RS i matica

Vučić u Bratislavi: Za dan sam dobio šest molbi da ne pominjem veliku Albaniju

„NISAM NAIVAN PA DA POVERUJEM DA ZAPADNE ZEMLJE NEMAJU SNAGE DA NETERAJU HARADINAJA DA UKINE TAKSE“
  • „Svi znaju da je Velika Albanija deo strategije kosovskih vlasti. To će se nastaviti i to nije slučajnost, ni usputna stvar. To postaje njihova strateška politika
  • Otkrio da su ga učesnici konferencije Globsec pitali o odnosima Srbije i Rusije. Dodao je da drugi mogu da rade šta hoće, a njega pitaju kako ćete vi sa Rusijom. Naglasio je da im je odgovarao da ga više ne pritiskaju oko toga
  • Najavio je da će sutra razgovarati telefonom sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i rekao da će tema biti Kosovo, kao i na predstojećem samitu u Parizu, ali da će on tražiti pomoć za privlačenje nemačkih investicija i za evropski put Srbije

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je oslobođen svake vrste pritiska i da, što je veći pritisak, oseća se slobodnije, jer ima odgovornost prema zemlji pošto zna koliko je važno da se sačuva mir.

U obraćanju novinarima posle jednog panela u okviru međunarodne konferencije Globsec u Bratislavi Vučić je rekao da zna koliko je važno da se sačuva stabilnost.

„Znajući koliko je važno da sačuvamo mir, koliko je važno da sačuvamo stabilnost, trudim se da nikada ne pređemo tu granicu i da uvek štitimo naše nacionalne interese“, rekao je Vučić.

On je rekao da su ga pitali o odnosima Srbije i Rusije, uz opasku da drugi mogu da rade šta hoće, a njega pitaju kako ćete vi sa Rusijom. On je rekao da je odgovarao da ga više ne pritiskaju oko toga i najavio da će takođe sutra razgovarati telefonom sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Vučić je rekao da će tema biti Kosovo, kao i na predstojećem samitu u Parizu, mada će on, kako je rekao, tražiti pomoć za privlačenje nemačkih investicija i za evropski put Srbije.

„Šta može da bude tema razgovora, Kosovo naravno. Pitaću je i za dodatnu podršku i pomoć Nemačke, i za nemačke investicije, ali naravno da će tema biti Kosovo“, rekao je Vučić novinarima.

Vučić je u Bratislavi razgovarao i sa članicom Izvršnog odbora Svetskog ekonomskog foruma Martinom Larkin kao i sa bivšom šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton.

On je rekao da sagovornice žele neko rešenje i vide da pitanje Kosova ide u teškom smeru i da ti odnosi nisu jednostavni.

„I ja bih želeo rešenje, ne možete kazati hoćete rešenje, a ne dižete takse“, rekao je on.

Vučić: Nisam naivan da verujem da zapadne zemlje nemaju snagu da ubede Haradinaja da ukine takse

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da zapadne zemlje znaju da je neophodno da Priština ukine takse kako bi se nastavio dijalog, i da „nije naivan da veruje da nemaju snagu da ubede premijera Kosova Ramuša Haradinaja da to uradi“.

„Ja sam ukazao da je neophodno da ukinu takse, sve ostalo je stvar razgovora. Oni to znaju i nisam naivan da verujem da nemaju snagu da ubede Haradinaja. Moja molba je da to učine snažnije i na način da će Priština morati da to sprovede u delo“, rekao je Vučić u Bratislavi nakon razgovora sa v. d. pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Filipom Rikerom i američkim senatorom Ronom Džonsonom.

Vučić je kazao i da je imao poruku za predsednika SAD Donalda Trampa „da dođe da poseti Srbiju“, jer je „malo zemalja gde on ima podršku većine naroda“ i da bi njegov dolazak bio „velika promena u odnosima“.

Zamoljen da prokomentariše „sve češće pominjanje Velike Albanije od strane nekih albanskih i kosovskih funkcionera“, on je kazao da je danas dobio „šest molbi da ni slučajno ne pominje veliku Albaniju“, a da svi znaju da je Velika Albanija deo strategije kosovskih vlasti“.

„To će se nastaviti i to nije slučajnost, ni usputna stvar. To postaje njihova strateška politika“, naveo je Vučić.

Komentarišući izjavu Haradinaja na Tviteru „da pozicija Kosova nikada nije bila jača“, Vučić je naveo da se „ne bi kladio u to“.

„Kada je vaša pozicija jaka, onda ne morate stalno da ponavljate to“, kazao je Vučić.

Dodao je i da su Beograd i Priština „daleko od dogovora i bilo kakvih ozbiljnih razgovora“.

http://fakti.org/serbian-point/vucic-u-bratislavi-za-dan-sam-dobio-sest-molbi-da-ne-pominjem-veliku-albaniju

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar