RS i matica

Vučić: Srbija živi, neće nestati i neće nositi žig koji su joj stavili

PATRIJARH IRINEJ I LIDERI SRBIJE I SRPSKE ODALI POŠTU ŽRTVAMA „OLUJE“
  • Predsjednik Srbije na mostu kod Sremske Rače poručio Hrvatima: „Nismo vas terali nikada da priznajete genocid počinjen nad srpskim narodom, što je nešto toliko očigledno, već smo samo tražili da pokažete pijetet prema srpskim žrtvama. Ne morate ni lažne suze da pokazujete. Samo recite da znamo da je u Jasenovcu stradao ceo jedan narod, jer je nosio srpsko ime i prezime
  • Nemojte da nas terate da slavimo ubijanje Srba i da govorimo da su to veliki koraci napred, kako bismo bili dobri Evropi. Nećemo da slavimo tragediju srpskog naroda, ubijanje srpskih civila, srpske dece… Srbija neće pristati nikada na takvo poniženje
  • „Okrestrirani pokliči da su Srbi krivi za sve – ta matrica je postavljena i teško ćemo je mi danas i sutra izmeniti
  • „Samo mala i unižena Srbija, koja nema šansu za ekonomski i demografski oporavak, bila prihvatljiva zapadnim silama i svima oko nas. Moramo da im pokažemo da u tim planovima nisu uspeli i da smo uspeli, kao Srbija i Srpska, da kažemo ‘ne’ lažima i da podignemo glavu

SAMO ujedinjeni možemo sve, razjedinjeni ne možemo ništa, poručio je večeras predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na obilježavanju stradanja Srba u Hrvatskoj u operaciji „Oluja“, na mostu u Sremskoj Rači kojim su prognani došli u Srbiju.

Podsjetio je da Srbija i Republika Srpska od 2014. godine zajednički obilježavju srpska stradnja, na šta je, ističe, ponosan.

„Srećan sam i ponosan što vidim da je ceo srpski narod razumeo značaj te ideje, tog zajedničkog i gotovo jedinstvenog rada. On pokazuje da ujedinjeni možemo sve, a razdvojeni ne možemo ništa i bili bismo mnogo slabi, baš kao što smo bili 1995. godine“, rekao je Vučić.

„Srbija živi, neće nestati i neće nositi žig koji su joj stavili“, poručio je Vučić.

On je rekao da pomirenje i mir žele, ali ne poniženje:

„Pomirenje da, poniženje nikada“, rekao je Vučić.

Odgovarajući na pozive da se u ime pomirenja proslavi godišnjica „Oluje“, a time i stradanje Srba u Hrvatskoj, Vučić je rekao da Srbija nije nikog tjerala da prizna genocid, samo da pokaže pijetet prema žrtvama, onako kako je Srbija imala snage da ne prećuti zločine koje su počinili Srbi.

„Nismo vas terali nikada da priznajete genocid počinjen nad srpskim narodom što je nešto toliko očigledno, već smo samo tražili da pokažete pijetet prema sprskim žrtvama. Ne morate ni lažne suze da pokazujete. Samo recite da znamo da je u Jasenovcu stradao ceo jedan narod, jer je nosio pogrešno prezime“, kazao je Vučić i dodao:

„Da se kaže da je u Jasenovcu stradao ceo narod, kao i u Jadovnu i Prebilovcima, samo zato što su nosili srpsko ime i prezime. Mi smo imali snage da kažemo, kada god su Srbi negde nešto učinili da to ne sakrivamo“.

Nemojte da nas terate da slavimo ubijanje Srba i da govorimo da su to veliki koraci napred, kako bismo bili dobri Evropi. Nećemo da slavimo tragediju srpskog naroda, ubijanje srpskih civila, srpske dece… Srbija neće pristati nikada na takvo poniženje, rekao je Vučić i ponovio:

„Pomirenje da, poniženje nikada“.

Istakao je, obraćajući se narodu srpskom i građanima Srbije i Srpske, našim dičnim Krajšnicima, da od 2014. Srbija i Srpska zajednički obilježavaju srpska stradanja i da je na to veoma ponosan.

„Dodik i ja smo to predložili, a srećan sam i ponosan što vidim da je gotovo celokupan srpski narod rauzmeo značaj te ideje i zajedničkog rada i pokazuje da ujedinjeni možemo sve, a razdvojeni ne možemo ništa, jer bili i bi mnogo slabi kao te 1995. godine“, rekao je.

Vučić je istakao da je ponosan što nisu uspjeli da nam zabrane da nosimo srpsko ime i prezime, jer Srbi sada u pravom smislu te riječi imaju svoju slobodnu i nezavisnu državu, koja može da ustane u odbranu srpskih grobova i srpske budućnosti.

„Više se agresija ne naziva intervencijama i kampanjama, a zločini protiv našeg naroda incidentima i lošim iskustvima već pravim imenima“.

Takođe, zahvalan je Dodiku i svima u Srbiji što su razumjeli da moraju da imamo poštovanje prema sebi i svom narodu, ali pokazujući poštovanje prema tuđim žrtvama.

Srpski narode, na zaboravi da niko više ne govori o genocidu u NDH nad srpskim narodom, poručio je Vučić.

Kaže da su napravili zid ćutanja u Jasenovcu na isprazne političke priče kome je dozvoljeno da položi cvijet i stavi ustašku tablu u prečniku od nekoliko kilometara.

Napomenuo je da su Srbi zatirani samo zato što su Srbi i da su opusteli od Kozare do Prebilovaca, kao i da ni 10 godina poslije Drugog svetskog rata nije bilo srpskog mladića stasalog za vojsku.

Bili su okrestrirani pokliči da su Srbi bili krivi za sve i ta matrica je postavljena i teško ćemo je mi danas i sutra izmijeniti, dodao je Vučić.

Ističe da imamo obavezu prema našoj djeci u Srbiji i Srpskoj da to uradimo i da im istinom otvorimo oči, ali ne maštajući da ćemo promijeniti mišljenje svijeta, jer u Hrvatskoj to nisu sami radili.

Predsjednik Srbije naglašava da moramo, ne ćuteći o zločinima koji su i naši sunarodnici počinili, da ukažemo na sve užase koje su Srbi isksuili.

Kako je rekao, samo je mala i unižena Srbija, koja nema šansu za ekonomski i demografski oporavak bila prihvatljiva zapadnim silama i svima oko nas.

„Moramo da im pokažemo da u tim planovima nisu uspeli i da smo uspeli kao Srbija i Srpska da kažemo ‘ne’ lažima i da podignemo glavu i ne vređajući kažemo da Srbija živi i da neće nestati i neće nositi žig sramote koji su joj na čelo stavljali“, rekao je Vučić.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar