РС и матица

Вучић: Патријарху сам рекао шта мислим о КиМ и другим важним питањима, а од патријарха сам чуо што он и Црква мисле

„КОНАЧНОГ РЕШЕЊА НЕМА - НИСМО ГА ДОБИЛИ, А ДА ЛИ ЈЕ НА ВИДИКУ? НИСАМ ОПТИМИСТА!“
  • По изласку из Патријаршије, предсjедник Србије рекао: „Претходних дана имали смо деловање из разних центара моћи како се нешто страшно кува, како су страшни злочинци из Београда са нешто мало мањим злочинцима у Приштини нешто спремају. Тај ко то каже мора бити не само злонамеран, него тежак болесник“
  • „Шта је то држава Србија организовала, шта је то лоше урадила, шта су Срби лоше урадили? Осим што бисмо ми желели да не буду сви Косовари него и Срби и да, колико је то могуће, припадају српској држави. И у томе је мој грех и грех српске државе. Зато нам те придике држе они који су своју државност променили у косоварску”
  • Предсjедник Србије позвао хрватско руководство да учини нешто за Србе из Хрватске. Послије састанка са патријархом Иринејем, рекао новинарима да је годишњица операције Олуја за Србе „језива”

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић је новинарима пренио да су он и патријарх саслушали један другог док су говорили о националним и државним питањима.

„Задовољан сам што ме је саслушао”, рекао је и прецизирао да су разговарали о положају Срба на Косову и Метохији, о положају српског народа у БиХ, Хрватској, Црној Гори, као и посљедицама злочина и убијања и протјеривања у акцији Олуја, прије 23 године, али и о катастрофалним демографским кретањима и неопходности предузимања озбиљних и одговорних мјера за опстанак српског народа.

Упознао је патријарха са разговорима и садржином разговора у Бриселу.

Како је навео, патријарху је на отворен начин рекао све што мисли и о КиМ и свим другим важним питањима, а да је такође саслушао и чуо од патријарха све што он и црква мисле.

Предсједник је навео да је протеклих дана забиљежено снажно, вишеслојно агентурно дјеловање, због чега је Србија доведена у ситуацију да се брани од трачева.

„И сад би требало да будемо срећни? Требало би да будемо срећи да се нешто догодило – формирање ЗСО, а не што нас данас нису побили. Претходних дана имали смо деловање из разних центара моћи како се нешто страшно кува, како су страшни злочинци из Београда са нешто мало мањим злочинцима у Приштини нешто спремају. Тај ко то каже мора бити не само злонамеран, него тежак болесник”, каже он.            

Подсјетио је да Србија води политику мира и да је успјела у томе да се сачува сваки живот.

„А онда вас оптужују да се договарате са Приштином да убијате Србе како бисте остварили своје политичке циљеве. Своју земљу оптужујете да је злочиначка и да ће да убија своје људе. Где се то десило – никада и нигде”, примјетио је.

Али, каже, било је важно да се изађе са свим тим, како Срби, посебно Срби са КиМ, ништа не би могли да траже, додао је он.

„Зато сам их молио да не предузимају ништа, да издрже још неколико дана да се види шта та мрежа ради”, рекао је Вучић.

А поводом оптужби политичких противника, рекао је:

„Шта је то држава Србија организовала, шта је то лоше урадила, шта су Срби лоше урадили? Осим што бисмо ми желели да не буду сви Косовари него и Срби и да, колико је то могуће, припадају српској држави. И у томе је мој грех и грех српске државе. Зато нам те придике држе они који су своју државност променили у косоварску”, закључио је он.

У досовском систему, и неким другим организацијама, не само политичким, све време су де факто штитили пуну „косовску независност”, каже Вучић.

„Све време је штићена независност и суверенитет територије „Републике Косово”. Не Републике Србије, него Републике Косово”, прецизирао је.

Како је рекао, довољно је да се прочита само шта су све причали и радили и додао да не мора више ништа о томе ни да каже, а да грађани све то јасно виде и разумију а и они који нису – тек ће да разумију.

„А да штитим пуну независност Републике Косово – нећу да учествујем у томе, а они нека наставе то да раде” рекао је Вуцичх.

Он је, на опаску да се тврди да је на Косову мултикултуралност упитао да ли је то мултикиултуралност када српске политичаре хвале који су им дали пресуду МСП да је косовска независност легитимна.

(Танјуг)

Компромисно решење за Косово није на видику

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је данас да компромисно рјешење за Косово није на видику и да није оптимиста по том питању.

На питање новинара, послије састанка са патријархом, шта је то коначно компромисно рјешење за Косово о којем сви стално говоре, Вучић каже:

„Коначно ће бити онда када буде коначно, не пре тога. О томе ћу говорити ако буде могуће постизање таквог решења. Сада таквог решења нема и нисмо га добили. Да ли је на видику? Мислим да није. Нисам оптимиста”, рекао је Вучић.

(Танјуг)

Вучић: Позивамо Хрватску да учини нешто за Србе из Хрватске

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је да Србија мора да учини нешто да би крајишки Срби имали иста права као сви други Срби и позвао хрватско руководство да учини нешто за Србе из Хрватске.

Он је, послије састанка са патријархом Иринејем, рекао новинарима да је годишњица операције Олуја за Србе „језива”.

Вучић је рекао да су на обиљежавање 23. годишњице страдања Срба у „Олуји” позвани и званични представници Срба из Хрватске, који не могу да се радују хрватској побједи.

„Хрвати су срећни због српске несреће, а ми смо тужни због нашег српског народа”, рекао је Вучић.

Он је додао да се очекује да Срби и Хрвати сарађују у будућности.

„У будућности очекујем, јер и једни и други губимо становништво, да ћемо морати много ближе, да сарађујемо”, рекао је Вучић.

Упитан како реагује на одликовање Анте Готовине у Хрватској, Вучић је рекао да ће Србија наставити да ради на поправљању позиције хрватске националне мањине у Србији.

(Бета)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар