РС и матица

Вучић: Само молим све учеснике изборне трке да кампања протекне без насиља

„НЕ ЗАНИМА МЕ КАКАВЋЕ БИТИ КРАЈ И КРАХ ГРУПАЦИЈЕ ОКО ДРАГАНА ЂИЛАСА“
  • Неколико стотина метара одавде одржава се скуп, а добио сам податке о броју присутних, 5.790 присталица углавном Српске напредне странке и око 64 или 65 присталица покрета Двери. Ово не говорим да бих се хвалио већ да кажем људима да се бар до краја маја не окупљају
  • „Видео сам информацију да је извештај Фридом хауса писао новинар БИРН. Не знам да ли је то проверено, али је тај извештај свакако неозбиљно штиво, пуно нетачности. Можда су они задовољни. То није државни орган, већ невладнина организација“
  • Упитан за најављени активни бојкот дијела опозиције предвођене Драганом Ђиласом, предсједник Србије рекао да га не интересује шта подразумијева било какав бојкот: „Немојте да говорим шта мислим какав ће да буде политички крај и крах. Једино што ме занима је да не буде насиља. Насиље нећу да допустим»
  • Поводом карикатуре у листу « Данас”, на којој је приказан као Адолф Хитлер, казао да она ваљда довољно говори о степену демократије у Србии: „Показује да може да се изрази свако како хоће, иако није увек смислено, али шта да се ради

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је у обраћању јавности да се насиљем у политици ништа неће постићи, замоливши присталице СНС-а да се не окупљају бар до краја маја.

Замолио је учеснике изборне трке да кампања протекне без насиља и да се покаже пуно поштовање за политичке противнике и оне који мисле другачије без обзира на којој се стране налазе.

Рекао је да се испред Скупштине одржава скуп присталица СНС-а и покрета Двери.

„Неколико стотина метара одавде одржава се скуп, а добио сам податке о броју присутних, 5.790 присталица углавном Српске напредне странке и око 64 или 65 присталица покрета Двери. Ово не говорим да бих се хвалио већ да кажем људима да се бар до краја маја не окупљају. Формални организатор није СНС већ неко удружење и асоцијалица. То није одговорно понашање људи који су звали присталице“, рекао је Вучић.

Истакао је да пребројавање није потребно, већ јединство и заједништво.

„Знамо ко је већина у Србији али се то показује на изборима а не сад у време кад нисмо завршили са епидемијом. Ја те људе волим и поштујем што су показали своје срце, али позивам их да сачекају крај маја или јун и да поштујемо савете лекара и да се понашамо одговорно“, истакао је Вучић.

Вучић позвао Мартиновића и Божић да прекину штрајк

Предсједник Србије Александар Вучић позвао је посланике СНС Александра Мартиновића и Сандру Божић да прекину штрајк глађу, између осталог, каже, и због тога што то представља одређену врсту притиска на тужилаштво.

Предсједник је рекао и да му је драго што је самостални посланик Миладин Шеварлић прекинуо штрајк глађу.

„Он је храбар, озбиљан, старији човек, добро је што је престао са штрајком. А почео је да штрајкује због бруталне лажи и медијског фалсификата”, рекао је Вучић.

Кад је ријеч о посланицима његове странке, указао је да има примједбу на њихов штрајк, иако, истиче, разумије њихове разлоге и искрене намјере:

„Мартиновић, као један од најобразованијих посланика у неколико последњих мандата, добро зна да, чак и кад каже да није притисак на тужилаштво, то јесте одређена врста притиска, а то ми не смемо да радимо”, рекао је Вучић у обраћању грађанима из Председништва Србије.

Он је навео да представници власти и владајуће странке не би смјели да се позивају на то што њихови политички противници одлазе испред Уставног суда, судова и тужилаштва.

„То смеју да раде други, ми не. Мој позив Мартиновићу, уз сву захвалност, срчаност и храброст, је да одустану”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Вучић је рекао да грађани имају безброј примједби на тужилаштво, које би требало да буде самостално, а судство независно, те безброј неправди, што је тешко промијенити, јер су у тужилаштву остали исти људи, именовани у вријеме бивше власти.

Вучић је рекао да је разговарао са посланицима СНС, да их је молио да прекину штрајк глађу.

„Они су стварно штрајковали, нису се померали, нису спавали, седели су у столици и то траје већ 35 сати, што није нимало лако, посебно за даму Сандру Божић. Она је самохрана мајка двоје деце, молим је да се врати њима”, рекао је Вучић.

Он је рекао да ће ноћас разговарати са Мартиновићем телефоном и да ће покушати да га убиједи да прекине штрајк, иако, како каже, вјерује да то неће бити једноставно јер Мартиновић апсолутно вјерује у своје разлоге за штрајк.  

Вучић: Извештај Фридом хауса неозбиљно штиво пуно нетачности

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да је видио информацију да је извјештај Фридом хауса писао новинар БИРН-а, да не зна да ли је то провјерено, али да је тај извјештај свакако „неозбиљно штиво, пуно нетачности”.

„Али, можда су они задовољни. То није државни орган, већ невладнина организација… Они имају право да напишу шта хоће, да узму кога хоће. Мислио сам да је то група експерата, а онда схватио да то пише човек из поменуте куће, али то је њихова ствар”, рекао је Вучић, упитан да прокоментарише то што је „извештај писао новинар БИРН-а”.

Најсмјешније му је, каже, што су се за то штиво „ухватили” они који су увек говорили против Џорџа Сороша, који је, додаје, један од највећих, ако не и највећи финасијер Фридом хауса.

„Увек их ухватите у свим контрадикторностима”, рекао је Вучић.

Предсједник Србије је додао да у извјештају има и ствари које су истините, и на којима се мора радити, које се морају мијењати и поправљати у будућности.

Ристичевић жртва силеџијства, али не мешам се у рад тужилаштва

Предсједник Србије Александар Вучић оцијенио је данас да је напад на посланика Марјана Ристичевића било чисто силејџијско насиље, али да не жели да се мијеша у рад и одлуку тужилаштва.

Вучић је, упитан да ли очекује да реагује тужилаштво на пребијање посланика Ристичевића, казао да неће да се мијеша у његов рад.

„Они ће да раде, на овај или онај начин одлучују. То је њихов посао “, казао је он.

Вучић је, упитан за најављени активни бојкот дијела опозиције предвођене Драганом Ђиласом, рекао да га не интересује шта подразумијева било какав бојкот.

„Немојте да говорим шта мислим какав ће да буде политички крај и крах. Једино што ме занима је да не буде насиља. Насиље нећу да допустим», поручио је он.

Поводом карикатуре у листу « Данас”, на којој је приказан као Адолф Хитлер, казао је да она ваљда довољно говори о степену демократије у Србији.

„Показује да може да се изрази свако како хоће, иако није увек смислено, али шта да се ради, закључио је он, преноси Танјуг.

Божић на молбу Вучића прекинула штрајк глађу

Народна посланица СНС Сандра Божић одлучила је вечерас да испоштује молбу предсједника странке Александра Вучића и прекине штрајк глађу који је започела у недјељу са својим страначким колегом Александром Мартиновићем.

Божић је испред скупштине рекла новинарима да тешка срца доноси ту одлуку, јер је борба у коју је ушла са својим страначким колегом искрена и да се тиче будућности Србије.

Рекла је да по броју окупљених присталица СНС испред скупштине, којих је према њеним процјенама, било више од 6.000, Србија спада у ред пристојних земаља и не прихвата никакве фашистичке појаве.

Апеловала је поново на тужилаштво да реагује у случају напада који је окарактерисла као покушај убиства посланика Маријана Ристичевића по наредби Драгана Ђиласа.

„Испоштоваћу молбу свог страначког шефа и прекинућу штрајк глађу, искрено солидарисаћу се са колегом Мартиновићем, потрудићу се да учествујем што више у његовој борби колико год она трајала, а напомињем да нам је заиста битно да институције у овој држави реагују и раде онако како би то требало да раде по Уставу и законима”, казала је Божић и додала да независно судство треба вратити тамо гдје му је и место, преноси Танјуг.

Мартиновић: Размислићу о позиву председника да прекинем штрајк

ШЕФ посланичке групе СНС Александар Мартиновић рекао је вечерас да ће размислити о позиву предсједника странке и Србије Александра Вучића да прекине штрајк глађу, а позвао је партијску колегиницу Сандру Божић да то учини.

„Нисам одлучио шта ћу учинити, јер је одлука тешка. Нисам дошао испред скупштине да правим перформанс, већ да би тужилаштво радило свој посао”, рекао је Мартиновић.

Он је рекао да ће преузети одговорност за своју одлуку,

Вјерује, каже, да ће и у тужилаштву да превлада добра воља.

Мартиновић је поручио да неће допустити да Србија постане фашистичка држава.

Према његовим ријечима, грађани који су дошли да им дају подршку спонтано су се окупили да пруже подршку у борби за владавину права.

Дачић: Вучић још једном показао државничку одговорност

СВОЈИМ обраћањем председник Србије Александар Вучић показао је вечерас још једном своју државничку одговорност за будућност Србије, изјавио је потпредсједник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић.

„Позив на јединство грађана Србије, позив свим политичким партијама да снагу измере на изборима и да не прибегавају насиљу, као и позив да се сви окрену борби за економски развој, далеко превазилази ускопартијске циљеве и у најбољем је интересу свих грађана Србије”, истакао је Дачић у изјави за јавност, преноси Танјуг.

„Социјалистичка партија Србије ће и даље радити заједно са Александром Вучићем и Српском напредном странком за добро Србије, против носилаца насиља, екстремизма и неофашизма, који ће сви заједно, Ђилас, Бошко Обрадовић, Јеремић, Тадић, Лутовац, Сергеј Трифуновић и сви остали, доживети крах на изборима 21. јуна”, навео је Дачић, који је и лидер СПС.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар