РС и матица

Вучић: Србија од 7. маја берз ванредног стања, али са ванредним мерама – избори 14. или 21. јуна

ПОЗВАО ОНЕ КОЈИ ПОДРЖАВАЈУ ЊЕГА И ВЛАДУ ДА ПОШТУЈУ ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС И ДА НЕ ПАЛЕ БАКЉЕ
  • „Србија је по демографским карактеристикама била `предодређена` да доживи судбину Италије, али је то избегнуто ригорозним мерама“
  • „Фудбалска Супер лига требало би да буде настављена до краја месеца. Такав је договор, да се до краја месеца настави све што је на отвореном. И кошарка ће ускоро. Наравно, без публике“
  • КОН: Након укидања ванредног стања и даље на снази остају забране окупљања и рада школа, као и друге мере које су усмерене на борбу против корона вируса… Ако се активност вируса и даље буде спуштала, разумно је очекивати да се за неколико недеља људи врате на посао

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић потврдио је да би у четвртак требало да буде укинута забрана кретања.

Вучић је ТВ Пинк рекао да ће Влада Србије сутра добити мишљење Министарства одбране и унутрашњих послова о ванредном стању, да ће након тога до сриједе упутити предлог о укидању рестриктивних мера Скупштини, што значи да би већ у четвртак требало да буде укинут полицијски час.

Он је изјавио да су испуњени услови које су за то поставили епидемиолози да Србија седам дана заредом има број позитивних на корона вирус испод пет одсто тестираних, и да се смањује број људи на респираторима.

„Наравно да је људима тешко пало, не постоји нико нормалан коме је то лепо, то је био једини начин да сачувамо људе, а мислим да смо у највећем делу то успели“, рекао је Вучић.

Говорећи о ублажавању забране кретања и окупљања за првомајске празнике, Вучић је рекао да су све одлуке донијете на основу више љекарских мишљења, из којих су проналажена компромисна рјешења.

„Ми смо разговарали у мањим круговима, па са Заједничким кризним штабом и стварно никаквих проблема нисмо имали. Посао (власти) је био да обезбеде довољно заштитне опреме, респиратора и да друге службе функционишу“, рекао је Вучић и оцијенио да је држава то учинила на најбољи могући начин.

Вучић је захвалио свим члановима Кризног штаба и запосленима у медицинским установама, али и у Безбедносно-информативној агенцији (БИА) који су, како је рекао, „пребројали сваку маску која је ушла у Србију“.

Он је такође рекао да је Србија била „предодређена“ по демографским карактеристикама да доживи судбину Италије, али да је то избјегнуто ригорозним мјерама.

„Све смо то издржали, и захваљујући хитним мерама сачували смо највећи број најстаријих суграђана“, рекао је Вучић.

Предсједник Србије изјавио је да је корона вирус, као и у свим земљама, изазвао озбиљне економске посљедице и поновио да ће Србија по привредним резултатима бити најбоља у Европи.

Рекао је и да не жели да касни у односу на друге земље са економским опоравком земље.

Епидемиолог Предраг Кон је додао да након укидања ванредног стања и даље на снази остају забране окупљања и рада школа, као и друге мјере које су усмјерене на борбу против корона вируса.

„Са ванредног стања прелазимо на ванредне мере… Ако се активност вируса и даље спушта, разумно је очекивати да се за неколико недеља људи врате на посао“, рекао је Кон.

Кон је рекао да је проглашење ванредног стања послужило и подизању свијести код грађана о озбиљности здравствене кризе.

Он је навео да је у стручном Кризном штабу било разлика о ублажавању мера за Први мај.

Казао је да су се „клиничари“ у Кризном штабу, предвођени пулмологом Бранимиром Несторовићем, залагали за блаже мјере, а да је епидемиолошки тим имао „чврст став“ о ригорознијим мјерама, што је услиједило компромисом за првомајске празнике.

Он је додао и да су били задовољени основни разлози за ублажавање мјера и да је „стекао утисак да није било уобичајених окупљања за (првомајски) уранак“.

На наводе да ли је попуштање мјера овог викенда доказ да је струка попустила пред политиком, Кон је рекао да унутар струке није било сукоба, већ размјене мишљења, а да је постигнут „рационални компромис“.

„Овде нема ничег од тога, једноставно немам шта ту да додам. То није истина и то је све“, изјавио је Кон.

Он је навео да епидемиолози морају да имају добру сарадњу са властима и да је таква сарадња предуслов за добру одбрану земље и становништва, као и да му „није било лако да издржи ту врсту критике“.

Избори 14. или 21. јуна

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да ће локални и парламентарни избори, претходно одложени због ванредног стања, бити одржани или 14. или 21. јуна.

Он је гостујући на Телевизији Пинк рекао да ће се сутра састати са представницима опозиције који желе да о изборном процесу разговарају, те да ће од тог договора зависити којег ће од та два датума бити одржани избори.

Вучић је претходно рекао да ће ванредно стање бити укинуто током сљедеће недјеље, највјероватније у четвртак.

Избори су претходно били расписани 3. марта, и било је предвиђено да буду одржани 26. априла, али су по увођењу ванредног стања обустављени сви изборни процеси.

„Важно ми је да шерпе буду све пуније“

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да га нису погодили грађани који буком протестују против одлука власти, и додао да је битно „да шерпе и лонци буду што пунији храном, а плате и пензије све веће“.

Он је на ТВ Пинк рекао да негодовање грађана разумије, с обзиром да су грађани дуго у кућама и да морају да изразе свој протест на неки начин.

„Проблем су (опозициони актери) који су својим неодговорним политичким понашањем (скрајнули) нешто што је требало да буде најбољи део борбе против короне, а то је рад (медицинских радника)“, рекао је Вучић.

Вучић је присталицама власти који су се протеклих вечери окупљали да искажу подршку Влади и њему као предсједнику Србије поручио да их „моли да не користе бакље и да поштују полицијски час“.

Епидемиолог Предраг Кон је казао да је због буке коју грађани протеклих осам вечери исказују незадовољство први пут током пандемије „имао неку емоцију“.

„То сам доживео као потпуно неразумевање свега што је здравство радило“, рекао је Кон, и додао да то неће утицати на рад Кризног штаба.

Вучић је рекао и да би фудбалска Супер лига требало да буде настављена до краја мјесеца.

„Такав је договор, да се до краја месеца настави што је на отвореном, дакле фудбалска лига. И кошарка ће ускоро, ово што је у затвореном простору. Наравно, без публике“, рекао је председник Србије.

Спортска такмичења у Србији су суспендована од почетка марта због пандемије корона вируса.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар