РС и матица

Вучић: Решење за КиМ потребно нам је што пре, тајних одлука неће бити

РЕФЕРЕНДУМСКО ПИТАЊЕ БИЋЕ ЈАСНО, НЕЋЕ ГЛАСИТИ „ДА ЛИ СТЕ ЗА ЕУ УЗ ДОГОВОР СА ПРИШТИНОМ“
  • „Када се постигну мир и дугорочна стабилност Србије – можемо потпуно да се посветимо економском напретку земље јер нећемо имати отежавајуће факторе који нам данас и читав век стоје на рукама и ногама и леђима и врату”
  • „Када би Срби сами формирали ЗСО постојала би опасност реакције из Приштине, да преузме контролу над виталним објектима на северу Косова, а што би многи из западног света једва дочекали“
  • „Тражићемо решавање питања личне приватне имовине Срба, имовине СПЦ, имовине у власништву привредних субјеката регистрованих у централној Србији изван Косова и државне и друштвене имовине Србије на Косову, имамо све тачне и валидне податке, биће то једно од кључних тема за постизање било каквог решења”
  • „Добио сам више планова – и ЗСО плус и Ахтисари плус плус, свакојака чуда, али не и план од немачке канцеларке Ангеле Меркел, о којем спкулишу медији. До сада сам их све одбио. Увек сам тражио више за Србију и Србе… Сви планови које сам добио били су бољи од свих претходних“
  • Није Меркел излазила са својим планом, са њом сам размењивао идеје и моје идеје јој се нису допадале. То је све што могу да вам кажем… У разговорима са Меркел заступао сам идеје за које мислим да би донеле добро Србима и Србији… Друга ствар је што Ангела Меркел мене поштује као човека који је искрен. То што кажем њој, то кажем и у Бриселу, то кажем и Путину. То што кажем у Вашингтону, то кажем и у Москви, за разлику од неких других“
  • О присуству црногорског официра на прослави Олује и Книну речима: „Хвала вам, пријатељи, како водите рачуна о Србији и српском народу и о нашим интересима”

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је да је рјешење проблема Косова и Метохије неопходно што прије и да је потребно изјашњавање и Срба и Албанаца о томе да ли нам је потребан мир или и даље убијање за територију.

„Мој став је потпуно јасан и недвосмислен, решење проблема нам је неопходно што пре. Под један зато што нам је потребан дуготрајан мир између Срба и Албанаца, и решење које би значило стварање неке врсте безбедности за наше грађане”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Београду.

Како је додао, када се постигне таква врста мира и дугорочне стабилности Србије – можемо потпуно да се посветимо економском напретку земље и јер нећемоимати отежавајуће факторе који нам данас и читав век стоје на рукама и ногама и леђима и врату”.

Он је навео да би постизањем дуготрајне стабилности побољшали долазак страних инвестиција које су добре, али би имиџ Србије у свијету био додатно поправљен и промијењен.

Напоменуо је и да је демографска слика Србије и Срба ако се не рјеши косовски чвор таква да ће Србија имати милион људи мање 2050. него што би имала уколико бисмо то питање рјешили.

„Јер је то (решавње проблема КиМ) питање оптимизма нације и вере у другачију будућност”, истакао је Вучић.

Он је потом упитао: „Хоћемо ли и даље да се боримо за територију и убијамо и ко ће да има више деце да бисмо крв враћали или ћемо да прекинемо то врзино коло и посматрамо ствари на другачији начин у будућности”.

Вучић је подсјетио да Приштина није испунила оно на шта се Бриселским споразумом обавеза, а то је стварање Заједнице српских општина због чега су Срби ускраћене за многа права попут оног да могу да бирају команданта полиције на сјеверу Косова.

Вучић је навео и да би у случају када би Срби сами формирали ЗСО постојала опасност реакције из Приштине са преузимањем контроле над виталним објектима на сјеверу Косова, а што би многи из западног свијета једва дочекали. Он је казао да ће наставити да преговара и инсистира на рјешавању проблема попут односа према СПЦ, формирању заштићених зона којих је по ранијим плановима било 44.

„Тражићемо решавање питања личне приватне имовине Срба, имовине СПЦ, имовине у власништву привредних субјеката регистрованих у централној Србији изван Косова и државне и друштвене имовине Србије на Косову, имамо све тачне и валидне податке, биће то једно од кључних тема за постизање било каквог решења”, казао је Вучић.

Оцијенио је да мали број грађана Србије жели компромисно рјешење за Косово и додао да тајних одлука о том питању неће бити. Он је рекао да ће народ дати коначну одлуку „ако до каквог-таквог решења за Косово будемо могли да дођемо”.

„Добро разумем расположење народа који би волео да неко на себе сам преузме одговорност и буде окривљен за све, а да нико други не мора да покаже одговорност и озбиљност. Ја бих то одмах урадио али то није могуће по Уставу Србије и зато ће одговорност морати да покажу сви грађани”, казао је Вучић.

Он је додао да у случају да се дође до било каквог компромисног рјешења за Косово, питање на референдуму неће бити да ли су грађани за улазак у ЕУ уз договор са Приштином већ ће им бити омогућено да се „врло јасно” изјасне о потенцијалном споразуму до кога би како је рекао, „можда једног дана могли да дођемо”.

Навео је да је добио више планова и „ЗСО плус и Ахтисари плус плус, свакојака чуда”, али, не и план од њемачке канцеларке Ангеле Меркел, о којем спкулишу медији.

„До сада сам их све одбио. Увек сам тражио више за Србију и Србе”, нагласиоо је Вучић. Каже и да су сви планови које је добио бољи од свих претходних.

„Није Меркел излазила са својим планом, са њом сам размењивао идеје и моје идеје јој се нису допадале. То је све што могу да вам кажем”, навео је предсједник Србије.

Додао је да је у тим разговорима са Меркел заступао идеје за које мисли да би донијеле добро Србима и Србији.

„На крају је то питање за Србе и Албанце. Друга ствар је што Ангела Меркел мене поштује као човека који је искрен. То што кажем њој, то кажем и у Бриселу, то кажем и Путину. То што кажем у Вашингтону, то кажем и у Москви, за разлику од неких других”, каже Вучић.

Поводом присуства црногорског официра на прослави Олује и Книну рекао је: „Хвала вам, пријатељи, како водите рачуна о Србији и српском народу и о нашим интересима”.

Како је рекао, трудио се да с Црном Гором имамо најбоље односе. Подсјетио је да је црногорски премијер Душко Марковић током посјете Београду рекао да ће његова земља у свакој прилици, а посебно о присуству на догађајима о важним датумима, да се консултује са српским руководством.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар