РС и матица

Вучић: Потребни су нам Карађорђева храброст и одлучност, али можда и више – Милошева памет и мудрост

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ ЗА СРЕТЕЊЕ ОДЛИКОВАО ЗАСЛУЖНЕ ПОЈЕДИНЦЕ И УСТАНОВЕ
  • „Храброст да не подлегнемо бројним притисцима споља и одбранимо право на опстанак нашег народа и мудрост и хладна глава да донесемо најбоље одлуке за живот и будућност Србије”
  • „У протеклих 215 година створили смо државу , резултати те државе су утолико већи ако се зна да смо не мало пута били саплитани, кочени, уназађивани а некад су покушавали и да нас униште – то су некада чинили били наши непријатељи, а некада смо у томе и сами учествовали“
  • Бугарски премијер Бојко Борисов одликован Орденом Републике Србије на ленти. Одликовање су добили и Ли Манчанг, бивши амбасадор Кине у Србији, постхумно академик Владета Јеротић, глумац Михаило Миша Јанкетић, познати хирург-гинеколог Милан Миленковић са института „Каролинска” у Стокхолму, који је први у Србији извршио операцију пресађивања материце, естрадни уметник Предраг Живковић Тозовац и Давор Штефанек, освајач олимпијског злата у рвању. Сретењски орден првог реда додељен је Народном музеју у Београду

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић поручио je на Сретење да су нам данас потребни храброст да не подлегнемо притисцима споља и одбранимо право народа на опстанак и мудрост да донесемо најбоље одлуке за будућност Србије, преноси Танјуг.

„Пред нашим друштвом и државом су и данас, као и пре 215 година, велики изазови а централне вредности којима се водимо су и данас – слобода, мир и равноправност и љубав према нашој Србији”, поручио је Вучић на свечаности уручења одликовања.

Подсетио је да су на данашњи дан, пре 215 година, устаници кренули у борбу за слободу, предвођени вождом Карађорђем.

„Био је то почетак дугог и напорног пута са циљем да се обезбеде слобода, мир и равноправност, али и изградња модерне и успешне српске државе. У протеклих 215 година створили смо државу , резултати те државе су утолико већи ако се зна да смо не мало пута били саплитани, кочени, уназађивани а некад су покушавали и да нас униште – то су некада чинили били наши непријатељи, а некада смо у томе и сами учествовали”, рекао је он.

Вучић је рекао да се вредности којима су устаници били вођени налазе и у првом Уставу од 1835. године, модерном, савременом, изузетном за то време, којим је укинут феудализам, гарантована слобода и зауздана апсолутистичка власт.

„Накратко, али и то је било довољно да се настави борба за модерну и слободну Србију и да се покаже свима у целом свету да сунце слободе снажно сија над нашом земљом. На том путу смо и данас, пред нашим друштвом и државом су велики изазови и данас су, као и тад, централне вредности – слобода, мир равноправност, и више од свега љубав према нашој Србији”, каже председник Србије.

Како истиче, данас нам је више него икада потребна Карађорђева храброст и одлучност, али можда и више од тога Милошева памет и мудрост.

„Храброст да не подлегнемо бројним притисцима споља и одбранимо право на опстанак нашег народа и мудрост и хладна глава да донесемо најбоље одлуке за живот и будућност Србије”, поручује Вучић.

Својим радом лауреати највиших одликовања, несебичношћу, енергијом и пожртвовањем су неизмерно допринели да Србија остане привржена својим вредностима да буде боља, успешнија, срећнија и модернија, рекао је Вучић и додао да им због тога, у име грађана уручује одликовања.

„Посебно бих желео да захвалим иностраним лауреатима који су ширили углед Србије далеко ван њених граница, тиме су потврдили припадност истим циљевима и култури и приврженост истим вредностима и с правом можемо рећи да су постали део нас”, рекао је Вучић.

Он је истакао да су одликовања која данас лауреати примају награда и захвалност за њихова дела али и велика обавеза коју ће, уверен је, имати снаге да носе у будућности. Свим грађанима Србије честитам је празник, наше Сретење, уз поруку „Живела Србија!“

Додела одликовања поводом Дана државности Србије

Председник Србије Александар Вучић уручио је поводом данашњег празника, Дана државности Србије, одликовања заслужним појединцима и институцијама.

Председник је доделио око 60 одликовања, а међу одликованима су појединци, институције или удружења у области културе, медицине, привреде, спорта, науке, дипломатије.

Свечаности у Председништву Србије присуствовали су министри Ивица Дачић, Небојша Стефановић, Златибор Лончар, Александар Вулин, Владан Вукосављевивћ, председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, као и премијер Бугарске Бојко Борисов, који је међу лауреатима.

Председник Вучић је Борисова одликовао Орденом Републике Србије на ленти.

Одликовање су добили и Ли Манчанг, бивши амбасадор Кине у Србији, а једним од највиших државних ордена постхумно ће бити одликован преминули академик Владета Јеротић, док је Сретењски орден првог реда додељен и Народном музеју у Београду.

Међу истакнутим лауреатима су и славни глумац Михаило Миша Јанкетић, познати хирург-гинеколог Милан Миленковић са института „Каролинска” у Стокхолму, који је први у Србији извршио операцију пресађивања материце, као и естрадни уметник Предраг Живковић Тозовац.

Међу добитницима ордења је и Давор Штефанек, освајач олимпијског злата у рвању и председник Спортског савеза Србије.

Иначе, највише одликовање које додељује наша земља је Орден Републике Србије на огрлици (први степен), односно на ленти (други степен), који се уручују шефовима држава и влада страних држава.

У орденском систему Србије је још пет ордена – Српске заставе, Карађорђеве звезде, Сретењски, Белог орла с мачевима и Орден заслуга за одбрану и безбедност.

Држава заслужне појединце награђује и златним и сребрним медаљама за храброст „Милош Обилић” за заслуге и ревносну службу.

Сретење се као Дан државности и уставности Србије поново слави од 2002. године у спомен 15. фебруара 1804. године, када је почео Први српски устанак, а 1935. донет први устав земље.

(Танјуг)

http://fakti.org/serbian-point/vuviv-potrebni-su-nam-karadjordjeva-hrabrost-i-odlucnost-ali-mozda-i-vise-miloseva-pamet-i-mudrost

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар