РС и матица

Вучић: Србија ће уложити огроман новац у војну индустрију, али нећемо трку у наоружању

ПРИСУСТВОВАО ДЕМОНСТРАЦИЈИ МОГУЋНОСТИ МОДЕРНИЗОВАНОГ РАКЕТНОГ БАЦАЧА „ОГАЊ“
  • У Сремској Митровици нагласио да је Србија по тенковима убједљиво најснажнија у региону. Додао је  да је изузетно снажна и у ракетној артиљерији, као и да ће у ратном ваздухопловству развијати бомбардере и ловце, али и најсавременија оруђа и оружја противваздушне одбране
  • Нови вишецјевни лансер ракета „Огањ“ аутоматски заузима положај, има систем за навигацију и ракету са аеродинамичким кочницама, која је много прецизнија од постојеће. Ракета је тежа за три килограма, због аеродинамичких кочница и веће количине ракетног горива. Домет му је од 8,6 до 35 километара у зависности од ракета

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић најавио је да ће Србија уложити огроман новац у војну индустрију, али да не жели да учествује у било каквој трци у наоружању.

Вучић је додао како примјећује да земље у региону, и поред великог јавног дуга, проналазе новац за куповину оружја и оруђа.

„Не желећи да учествујемо у било каквој трци увек ћемо моћи да гарантујемо стабилност, сигурност и мир. Што сте јачи, имаћете јача превентивна дејства на оног ко би мислио да може да изврши агресију“, рекао је Вучић у Сремској Митровици.

Након што је обишао 15. тенковски батаљон Прве бригаде копнене војске у касарни „Бошко Палковљевић Пинки“ и присуствовао приказу способности модернизованог система „Огањ“, Вучић је истакао да је Србија по тенковима убједљиво најснажнија у региону.

Он је додао и да је изузетно снажна у ракетној артиљерији, као и да ће у ратном ваздухопловству развијати бомбардере и ловце, али и најсавременија оруђа и оружја противваздушне одбране.

Према његовим ријечима, Србија жели да сачува своју војну неутралност, да сама брине о свом небу, земљи и да буде своја на своме.

Вучић је рекао да Србија не може да прати донације, које поједине НАТО државе у окружењу добијају од САД и Њемачке донације, па мора сама да се бори за своју будућност и и чува мир.

Вучић је присуствовао приказима способности тенковске чете, способности ватреног вода вишецијевних лансера ракета 128 милиметара М77 „Огањ“, те приказу модернизоване артиљеријске батерије система „Огањ“ и практичне обуке тенковске чете.

„Огањ“ је самоходни вишецијевни модуларни лансер ракета који је способан да лансира више врста ракета различитих калибара и домета.

Нови „Огањ“ аутоматски заузима положај, има систем за навигацију и, што је најважније, ракету са аеродинамичким кочницама, која је много прецизнија од постојеће. Ракета је тежа за три килограма, због аеродинамичких кочница и веће количине ракетног горива.

Домет му је од 8,6 до 35 километара у зависности од ракета.

Намијењен за неутрализацију непријатељске живе силе, зона прикупљања, јединица у маршевском распореду, артиљеријских позиција и зона падобранских и хеликоптерских десанта.

Посједује могућност аутоматског, полуаутоматског и ручног функционисања са аутоматским пуњењем резервног пуњења ракета.

За пет минута заузима и напушта ватрени положај укључујући и испаљивање резервног пуњења.

Ракетни систем посједује и ракету са касетном бојевом главом са 48 бомбица радијуса убојног дејства од 10 метара или са четири противтенковске мине и електронским темпирним упаљачем.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар