RS i matica

Vučić pozvao UN da preuzmu mnogo veću ulogu u dijalogu Beograda i Prištine

VANREDNA OTVORENA SJEDNICA SAVJETA BEZBJEDNOSTI UN POSVEĆENA KOSOVU I METOHIJI
  • „Moram reći da sam jako zabrinut, i čak pomalo uplašen za budućnost ne samo mog naroda i naše zemlje Srbije, već celokupnog regiona“
  • Činili smo sve kako bi se suzdržali od odgovora na razne provokacije koje su dolazile iz Prištine. Mi ne prihvatamo da neko poziva „obe strane“ da nešto učine ili ne učine
  • Kao što znate potpisali smo prvi dogovor Beograda i Prištine, i Srbija je ispunila sve svoje obaveze. Učinili smo puno ustupaka i bilo je jako teško za našu javnost da to prihvatimo, ali smo sproveli“
  • „A jedina obaveza koju je morala da realizuje Priština  je formiranje Zajednice srpskih opština. Ta jedna jedina obaveza ni za 2.070 dan nije sprovedena u delo i nemaju nameru da to učine u budućnosti“

PREDSJEDNIK Srbije istakao je, na hitno sazvanoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN, povodom situacije na Kosovu, da Priština nije ispunila obaveze iz sporazuma koje je potpisala u Briselu, kao i da krši Cefta sporazum i SSP.

Vučić je rekao da je uplašen za budućnost srpskog naroda, ali i cijelog regiona.​

Situacija je, istakao je srpski predsednik, užasno komplikovana, prenosi Tanjug.

„Uplašen sam za budućnost naroda u celom regionu”, istakao je Vučić.

On je rekao da je zahvalan što se sjednica održava po hitnom postupku, jer je jako bitno i pravedno da se tako učini zbog užasno komplikovane situacije na terenu.

„To znači da se mi suočavamo sa sve više poteškoća u oblasti Kosova i Metohije. Moram reći da sam jako zabrinut, i čak pomalo uplašen za budućnost ne samo mog naroda i naše zemlje Srbije, već celokupnog regiona”, kazao je on.

Vučić je dodao da je pažljivo slušao uvodni govor podgeneralnog sekretara UN De Lakroa, i kazao da bi želio nešto drugačije od onoga što je rekao da prenese, iako se slaže sa puno stvari iz tog izlaganja.

„Želeo sam da kažem da je Srbija uložila ogromne napore i puno truda kako bi uspostavila mir i stabilnost na celokupnom Zapadnom Balkanu. Činili smo sve kako bi se suzdržali od odgovora na razne provokacije koje su dolazile iz Prištine. Mi ne prihvatamo takvu vrstu fraze da neko poziva „obe strane da nešto učine ili ne učine”. Srbija, kao što znate, učinila je skoro sve kako bi sprovela u delo sve što je do sada dogovoreno. Kao što znate potpisali smo prvi dogovor Beograda i Prištine, i Srbija je ispunila sve svoje obaveze. Učinili smo puno ustupaka i bilo je jako teško za našu javnost da to prihvatimo, ali smo sproveli”, rekao je on.

Vučić je podvukao da s druge strane jedina obaveza koju je morala da realizuje Priština, a šest od 15 tačaka dogovora se tiče te jedne obaveze, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

„To je jedna jedina obaveza i danas je 2.070 dan kako nije sprovedena u delo i nemaju nameru da to učine u budućnosti. S druge strane Srbija je ispunila sve vezano za sporazum o policiji, sudstvu, telekomunikacijama, učešće u opštinskim izborima po kosovskom zakonu, apsolutno sve što smo potpisali. Ali to nije bilo dovoljno”, naglasio je on govoreći na engleskom jeziku.

Podsjetio je da je Srbija upozoravala Prištinu i ljude iz EU, jer smo bili i dalje smo u procesu dijaloga pod posredovanjem Unije, koja treba da riješi naše probleme kroz dijalog, da nas ne tjeraju u tešku situaciju koja će stvoriti užasnu atmosferu između nas, kada žele da postanu članica međunarodnih organizacija, što smatramo provokacijom, jer je Srbija jedina međunarodno priznata država po Rezoluciji UN 1244.

„Osim ako se nešto nije promenilo”, kazao je dalje.

„Preklinjali smo da ne idu na glasanje za članstvo u Interpol, UNESKO i ENTSO-E. Oni su računali na podršku SAD i mnogih evropskih država, nadajući se da će pobediti. U prvoj rundi dobili su manje od 50 odsto glasova. Onda su počeli da okrivljuju Srbiju kao da je naša greška, kao da je trebalo da ih podržavamo, kao da je bila to neka naša obaveza. Bilo je mnogo zemalja, bitnih, širom sveta, koje su glasale protiv njihovog zahteva”, rekao je on.

Vučić je ukazao da je potom Priština, odjednom, uspostavila tarifu suprotno Cefta sporazumu i SSP, tarife protiv Srbije i BiH.

„Najpre 10 odsto, a kada su videli da je albanska javnost reagovala dobro na to, povećali na 100 procenata. Oni su čak ubili svaki vid trgovine između centralne Srbije i Kosova. Ugrozili su celokupnu srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji, jer je to jedini način za njih da zarađuju, da prežive, dobiju lekove, i to je oduvek bio jedini način da prežive. Prekršili su sve sporazume na koje se poziva čak i EU”, objasnio je on.

„Možete li zamisliti nekog u 21. veku koji zabranjuje i sprečava slobodnu protok ljudi i dobara, samo što ne voli političke odluke druge strane”, upitao je Vučić.

Predsjednik Srbije pozvao je Ujedinjene nacije da preuzmu veću ulogu u procesu dijaloga Beograda i Prištine. „Nemamo ništa protiv da dijalog bude pod pokroviteljstvom EU, ali želimo da se Ujedinjene nacije mnogo više uključe u taj proces”, rekao je Vučić i dodao da je, pored svega, Srbija spremna da nastavi proces dijaloga, nakon što Priština vrati stvari na pređašnje stanje.

Vučić Srbima na KiM: Srbija će uvek biti uz vas

PREDSJEDNIK Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras sa sjednice SB UN Srbima na Kosovu da će Srbija uvijek biti uz njih.

Na srpskom im se obratio riječima. „Braćo i sestre, Srbi i Srpkinje, koristim priliku da vam se zahvalim na svemu što ste izdržali, na mukama koje ste prošli i kroz koje prolazite i da vam kažem da je Srbija uz vas i da će uvek biti uz vas”.

Tači: Na Kosovu ništa neobično, greška što nismo i ranije

KOSOVSKI predsjednik Hašim Tači rekao je večeras, na sjednici Savjeta bezbjednosti UN da je na Kosovu situacija mirna, normalna i da je Priština pogrešila samo u tome što je pet godina čekala da donese odluku o formiranju vojske, prenosi Tanjug.

„Desila se normalna, pravna, pravedna odluka. Odluka je zakasnila, ali nikako nije pogrešna. Kasnili smo, jer smo čekali dobru volju od onih koji do sada to nisu pokazali”, rekao je Tači.

Tači tvrdi da Priština prošle nedjelje nije donijela nijednu odluku koja je u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 i planom Martija Ahtisarija, ustavom Kosova i međunarodnim pravom.

„Stav 15 Rezolucije govori samo o demilitarizaciji OVK, što je završeno u rekordnom roku u septembru 1999, bez ijednog incidenta”, rekao je Tači.

Tvrdi i da Kosovo ima „apsolutno pravo da ima vojsku” i da je formiranje vojske volja građana Kosova, „svidjelo se to nekom ili ne“

„Srbija se naljutila, ali ne i građani Kosova”, kaže Tači, dodajući da će kosovska vojska doneti više mira i stabilnosti, da će braniti svakog građanina na cijeloj teritoriji Kosova, bez obzira na jezik koji govori, i da tranformacija KBS „nije prijetnja i neće biti prema bilo kome”.

Rekao je i da mu je žao što Srbi na Kosovu ne učestvuju u kosovskoj vojsci i što su mnogi napustili KBS.

Poručio je Beogradu da je Priština spremna za dijalog i „konačni sporazum” i da će, ako se ne iskoristi ovaj „istorijski trenutak”, svi biti na gubitku.

Guterešov zamjenik: Beograd i Priština da izbjegnu korake koji vode pogoršanju situacije

GENERALNI podsekretar UN za mirovne operacije Žan-Pjer Lakroa pozvao je večeras na sjednici Savjeta bezbjednosti UN Beograd i Prištinu da izbjegnu bilo kakve korake koji mogu dodatno da pogoršaju situaciju na Kosovu, prenosi Beta.

Na sjednici SB UN koju je zatražila Srbija zbog odluke Prištine o transformaciji Kosovskih bezbjednosnih snaga u oružane snage, Lakroa je rekao da Beograd i Priština treba „radije da nađu načine da poboljšaju međusobne odnose”.

On je naveo da Unmik ostaje posvećen saradnji s Kforom i drugim akterima na Kosovu, u skladu s Rezolucijom SB UN 1244.

Lakroa je dodao da će šef Unmika Zahir Tanin nastaviti da podržava uspostavljanje povjerenja između dvije zajednice i ocijenio da je to neophodno za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Generalni podsekretar UN je opisao dešavanja na Kosovu u prethodnih mjesec dana i ocijenio da su uvođenje takse od 100 odsto na robu iz Srbije i odluka Prištine o transformaciji BSK u vojsku dodatno pogoršali situaciju.

Nebenzja: Odluka o „vojsci Kosova“ vapijuće je kršenje rezolucije 1244

STALNI predstavnik Rusije u Savetu bezbednosti UN Vasilij Nebenzja upozorio je u raspravi da je odluka „Kosova“ o formiranju vojske suprotna rezoluciji 1244.

Objasnio je da ta rezolucija SB UN ne dozvoljava postojanje na Kosovu nikakvih drugih oružanih snaga osim multinacionalnih pod međunarodnom kontrolom.

„Zato je ta odluka – naglasio je – vapijuće kršenje rezolucije 1244“.

Podsjetivši da je i generalni sekretar UN ukazao da ta rezolucije ostaje osnovni međunarodni pravni akt za „kosovsko rješenje“, nastavio je:

„Rezolucija sasvim nedvosmisleno traži demilitarizaciju svih mogućih naoružanih grupa kosovskih Albanaca“,

Osam zemalja EU: Formiranje kosovske vojske suvereno pravo Prištine

KAREL van Osterom, stalni predstavnik Holandije, nestalne članice Savjeta bezbjednosti UN, pročitao je, nekoliko minuta prije početka večerašnje sjednice, saopštenje o Kosovu osam bivših, sadašnjih i dolazećih članica SB UN iz Evropske unije, u kojem je izijeta tvrdnja da je formiranje kosovske vojske „suvereno pravo Prištine”, prenosi Tanjug.

Van Osterom je zajedničko saopštenje Belgije, Francuske, Njemačke, Italije, Holandije, Poljske, Švedske i Ujedinjenog Kraljevstva – EU8 – objavio i na Tviteru.

„Željeli bismo da podvučemo da je sveobuhvatni i pravno obavezujući sporazum o normalizaciji od ključne važnosti za napredovanje Srbije i Kosova na njihovim evropskim putevima. Početak procesa tranzicije Kosovskih bezbjednosnih snaga je suvereno pravo Kosova. Svjesni smo njegove posvećenosti na postepenom transformisanju sopstvenih bezbjednosnih snaga, u bliskoj koordinaciji sa NATO i njegovim partnerima”, navodi se u saopštenju.

U njemu E-8 „pozivaju kosovske vlasti da tranziciju Kosovskih bezbjednosnih snaga u narednih deset godina učine transparentnim i inkluzivnim procesom koji povezuje sve zajednice i da izbjegnu bilo kakav štetni uticaj na dijalog Beograda i Prištine”.

„Takođe naglašavamo potrebu zadržavanja postojećih aranžmana sa KFOR koji se tiču razmještanja Kosovskih bezbjednosnih snaga na sjeveru zemlje. Skoro dvije decenije nakon usvajanja Rezolucije 1244 i deset godina nakon kosovskog proglašenja nezavisnosti, pred Beogradom i Prištinom je i dalje da se dogovore oko mnogih aspekata njihovog budućeg odnosa u okvirima sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji”, piše u saopštenju.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar