РС и матица

Вучић у Братислави: За дан сам добио шест молби да не помињем велику Албанију

„НИСАМ НАИВАН ПА ДА ПОВЕРУЈЕМ ДА ЗАПАДНЕ ЗЕМЉЕ НЕМАЈУ СНАГЕ ДА НЕТЕРАЈУ ХАРАДИНАЈА ДА УКИНЕ ТАКСЕ“
  • „Сви знају да је Велика Албанија део стратегије косовских власти. То ће се наставити и то није случајност, ни успутна ствар. То постаје њихова стратешка политика
  • Открио да су га учесници конференције Globsec питали о односима Србије и Русије. Додао је да други могу да раде шта хоће, а њега питају како ћете ви са Русијом. Нагласио је да им је одговарао да га више не притискају око тога
  • Најавио је да ће сутра разговарати телефоном са немачком канцеларком Ангелом Меркел и рекао да ће тема бити Косово, као и на предстојећем самиту у Паризу, али да ће он тражити помоћ за привлачење немачких инвестиција и за европски пут Србије

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је данас да је ослобођен сваке врсте притиска и да, што је већи притисак, осећа се слободније, јер има одговорност према земљи пошто зна колико је важно да се сачува мир.

У обраћању новинарима после једног панела у оквиру међународне конференције Globsec у Братислави Вучић је рекао да зна колико је важно да се сачува стабилност.

„Знајући колико је важно да сачувамо мир, колико је важно да сачувамо стабилност, трудим се да никада не пређемо ту границу и да увек штитимо наше националне интересе“, рекао је Вучић.

Он је рекао да су га питали о односима Србије и Русије, уз опаску да други могу да раде шта хоће, а њега питају како ћете ви са Русијом. Он је рекао да је одговарао да га више не притискају око тога и најавио да ће такође сутра разговарати телефоном са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Вучић је рекао да ће тема бити Косово, као и на предстојећем самиту у Паризу, мада ће он, како је рекао, тражити помоћ за привлачење немачких инвестиција и за европски пут Србије.

„Шта може да буде тема разговора, Косово наравно. Питаћу је и за додатну подршку и помоћ Немачке, и за немачке инвестиције, али наравно да ће тема бити Косово“, рекао је Вучић новинарима.

Вучић је у Братислави разговарао и са чланицом Извршног одбора Светског економског форума Мартином Ларкин као и са бившом шефицом европске дипломатије Кетрин Ештон.

Он је рекао да саговорнице желе неко решење и виде да питање Косова иде у тешком смеру и да ти односи нису једноставни.

„И ја бих желео решење, не можете казати хоћете решење, а не дижете таксе“, рекао је он.

Вучић: Нисам наиван да верујем да западне земље немају снагу да убеде Харадинаја да укине таксе

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да западне земље знају да је неопходно да Приштина укине таксе како би се наставио дијалог, и да „није наиван да верује да немају снагу да убеде премијера Косова Рамуша Харадинаја да то уради“.

„Ја сам указао да је неопходно да укину таксе, све остало је ствар разговора. Они то знају и нисам наиван да верујем да немају снагу да убеде Харадинаја. Моја молба је да то учине снажније и на начин да ће Приштина морати да то спроведе у дело“, рекао је Вучић у Братислави након разговора са в. д. помоћником државног секретара САД за Европу и Евроазију Филипом Рикером и америчким сенатором Роном Џонсоном.

Вучић је казао и да је имао поруку за председника САД Доналда Трампа „да дође да посети Србију“, јер је „мало земаља где он има подршку већине народа“ и да би његов долазак биo „велика промена у односима“.

Замољен да прокоментарише „све чешће помињање Велике Албаније од стране неких албанских и косовских функционера“, он је казао да је данас добио „шест молби да ни случајно не помиње велику Албанију“, а да сви знају да је Велика Албанија део стратегије косовских власти“.

„То ће се наставити и то није случајност, ни успутна ствар. То постаје њихова стратешка политика“, навео је Вучић.

Коментаришући изјаву Харадинаја на Твитеру „да позиција Косова никада није била јача“, Вучић је навео да се „не би кладио у то“.

„Када је ваша позиција јака, онда не морате стално да понављате то“, казао је Вучић.

Додао је и да су Београд и Приштина „далеко од договора и било каквих озбиљних разговора“.

http://fakti.org/serbian-point/vucic-u-bratislavi-za-dan-sam-dobio-sest-molbi-da-ne-pominjem-veliku-albaniju

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар