РС и матица

Вучић: Си Ђинпинг прихватио позив да поново посјети Србију

У ПЕКИНГУ ПОТПИСАНИ УГОВОРИ О ДВА ЗА СРБИЈУ ВАЖНА КОНЦЕСИОНА ЗАЈМА ЗА ИНФРАСТРУКТУРУ
  • Предсједник Србије рекао да је разговор са кинеским лидером био дуг и да се он за њега дуго припремао послије посјете Косову – да је за то живио и за то се спремао, али и да је имао велику трему: „И руке и ноге су ми дрхтале, али сам урадио оно што сам обећао грађанима Србије”
  • Оцјенио да је сарадња са Кином «огромна шанса за Србију»: „Све кинеске компаније које раде код нас даће све од себе да председнику Сију покажу резултате које имају у Србији. За наше људе то значи више посла, пруге, веће плате, убрзани развој Србије. Баш сам срећан и поносан  на Србију која је то успела и која скоковима иде унапред”
  • Си Ђинпинг: „У свијету се дешавају дубоке и сложене промјене. И у том свијетлу је сарадња Србије и Кине веома важна. Ви сте нам добар, искрен пријатељ, добар партнер. Искрено се залажете са дугорочно добре односе са Кином, дугорочно радите на унапријеђењу наших односа и наше сарадње и ја то заиста високо цијеним”

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је данас у Пекингу да је кинески предсједник Си Ђинпинг прихватио позив да поново посјети Србију.

„Урадио сам оно што сам обећао. Председника Сија два пута сам позвао, и он је трећи пут дао налог министру спољних послова да припреми долазак, што значи да ће да дође”, рекао је Вучић послије разговора са кинеским предсједником.

„Желимо да вас видимо у Србији, Србија има најбољу сарадњу са Кином”, поручио је Вучић Сију.

Он је рекао да је разговор био дуг и да се за њега дуго припремао послије посјете Косову и да је за то живио и за то се спремао, али и да је имао велику трему.

Предсједник Србије је рекао и да је Си истакао да „ко тако и толико куца на врата, та врата се на крају отворе”.

Вучић је рекао и да је од Сија добио позив за другу сесију „Једног појаса, једног пута”, у априлу идуће године.

То је, кажу, тек други лични позив Сија свјетским лидерима и партнерима, а пре тога је позвао шефа руске државе Владимира Путина.

„Ја сам се данима припремао за ову посету, живео сам за ово. Имао сам трему, не знам да ли је то неко чуо и видео. И руке и ноге су ми дрхтале, али сам урадио оно што сам обећао грађанима Србије”, рекао је Вучић и додао да ће кинески предсједник поново доћи у Србију, преноси Танјуг.

Вучић је рекао да је предсједник Си током разговора емотивно говорио о Жељезари Смедерево.

Изјвио је у Пекингу и да постоји огроман потенцијал и огромна шанса за сарадњу са Кином и поновио колика је част за Србију да сваке године има званичан билатерални састанак са предсједником Кине.

Вучић је још једном указао на значај посјете Сија Србији, наводећи да ће све кинеске компаније дати све од себе да предсједнику покажу резултате које имају у Србији.

‘За наше људе то значи више посла, пруге, веће плате, убрзани развој Србије. Баш сам срећан”, рекао је Вучић.

„Поносан сам на Србију која је то успела и која скоковима иде унапред”, истакао је Вучић послије разговора са кинеским предсједником.

Он је најавио да ће сутра разговарати и са кинеским премијером Ли Кећангом, и да ће то бити четврти пут, а да ће у центру пажње бити теме економског форума који се одржава у Тјенђину.

Рекао је да је огромна част и нови сусрет са Лијем са којим има однос пун повјерења.

Си Ђинпинг рекао је да се у свијету данас дешавају „дубоке и сложене промјене” и да је, у том свијетлу, сарадња Србије и Кине веома важна.

„Ви сте нам добар, искрен пријатељ, добар партнер. Искрено се залажете са дугорочно добре односе са Кином, дугорочно радите на унапријеђењу наших односа и наше сарадње и ја то заиста високо цијеним”, рекао је Ђинпинг.

У ПРИСУСТВУ предсједника Кине и Србије, Си Ђинпинга и Александра Вучића у Пекингу су данас потписана два веома значајна споразума из области инфраструктуре које се раде у Србији.

Ријеч је о оквирном споразуму између Владе Србије и Кине о обезбјеђену Србији концесионог зајма за потребе спровођења пројекта изградње обилазнице око Београда, као и уговору о државном концесионом зајму за пројекат изградње обилазнице око Београда на аутопуту Е70/75, деоница мост преко Саве код Остружнице – Бубањ Поток.

Домаћини су претходно истакли да кинески лидер нема обичај да присуствује потписивању уговора тог типа.

Једна од идеја је – сарадња у производњи „летећих аутомобила

ОД СВИХ 16 централно-источних земаља, које су дио иницијативе „Један појас, један пут”, Србија већ повлачи највећа средства, а у разговорима делегације са предсједником Александром Вучићем, у Пекингу, отворен је читав низ нових тема и предложено много пројеката на којима би Кина и Србија могле заједно да раде.

Вучић је новинарима потврдио да се ти разговори, односно приједлози, крећу од извоза индустријских остатака у преради свињског меса, до сарадње на производњи „летећих аутомобила”.

„Има пуно идеја о којима разговарамо са Кином. Од ситних ствари, како, на пример, да у наредних шест месеци решимо питање извоза свињских ногу, папака и свега онога што се код нас баца или не користи у довољној мери. Па до тога да размишљамо да им кажемо ‘дајте да видимо шта ћемо са тим литијумом и јадаритом у Западној Србији”, рекао је Вучић и наставио:

„Да вас замолимо за фабрику електричних аутобуса и електричних аутомобила, до тога да знамо да радите прототип летећих аутомобила, хајде да пробамо да нешто од тога направимо у Србији”, пренио је Вучић данас послије сусрета са кинеским лидером Си Ђинпингом, а уочи сусрета са премијером Ли Кећијангом

Предсједник Србије је најавио да ће сутра у Пекингу бити разговора и са Синопеком, највећом нафтном петрохемијском компанијом на свијету, како би се пронашло рјешење за петрохемијски комплекс у Србији.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар