Главно РС и матица

Вучић: САД помогле да добијемо авио-линију Београд-Приштина без признања „Косова“

ЗАХВАЛИО СЕ ТРАМПОВОМ САВЈЕТНИКУ РОБЕРТУ О`БРАЈЕНУ И СПЕЦИЈАНОМ ИЗАСЛАНИКУ РИЧАРДУ ГРЕНЕЛУ
  • Захвалан сам на енергији и труду коју су уложили Гренел и О Брајан. Неће бити лако за нас, ни Американце да то све урадимо. Захвалан сам на интересовању председнику Трампу
  • Поводом критика што оператер на тој линији неће бити Air Serbia рекао: „Албанци би то волели више него било ко други, али је то за Србију било немогуће. Морала би Air Serbia да потпише сва документа са аеродромом `Адем Јашари`, па и са Косовом као државом, значи – да признамо да није под нашом контролом доњи ваздушни слој. Зато смо тражили и борили се да умешамо Кфор, да имамо посредника, неког који је Резолуцијом УН предвиђен за тај простор

ПИСМО о намјерама за успостављање директне авиолиније Београд-Приштина је важна ствар о којој је дуго вођен дијалог, којим је пронађено компромисно рјешење у којем нико не може да каже да смо признали Косово, рекао је предсједник Србије Александар Вучић.

Вучић се, у Давосу, захвалио се с тим у вези специјалном изасланику америчког предсједника Доналда Трампа за Балкан Ричарду Гренелу и савјетнику америчког предсједника за националну сигурност Роберту О’Брајану.

„Захвалан сам на енергији и труду коју су уложили Гренел и О Брајан. Неће бити лако за нас, ни Американце да то све урадимо. Захвалан сам на интересовању председнику Трампу“, рекао је он додајући да ће у Давосу имати сусрет са О’Брајаном.

„Много је тешко доћи до било каквог споразума по том питању. Желим да грађани знају колико је то важно и тешко“, подвукао је он.

На критике што оператер на тој директној линији неће бити Air Serbia, попут изјаве Драгана Ђиласа, казао је да би Албанци то вољели више него било ко други, али да је за Србију то немогуће, те објаснио зашто:

„Морала би Air Serbia да потпише сва документа са државом Косово. Мора да потпише уговор са аеродромом `Адем Јашари`, па и Косовом као државом, да признамо да није под нашом контролом доњи ваздушни слој. Зато смо тражили и борили се да умешамо Кфор, да имамо посредника, неког који је Резолуцијом УН предвиђен за тај простор“, објаснио је он.

Политичким противницима је поручио да њихова критика показује колико су неозбиљни, колико не разумеју ништа.

Подвукао је да је Србија урадила најбоље што је било могуће да потврди за шта се залаже, а то су слободан проток робе, капитала, људи и услуга, и да уједно заштити јединственост територије Србије.

„Успели смо да пронађемо компромисно решење у којем нико не може да каже `признали сте Косово`. Они који нападају мало знају, не разумеју ништа, па се онда питате је ли могуће да су ти људи некада водили државу“, казао је он критикујући `примитивне, несувисле и несмислене нападе`.

Грађанима је поручио да не треба да брину јер постоје озбиљни људи који воде земљу.

„И много ћемо још ствари урадити да принципе „мини Шенгена„ спроведемо у дело, што значи јачање српске привреде, бољи квалитет живота, веће плате и пензије“, нагласио је Вучић.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар