрома Алексеја Милера да ће до краја године бити изграђен гасни конектор ка Бугарској, преноси Танјуг.

Како је истакао, према подацима полиције, Путина је у Београду дочекало више од 100.000 људи, а додао је, није дошло ни до једног инцидента и нико није био повријеђен ни на који начин.

„Хвала Србији што је показала да може веома озбиљно и одговорно да се понаша”, поручио је Вучић и истакао да, иако је био тако велики скуп, ниједан прозор није поломљен, што је готово немогуће када је ријеч о тако великом броју људи.

„Ја не бих могао ни двоструко мање људи да привучем, шта год да сам говорио, не би толико људи дошло, ни половина не би дошла због мене. Неки ни двадесети део тога не би могли да привуку, а говоре о не знам чему”.

Он је најавио да ће током ове године, поред јучерашње посјете Путина, бити још посјета свјетских државника.

„Надам се посети председника Кине у другој половини ове године. Имаћемо свакако поновни сусрет у априлу, а верујем да ће доћи у Србију у другој половини године”, рекао је Вучић на конференцији за штампу.

Он је изразио увјерење да ће предсједник Француске Емануел Макрон доћи у Србију пре тога.

Путинова посјета, оцијењио је предсједник, има значајне резултате у погледу стратешког развоја Србије, а посебно је истакао уговор који се односи на модернизацију жељезнице.

Уговор, вриједан 230 милиона долара, односи се на завршетак радова на прузи од Старе Пазове до Новог Сада, на коридору ка Будимпешти, као и на изградњу Диспечерског центра, као и за уређење комплетне жељезничке инфраструктуре.

Вучић је рекао да се посебно разговарало о жељезници.      

„Желимо да подигнемо железницу, јер сматрамо да је у томе будућност и у карго и у путничком саобраћају. Хоћемо део путника и робе на себе да преузмемо и морамо да пожуримо са великим инфраструктурним радовима”, истакао је Вучић, пренио је Танјуг.

Он је рекао да је стратешко опредјељење Србије да за два до три месјеца заврши ауто пут до границе са Сјеверном Македонијом, и до границе са Бугарском.

Вучић је рекао да је једна од кључних тема била и сарадња у области дигитализације и ИТ, као и са руским организацијама Росатом и Роскосмос.

Каже да је видио неке добронамјерне, али и недобронамјерне, коментаре по питању тога, као и да је јасно да ми сигурно нећемо моћи у скоријој будућности да шаљемо људе на Мјесец, али да то и није тема те сарадње.

Вучић каже да је ријеч о примјени у пољопривреди и испитивању земљишта, затим коришћењу нуклеарне енергије у фармацији, где је најзначајнија употреба нуклеарне енергије.

Додао је да ћемо радити на развоју те области и у то уложити много новца.

Такође, још једна тема је била Инвестициони фонд Руске Федерације, који је веома успјешан, као и фондови Абу Дабија, Саудијске Арабије, Кине, Сингапура и Индонезије и још неких земаља.

„Размишљамо у којим сферама би могли да направимо улагања 50-50 одсто или у другим размерама у развој високих технологија, развој вештачке интелигенције, роботике и слично”, навео је предсједник.

Казао је и да ће одбрамбена моћ Србије до половине 2020. године бити додатно увећана.

Он је рекао да је током јучерашње посјете руског предсједника било ријечи и о војно техничкој сарадњи, а да је претходно већ наручена набавка различитих система.

Ове године треба да стигне седам нових хеликоптера „ми 35”, који су, како је рекао, најбољи борбени хеликоптери, као и три „ми 17” транспортна хеликоптера.

Вучић је додао да ће са девет хеликоптера које смо купили из ЕУ, Србија само ове године добити више хеликоптера него што их је укупно имала за претходне три деценије.

Путин ми није рекао да ће признати Косово

Предсједник Србије Александар Вучић примјетио је данас да је готово невјероватно како неки људи, попут Кадрија Весељија и неких политичара у Београду, немају проблем с тим да говоре да му је тобоже Путин рекао да ће признати Косово.

„Весељи каже да је Путин мени рекао да ће Русија признати независно Косово. Ја то од Путина нисам чуо. Напротив, рекао ми је све супротно од тога”, рекао је Вучић.

Руски предсједник се по протоколу никада не обраћа грађанима

Предсједник Србије изјавио је да је протокол посјете руског предсједника веома строг, да се Путин никада нигдје не обраћа грађанима и да је то разлог због којег он није дуже говорио окупљенима испред Храма Светог Саве у Београду.

„Његов протокол је веома строг и никада нису пристали да говори било где, јер он то не ради. И Путин је недвосмислено рекао, иако је био одушевљен због дочека. Ја сам га замолио, мимо протокола, да се појави пред људима, јер они су због њега дошли, да им каже само две речи. И човек је учинио то, и мени и тим људима”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре, пренијела је Бета.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар