РС и матица

Вучић: Србија данас сме да има пријатеље који не морају да свима буду пријатељи

НАЈМЛАЂОЈ КЛАСИ ОФИЦИРА: ВОЈСКА СРБИЈЕ ВЛЕИКОМ БРЗИНОМ ОБНАВЉА СВОЈУ СНАГУ
  • Рекао им: „Данас ступате на најчаснију дужност, дужност одбране свог народа. Поносно стојите пред лицем јуначких предака, спремно и одлучно пред будућношћу. Ви сте ешелон слободе и суверенитета наше отаџбине, ви сте синови слободе која је друго име за Србију
  • Предсједник Србије најуспешнијима кадетима 139. и 140 класе Војне академије уручио официрске сабље док је најбољима у 5. класи Медицинског факултета ВМА парадне бодеже уручио министар одбране Александар Вулин

ПРЕДСЈЕДНИК  Србије Александар Вучић изјавио је да Србија данас сме да каже да има сопствене интересе и да има своје пријатеље који како је навео, „не морају да буду свима пријатељи“.

Он је на промоцији најмлађе класе официра Војске Србије (ВС) рекао да ВС „великом брзином обнавља своју снагу“ и да је спремна да самостално заштити наше границе и да одврати сваки покушај напада на наш народ „ма где да је угрожен“.

„Данас ступате на најчаснију дужност, дужност одбране свог народа. Поносно стојите пред лицем јуначких предака, спремно и одлучно пред будућношћу. Ви сте ешелон слободе и суверенитета наше отаџбине, ви сте синови слободе која је друго име за Србију. Ви сте гарант спокојне и мирне будућности за грађане Србије“, казао је Вучић на свечаности испред Дома Народне скупштине.

Он је оцијенио да у тренутним условима покушаја ревизије историје и претварања џелата у жртву, Србија успешно води европску политику али и да једнако успјешно сарађује са Русијом, Кином, САД као и да прије свега чува и води политику мира на Балкану.

„Србија данас негује културу сећања и са својим народом из Црне Горе, Републике Српске, Хрватске, обележавамо страдања у Јасеновцу, Доњој Градини, обележавамо погроме недужног српског становништва из 90-их година 20. века. Прихватамо да су и други имали жртве, памтимо и осуђујемо почетак агресије 1999. и посебно поштујемо официре који су натчовечанском храброшћу на српским Термопилима, Кошарама, зауставили продор непријатеља на српску земљу“, рекао је предсједник Србије.

Наводећи да је Војна академија једна од најугледнијих школа за официре у свијету, Вучић је најмлађим официрима ВС поручио да ће њихов животни стандард у Војсци бити далеко бољи него што је то био случај код неких претходних генерација.

Вучић је најуспјешнијима кадетима 139. и 140 класе Војне академије уручио официрске сабље док је најбољима у 5. класи Медицинског факултета ВМА парадне бодеже уручио министар одбране Александар Вулин.

У прве официрске чинове промовисано је 160 кадета Војне академије и Медицинског факултета ВМА.

Војну академију је завршило 135 кадета и кадеткиња 139. и 140. класе Војне академије, међу којима су три кадета из Оружаних снага Босне и Херцеговине.

Медицински факултет ВМА завршило је 25 младића и дјевојака 5. класе Медицинског факултета ВМА, од којих је једна кадеткиња припадник Оружаних снага Намибије.

Свечаности испред Дома Народне скупштине у Београду присуствовали су и премијерка Србије Ана Брнабић, министри у Влади Србије, предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, представници дипломатског кора.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар