RS i matica

Vučić: Srbija danas sme da ima prijatelje koji ne moraju da svima budu prijatelji

NAJMLAĐOJ KLASI OFICIRA: VOJSKA SRBIJE VLEIKOM BRZINOM OBNAVLJA SVOJU SNAGU
  • Rekao im: „Danas stupate na najčasniju dužnost, dužnost odbrane svog naroda. Ponosno stojite pred licem junačkih predaka, spremno i odlučno pred budućnošću. Vi ste ešelon slobode i suvereniteta naše otadžbine, vi ste sinovi slobode koja je drugo ime za Srbiju
  • Predsjednik Srbije najuspešnijima kadetima 139. i 140 klase Vojne akademije uručio oficirske sablje dok je najboljima u 5. klasi Medicinskog fakulteta VMA paradne bodeže uručio ministar odbrane Aleksandar Vulin

PREDSJEDNIK  Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija danas sme da kaže da ima sopstvene interese i da ima svoje prijatelje koji kako je naveo, „ne moraju da budu svima prijatelji“.

On je na promociji najmlađe klase oficira Vojske Srbije (VS) rekao da VS „velikom brzinom obnavlja svoju snagu“ i da je spremna da samostalno zaštiti naše granice i da odvrati svaki pokušaj napada na naš narod „ma gde da je ugrožen“.

„Danas stupate na najčasniju dužnost, dužnost odbrane svog naroda. Ponosno stojite pred licem junačkih predaka, spremno i odlučno pred budućnošću. Vi ste ešelon slobode i suvereniteta naše otadžbine, vi ste sinovi slobode koja je drugo ime za Srbiju. Vi ste garant spokojne i mirne budućnosti za građane Srbije“, kazao je Vučić na svečanosti ispred Doma Narodne skupštine.

On je ocijenio da u trenutnim uslovima pokušaja revizije istorije i pretvaranja dželata u žrtvu, Srbija uspešno vodi evropsku politiku ali i da jednako uspješno sarađuje sa Rusijom, Kinom, SAD kao i da prije svega čuva i vodi politiku mira na Balkanu.

„Srbija danas neguje kulturu sećanja i sa svojim narodom iz Crne Gore, Republike Srpske, Hrvatske, obeležavamo stradanja u Jasenovcu, Donjoj Gradini, obeležavamo pogrome nedužnog srpskog stanovništva iz 90-ih godina 20. veka. Prihvatamo da su i drugi imali žrtve, pamtimo i osuđujemo početak agresije 1999. i posebno poštujemo oficire koji su natčovečanskom hrabrošću na srpskim Termopilima, Košarama, zaustavili prodor neprijatelja na srpsku zemlju“, rekao je predsjednik Srbije.

Navodeći da je Vojna akademija jedna od najuglednijih škola za oficire u svijetu, Vučić je najmlađim oficirima VS poručio da će njihov životni standard u Vojsci biti daleko bolji nego što je to bio slučaj kod nekih prethodnih generacija.

Vučić je najuspješnijima kadetima 139. i 140 klase Vojne akademije uručio oficirske sablje dok je najboljima u 5. klasi Medicinskog fakulteta VMA paradne bodeže uručio ministar odbrane Aleksandar Vulin.

U prve oficirske činove promovisano je 160 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA.

Vojnu akademiju je završilo 135 kadeta i kadetkinja 139. i 140. klase Vojne akademije, među kojima su tri kadeta iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Medicinski fakultet VMA završilo je 25 mladića i djevojaka 5. klase Medicinskog fakulteta VMA, od kojih je jedna kadetkinja pripadnik Oružanih snaga Namibije.

Svečanosti ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu prisustvovali su i premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri u Vladi Srbije, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predstavnici diplomatskog kora.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar