РС и матица

Вучић: Санкције САД? Нека грађани не брину, све ћемо ријешити са америчким партнерима

НАГЛАСИО ДА ГА НЕ БРИНУ ХРВАТСКИ КОМЕНТАРИ ПОВОДОМ ЊЕГА И КОНГРЕСА ЕВРОПСКЕ НАРОДНЕ ПАРТИЈЕ
  • „Рекао сам да ћемо да водимо одговорну политику да бисмо избегли сваку врсту проблема са било ким. Све је то помало чудно. Када се прича о санкцијама, нису то санкције које би погодиле народ или државу, него компаније и појединце“
  • Коментаришући Маронову изјаву да је „НАТО на самрти“ и да је „Европа на рубу пропасти“, Вучић је рекао да жели да у понедјељак и уторак са њим разговара и о његовом виђењу и стратегији за ЕУ: „Изузетно је важно да ми урадимо све што можемо, да се уклопимо не у нове тендове, него да имамо јасан план који можемо да реализујемо, а који не иде против најдоминантнијих сила ЕУ“

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је да грађани не треба да се брину због медијских написа да ће САД увести санкције Србији због набавке руског наоружања, те истакао да ће Београд умијети да ријеши све несугласице са америчким партнерима.

Вучић је рекао САД не доносе лако одлуке о санкцијама, а када то и учине – те мјере не погађају народ или државу, него неку компанију или појединца.

„Рекао сам да ћемо да водимо одговорну политику да бисмо избегли сваку врсту проблема са било ким. Све је то помало чудно. Када се прича о санкцијама, нису то санкције које би погодиле народ или државу, него компаније и појединце“, рекао је Вучић за ТВ Пинк у Женеви, гдје ће сутра присуствовати скупу о Западном Балкану.

Он је рекао да такве вијести о санкцијама шире неки у Србији како би унијели дозу несигурниости и страха, али да се нада да ће Београд са америчким партнерима све несугласице умијети да ријеши, као и све до сада.

Говорећи о сутрашњем скупу у Женеви на тему „Стратешки дијалог о Западном Балкану“, Вучић је навео да ће на том скупу бити ријечи о свим питањима значајним за Европу, куда и како даље, шта са Западним Балканом и о односу Београда са Приштином.

Вучић је рекао да је за њега изненађење што на овом скупу у Женеви неће присуствовати представници Приштине, али да мисли да су жељели да тиме покажу да имају важније односе са САД, пошто ће амерички званичник Мајкл Помпео имати предавање у Берлину и Хашим Тачи ће ићи да га слуша.

Према његовим ријечима, Приштина тако шаље поруку да је за њу једино важно шта ће важно Американци да кажу, а не Европа.

Вучић ће у Женеви имати низ састанака са еворпским званичницима, као и са новим шефом европске дипломатије Жозепом Борелом.

Он је навео да и у Србији и у остатку Балкана постоји нека школа да се регион назива југоисточна Европа, чиме се жели побјећи са Балкана, што не разумије.

Коментаришући изјаву француског предсједника Емануела Макрона да је „НАТО на самрти“ и да је „Европа на рубу пропасти“, Вучић је рекао да жели да у понедјељак и уторак, 11. и 12. новембра на састанку са њим разговара и о његовом виђењу и стратегији за ЕУ.

„Изузетно је важно да ми урадимо све што можемо, да се уклопимо не у нове тендове, него да имамо јасан план који можемо да реализујемо, а који не иде против најдоминантнијих сила ЕУ“, рекао је Вучић, који ће вечерас у Женеви присуствовати вечери Борела са представницима земаља региона.

Коментаришући коментаре из Хрватске, Загреба у вези са његовим доласком на конгрес Европске народне партије, који се 20. новембра одржава у Загребу, Вучић је рекао да његови сарадњици то стратешки планирају, али да још не може да каже да ли ће ићи и да ли ће имати времена, те да је тај датум још далеко.

„Мислим да они /у Хрватској/ нису донели одлуку, консултоваћемо се током следеће недеље. Немам времена да би ме забављала та хистерија у делу њихове јавности, посебно оне која никада није била наклоњена регионалној сарадњи и добрим односима Србије и Хрватске. Она може чак понекад да прија, јер то значи да сте добро радили за Србију“, рекао је Вучић.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар