RS i matica

Vučić: Srbija je za dijalog, ali su zahtevi Prištine – nemogući, nerealni i neprihvatljivi

HOTI NA VIDEO-SAMITU ZATRAŽIO „OČUVANJE GRANICA“, STOLICU U UN I „TRAJNO UZAJAMNO PRIZNANJE“
  • Aleksandar VUČIĆ: „Ja sam rekao da je Srbija spremna da razgovara ali da ne prihvata ultimatume i naređenja

PREDSJEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Parizu da je Srbija spremna za nastavak dijaloga ali da su zahtjevi koje je na današnjem videosamitu iznijela prištinska strana nemogući, nerealni i neprihvatljivi.

Albanska strana je izašla sa zahtjevima koji se odnose na očuvanje teritorijalnog integriteta Kosova i ustavne organizacije Kosova, na trajno uzajamno priznanje, članstvo u UN i da Kosovo priznaju članice EU koje to nisu učinile, a potom bi se bavili nestalima i ratnom štetom, rekao je Vučić televiziji Pink poslije videokonferencije o Kosovu.

„Ja sam rekao da je Srbija spremna da razgovara ali da ne prihvata ultimatume i naređenja“, dodao je Vučić.

U Parizu je danas održan video samit o odnosima Srbije i Kosova na kojem su učestvovali predsjednik Francuske Emanuel Makron, njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Kosova Avdulah Hoti, visoki predstavnik EU za spoljne poslove Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak.

Vučić poslije Pariza treba da putuje u Brisel, gdje u nedjelju s premijerom Kosova Avdulahom Hotijem ima zakazan nastavak dijaloga uz posredstvo EU, koji je u prekidu od novembra 2018. godine.

Vučić se do sada nije sastajao s Hotijem, koji je 3. juna postao premijer Kosova*.

Najavljeno je da će na tom sastanku biti obnovljen rad na postizanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova* koji treba da obuhvati sva otvorena pitanja.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar