РС и матица

Вучић: У Албанији и на Косову драматично расте подршка уједињењу

РАЗГОВАРАО У МИНХЕНУ СА ПОСЛАНИЦИМА ПАРТИЈЕ АНГЕЛЕ МЕРКЕЛ – ПРОТИВ СУ `ВЕЛИКЕ АЛБАНИЈЕ`
  • „Са 35 одсто на Косову и око 40 одсто у Албанији порасла је на 72 до 75 одсто. И једни и други раде на уједињењу на таласу те подршке, што додатно доприноси стварању тензија у региону
  • Коментаришући Милорада Додика да ће у случају да Сарајево покрене иницијативу за промену имена Републике Српске, Бањалука предложити да се поред имена РС стави цртица и допише западна Србија, Вучић казао да разуме да Додик жели да каже да нико нема право да мења име Републике Српске: „Име `Република Српска` је Дејтонска категорија, категорија Устава БиХ. Сигуран сам да ће тако и остати

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је данас да међу Албанцима на Косову и у Албанији „драматично“ расте подршка пројекту њиховог уједињења и додао да „нема илузија“ да ће на таласу те подршке политичари у Приштини и Тирани наставити са политиком чији је крајни циљ уједињење Косова и Албаније.

Вучић је новинарима у Минхену где учествује на међународној конференцији о безбедности, коментаришући недавну изјаву албанског премијера Едија Раме да Косово сматра делом Албаније, рекао да су учестале изјаве политичара у Тирани и Приштини о албанском уједињењу „политика а не тренутна нервоза или хир“.

„Разумем шта је политика, ако неко десет пута нешто изјави онда знате да је то политика. У Албанији и на Косову драматично расте подршка уједињењу, са 35 одсто на Косову и око 40 одсто у Албанији она је порасла на 72 до 75 одсто. И једни и други раде на уједињењу на таласу те подршке, што додатно доприноси стварању тензија у региону“, оценио је председник Србије.

Говорећи о сусретима које је имао у Минхену, Вучић је казао да је „нарочито задовољан“ разговорима које је водио са посланицима Бундестага из странке Ангеле Меркел.

„То су људи који су апсолутно за независно Косово али смо имали отворен, конкретан разговор у ком сам први пут чуо најоштрију осуду прича о Великој Албанији. Они поштују што је Србија поуздан партнер, слушали су наше ставове јер знају да нећемо урадити ништа неодговорно“, рекао је Вучић.

Он је додао да је са америчким конгресменима водио „тежак“ разговор, првенствено у вези случаја Битићи.

„На томе је инсистирао конгресмен Елиот Енгел, познати албански лобиста. Ја осуђујем тај страшан злочин и трудимо се да пронађемо доказе али не можете неког да процесуирате само зато што мислите да је крив или сте то прочитали у штампи. Добро је ипак да и тако разговарамо на отворен и искрен начин о нашим размимоилажењима“, казао је председник Србије.

Коментаришући изјаву председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика да ће у случају да Сарајево покрене иницијативу за промену имена Републике Српске, Бањалука предложити да се поред имена РС стави цртица и допише западна Србија, Вучић је казао да разуме да Додик жели да каже да нико нема право да мења име Републике Српске.

„Име Република Српска је Уставом гарантовано. То је Дејтонска категорија, категорија Устава БиХ. Сигуран сам да ће тако и остати“, рекао је Вучић.

http://fakti.org/serbian-point/vucic-u-albaniji-i-na-kosovu-dramaticno-raste-podrska-ujedinjenu

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар