RS i matica

Vučić: Odškrinuli vrata starih prijateljstava Srbije sa Sjedinjenim Državama

POTPISI NA OTVARANJE U BEOGRADU KANCELARIJE AMERIČKE MEĐUNARODNE RAZVOJNE KORPORACIJE
  • Aleksandar VUČIĆ: „Zemlja u koju Amerika hoće da investira – ima budućnost…  Razgovori u Vašingtonu nisu bili laki, ali će Srbija ispunjavati sve obaveze iz tog potpisanog sporazuma
  • VUČIĆ o Trampovom dolasku u Srbiju: Američki predsednik je vrlo ljubazno prihvatio njegov poziv da poseti Srbiju, a ja – kao i svaki Srbin kad navalim na nešto, ne znam da stanem... Sa Trampom sam razgovarao o svemu o čemu smo hteli da razgovaramo, ali na jedan drugačiji način... Bez ikakvih ceduljčica na kojima piše šta on meni treba da kaže i ja njemu
  • Ričard GRENEL: „Predsjednik Donald Tramp je riješen da dođe u Beograd. Izrazio je želju da dođe, ali nemam datum. Vučić je predsjedniku Trampu ponudio veliku viziju o tome šta može da očekuje od dolaska u Beograd“

PREDSJEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da zemlja u koju Amerikanci hoće da investiraju, ima budućnost.

Vučić je poslije potpisivanja zajedničke izjave o otvaranju kancelarije američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije DFC u Beogradu, rekao da je danas važan dan za Srbiju.

Što se tiče dolaska DFC u Beograd, i kad ostavimo po strani simbolički značaj, tamo gde oni dođu i gde Amerikanci hoće da investiraju, tamo ima budućnosti. To su dobri signali i odlični simboli za takvu zemlju“, kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu poslije susreta sa delegacijom iz SAD koju su predvodili izvršni direktor DFC Adam Boler i specijalni izaslanik predsjednika SAD za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel.

Vučić je ocijenio da Srbija od 1881. godine, kada je na ugovorni način regulisala trgovinske odnose sa SAD, nije imala ovako važnih sporazuma sa Amerikom.

„Mislim da smo odškrinuli vrata starih prijateljstava sa SAD posle sporazuma u Vašingtonu. Ti razgovori nisu bili laki, ali će Srbija ispunjavati sve obaveze iz tog sporazuma“, rekao je Vučić.

Dodao je da je ideja Srbije da razvija ekonomske odnose sa partnerima na Zapadnom Balkanu.

„Želimo da imamo četiri velike slobode, slobode kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala.

To će promijeniti atmosferu u regionu i unaprijediti živote ljudi, ocjenio je predsjednik Srbije.

Dodao je da će koristi od posljednjih sporazuma imati i srpski i albanski narod.

„Naše je da brinemo o prosperitetu ljudi, vreme je da brinemo za narod. Ovo je dobar posao i za Srbe i Albance i sve druge. To je najbolja poruka za sve ono što se danas dešava u Beogradu“, rekao je Vučić.

Dodao je da posebno želi da zahvali predsjedniku SAD Donaldu Trampu koji je, po njegovim riječima, želio da sasluša i čuje i da pokaže poštovanje za srpski narod i građana Srbije.

Vučić je dodao da je Grenel tokom razgovora pokrenuo pitanje saradnje Srbije i SAD na obnovi zgrada Ministarstva odbrane i Generalštaba u Beogradu koje su oštećene tokom NATO agresije 1999. godine.

Pethodno su premijerka Ana Brnabić i izvršni direktor DFC Adam Boler potpisali izjavu o otvaranju Kancelarije te razvojne korporacije u Beogradu.

Vučić: Hvatamo se za gušu metaforički ali čuvamo prijateljstvo Srbije i Amerike

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se Amerika i Srbija razlikuju u mnogo čemu, navodeći da „američki prijatelji govore o dve zemlje (Srbiji i Kosovu) a mi ne, ali smo spremni da razgovaramo o ekonomskom napretku, kako brže i bolje da radimo“.

To što se mi hvatamo za gušu, metaforično govoreći, o određenim pitanjima, radićemo to i dalje, ali ćemo da čuvamo prijateljstvo između Srbije i Amerike, da ulažemo u prijateljstvo između nas, da čuvamo mir i stabilnost u regionu“, rekao je Vučić, u zajedničkom obraćanju sa specijalnim izaslanikom američkog predsjednika za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom i izvršnim direktorom američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) Adamom Bolerom.

On je rekao da „što se tiče politike mi razgovaramo u Briselu“, ali, kako je naglasio, mora da kaže da mu se „pristup američkog predsednika Donalda Trampa lično dopada, kao što mu se dopada način na koji je sa njim razgovarao“.

„Najslobodniji način, bez ikakvih birokratskih prepreka, bez ikakvih ceduljčica na kojima piše šta on meni treba da kaže i ja njemu. Razgovarali smo o svemu o čemu smo hteli da razgovaramo, ali na jedan drugačiji način. Mislim da je ekonomija ključ za razvoj celog regiona“, rekao je još Vučić.

Dodao je da vidi strah kod političara koji bi da „žive u prošlosti, u njihovim snovima iz devedesetih godina i da nikad iz toga ne izađu“, navodeći da „misli da je uspeo da iz toga izađe“.

Govoreći o mogućem dolasku Trampa u Srbiju, Vučić je naveo da je američki predsjednik „vrlo ljubazno“ prihvatio njegov poziv i da je on, kao i „svaki Srbin kad navali na nešto, ne zna da stane“.

Ističući značaj ekonomskog djela dogovorenog u Vašingtonu, Vučić je rekao da je Srbiji posebno značajan signal privatnom sektoru jer je to budućnost.

Kako je naveo, princip „dajte nam more ili pare na poklon pa ćemo da radimo samo dva meseca nije dobar ni za jednu zemlju“.

„Rad, rad i velika podrška u ekonomiji to je od ključnog značaja“, rekao je Vučić, navodeći da je ovo nova era srpsko-američkih odnosa.

Specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel izjavio je danas u Beogradu da su SAD ozbiljne u namjeri da ispune obećanja prema Beogradu i Prištini i da ih pretvore u nova radna mjesta.

„Hoćemo da ispunimo obećanja koja smo ranije dali zvaničnicima Srbije, ne želimo samo da se bavimo riječima nego da se usmjerimo na ekonomski razvoj u korist naroda“, rekao je Grenel novinarima.

Poslije sastanka predsjednika i premijerke Srbije, Aleksandra Vučića i Ane Brnabić, i delegacije vlade SAD koju predvodi izvršni direktor američke korporacije za međunarodni razvoj (DFC) Adam Boler, Grenel je kazao da je „simbolika važna, ali da ona ne donosi hranu“.

Mnogo je obećanja dato narodu Srbije tokom godina, nadam se da nas držite za riječ, ne samo za sporazum od 4. septembra u Bijeloj kući, nego i za prethodna tri sporazuma (o autoputu, željeznici, i aviosabraćaju)“, naveo je Grenel.

Brnabić i Boler su poslije sastanka potpisali zajedničku izjavu o saradnji i simbolično otvorili kancelariju DFC u Beogradu.

Grenel, izaslanik američkog predsjednika Donalda Trampa, naveo je da je šef Bijele kuće „rješen da dođe u Beograd“.

„Izrazio je želju da dođe, ali nemam datum. Vučić je predsjedniku Trampu ponudio veliku viziju o tome šta može da očekuje od dolaska u Beograd“, dodao je Grenel.

Boler je na konferenciji za novinare rekao da vašingtonski sporazum „nije samo istorijski“ nego znak da region „neće ostati zarobljen u prošlosti već da će gledati u budućnost“.

„Verujemo u snagu regiona, otvaranje kancelarije DFC nije simbolično, ona će ostati tu, stalnog je karaktera i pokazuje našu zainteresovanost za ekonomski razvoj regiona“, kazao je Boler.

Dodao je da su se lideri Srbije i Kosova „opredjelili za poslove i stvaranje radnih mjesta, a ne za linije razdvajanja iz prošlosti“.

Delegacija vlade SAD je došla u Beograd došla radi sprovođenja vašingtonskog dogovora lidera Srbije i Kosova o normalizaciji ekonomskih odnosa.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar