РС и матица

Вучић: Три деценије је Бијела кућа била резервисана за све који су против Срба – од 4. септембра није тако

НАГЛАСИО ДА СУ МУ СЕ ЗБОГ ОБЈАВЕ ЗАХАРОВЕ ИЗВИНИЛИ И ЛАВРОВ И ПУТИН
  • Указао да су САД сада, током његове прошлонедјељне посјете, први пут означиле Србију као важног партнера и указале јој поштовање
  • „Успели смо да направимо простор за десетоструко и стоструко веће америчке инвестиције у Србију. Сада је Америка одшкринула врата према нама и учествоваће у бројним пројектима
  • Србија нема ништа против тога да диверзификује снабдевање енергентима, али сам Американцима рекао да не долази у обзир да се Србија обавеже на одустајање од куповине повољног руског гаса
  • Поводом одредбе којом се Србија обавезала да забрани употребу 5Г опреме која долази од „непоузданих добављача“, што је протумачено као потез против Пекинга, Вучић је казао: Пише ли да је Кина проблем? Важно је шта пише, а не шта неко мисли да пише. Нигде не пише Кина
  • Најавио је да ће у року од 10 дана бити потписан уговор са великом компанијом која ће у Зајечару отворити фабрику са 2.500 радних мјеста. Навео је и да ће у Ћуприји једна њемачка компанија запослити 450 људи, а да Магна отвара у Алексинцу нових 570 радних мјеста

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је да су му се и предсједник и министар спољних послова Русије извинили због објаве портпаролке тог министарства Марије Захарове.

Вучић је за РТС рекао да му се предсједник Русије Владимир Путин и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров „никад до сада нису извињавали ни за шта, а сада обојица“.

„Путин ми је рекао да иза тога (објаве Захарове) не стоји руска држава, а поготово не он лично“, казао је Вучић.

Он је навео да су односи Србије и Русије „веома добри“, да с Путином има „честе консултације“ и да је јавност „могла да види колико је поштовање Русије“ и према њему и према Србији, послије „несмотреног поста Захарове“.

Вучић је поводом две одредбе документа који је потписао у Вашингтону изјавио да је важно шта у њима пише, а не на шта неко мисли да се оне односе.

У документу о „економској нормализацији“ с Косовом, Србија се прошлог петка у Вашингтону обавезала да диверзификује своје снабдјевање енергентима, што је протумачено као одредба усмјерена против Русије.

„Не помиње се гас директно (у документу), али сте ви помислили. Ви сте помислили, али не пише. Рекао сам Американцима да ћемо да купујемо најјефтинији гас на тржишту, успели смо да избацимо одредбу да ћемо да купујемо амерички ЛНГ (течни природни гас)“, казао је Вучић.

Он је навео да Србија нема ништа против тога да диверзификује снабдевање енергентима, али да је Американцима рекао да „не долази у обзир“ да се Србија обавеже на одустајање од „куповине повољног руског гаса“.

Поводом одредбе из документа којом се Србија обавезала да забрани употребу 5Г опреме која долази од „непоузданих добављача“, што је протумачено као потез против Пекинга, Вучић је казао да се „Кина нигде не помиње“.

„Пише ли да је Кина проблем? Важно је шта пише, а не шта неко мисли да пише. Не пише `Кина`нигде (у документу)“, рекао је Вучић.

Он је протумачио да је Србија у Вашингтону суштински потписала „писмо о намерама“ и додао да ће Србија да поштује обавезе које је преузела у Вашингтону, осим ако „Албанци“ (Косово) не буду поштовали своје обавезе.

„Ми можда не морамо да поштујемо те обавезе, али поштовање у међународној заједници стичете тако што поштујете оно што потпишете“, рекао је Вучић

Предсједник Србије Александар Вучић навео је да САД нису условљавале финансирање инфраструктурних пројеката у оквиру вашингтонског договора Београда и Приштине додјељивањем послова америчким компанијама.

„Нису условљавали да америчке компаније раде послове, али ће се увек борити за то, као и сви други“, рекао је Вучић за РТС.

Оцијенио је да ће отварање канцеларије америчке Финансијске корпорације за међународни развој (ИДФЦ) 21. септембра у Београду бити „подстрек за инвеститоре из целог света да дођу у Србију“.

Вучић је рекао да Србија са ЕУ ради 35 километара пута Ниш-Белољин и да онда „остају још 42 километра до Мердара“, до административне линије са Косовом, што је, како је рекао, „страховито важно за Топлицу“.

„Од 255 милиона евра, колико износи прва процена (средстава) за пут Ниш-Белољин, 40 милиона је у гранту. То није мали проценат бесповратних средстава од ЕУ, хвала им на томе. А за остало ће нам Американци дати (кредите уз) минималне камате“, казао је Вучић.

Он је навео да „ускоро очекује“ долазак у Србију ћерке предсједника САД Иванке Трамп за коју је рекао да је заслужна за одредбу документа из Вашингтона о средствима за финансирање зајмова за мала и средња предузећа.

Додао је да би САД омогућиле „много више новца“ за пројекте у Србији да је „прихватио одређене ствари које није прихватио“.

Вучић је рекао да је Србија кроз гарантну шему до сада дала 1,11 милијарди евра и 14.146 партија кредита од почетка епидемије корона вируса.

„Још 166,3 милиона евра је у обради, то је 1.871 кредит, а укупно је одобрено 1,28 милијарди евра, око 16.000 кредита. То је ушло у крвоток наше привреде и зато она боље подноси ову ситуацију“, казао је Вучић.

Он је навео да би улазак америчких финансијских организација као што су ИДФЦ и ММЦ у мала и средња предузећа, „под апсолутно најповољнијим каматним стопама, додатно оснажио крвоток“ српске привреде.

Вучић је најавио и да ће у року од 10 дана бити потписан уговор са великом компанијом која ће у Зајечару отворити фабрику са 2.500 радних мјеста.

Навео је да ће у Ћуприји једна њемачка компанија запослити 450 људи, а да Магна отвара у Алексинцу нових 570 радних мјеста.

Вучић је најавио и двије „велике јапанске инвестиције“, компаније „Нидек“ у Новом Саду и фирме „Тојо“ у Инђији.

Указао је да Бијела кућа у претходних 30 година „није била отворена за Србе“ а да су САД сада, током његове прошлонедјељне посете, „први пут означиле Србију као важног партнера и указале јој поштовање“.

Говорећи о преговорима Србије и Косова у Вашингтону, Вучић је за РТС рекао да је Бијела кућа „била резервисана за Албанце и све друге који су били против Срба“ у посљедњих 30 година.

„Овога пута смо успели то да променимо и да направимо простор за десетоструко и стоструко веће америчке инвестиције у Србију. Сада је Америка одшкринула врата према нама и учествоваће у бројним пројектима“, рекао је Вучић.

Он је казао да позиција Србије која је на европском путу „није нимало лака“ јер данас постоје најмање четири важна центра моћи: ЕУ, САД, Кина и Русија.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар