RS i matica

Vučić u Minhenu: Neće biti jednostrane kapitulacije Srbije, može samo – kompromis

PANEL NA TEMU „BEZBEDNOST U JUGOISTOČNOJ EVROPI – DVA KORAKA NAPRED JEDAN NAZAD“
  • Na molbu predsednika Minhenskog bezbednosnog foruma Volfganga Išingera da kaže šta to sprečava Beograd i Prištinu da mogu da slave uspeh 2019. godine, poput Severne Makedonije i Grčke, Aleksandar Vučić rekao da je pitanje Kosova, odnosa Beograda i Prištine, mnogo komplikovanije i teže od pitanja Severne Makedonije i Grčke
  • VUČIĆ: „Zašto smo sad u pat-poziciji? Danas je 2.026 dana od usvajanja Briselskog sporazuma, on ima 15 tačaka, od 7 -15 su bile obaveze Srbije, 100 odsto toga smo toga ispunili – učestvovali na lokalnim izborima, dobili su pozivni broj, rešili smo pitanje pravosuđa, policije. Oni su imali samo jednu – ZSO i danas je 2.026 dana da nisu ispunili nitša“
  • VUČIĆ: „Kad kažu da smo bliži sporazumu, ja ukazujem – Priština priča, ali ne radi ono što priča. Zašto je potrebna Srbija u dijalogu kad samo čekaju naš potpis, ako će da dobiju sve, a mi da izgubimo sve. Da li mislite da će tako da se desi? Pa, neće“
  • Hašim TAČI: Kosovo će ukinuti takse na srpsku robu i nastaviti dijalog sa Beogradom kada Srbija prestane da blokira članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, kao što su Unesko i Interpol
  • VUČIĆ: Beograd i Priština treba da nađu rešenje koje će značiti mir u narednih 200 godina… Zato sam lično spreman da rizikujem više od političke karijere, a Johanes (Han) to zna, da bih probao da se postigne rešenje, ali to mora da bude kompromis. Ne može samo jedna strana sve da dobije, obe strane moraju da budu podjednako nezadovoljne

PRIŠTINA „priča, ali ne radi ono što priča”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Minhenu i podsetio da je prošlo 2.026 dana od potisivanja Briselskog sporazuma a da ZSO nije formirana i 102 dana od uvođenja necivilizovanih taksi na srpsku robu.

Vučić učestvuje na panelu „Bezbednost u jugoističnoj Evropi: dva koraka napred, jedna korak nazad” na kojem govore i komesar EU Johanes Han i kosovski predsednik Hašim Tači, dok je moderator predsedavajući Minhenske konferencije Volfgang Išinger.

Na molbu Išingera da kaže šta to sprečava Beograd i Prištinu da mogu da slave uspeh 2019. godine, poput Severne Makedonije i Grčke, Vučić je rekao da misli da je pitanje Kosova, odnosa Beograda i Prištine, mnogo komplikovanije i teže od pitanja Severne Makedonije i Grčke.

„Razni su pisali o odnosima Beograda i Prištine, priča se o ljudima, sudbinama, o teritorijama, ali nije lako obuhvatiti sva ta pitanja…Ali, jedna stvar je svima nama bitna – nema rata, to je najvažnije za sve nas. Stabilnost i mir je nešto što smo postigli, to je nešto što se ne sme olako uzeti. Stalno se plašim mogućnosti da neko odmrzne taj tzv. zamrznuti konflikt u procesu dijaloga koji je u pat-poziciji”, rekao je on.

Srbija daje sve od sebe da se postigne kompromisno rešenje, stvarno to činimo, poručio je on. Vučić navodi da je Srbija ispunila sve obaveze iz Briselskog sporazuma, te da nije povukla nijedan unilateralni potez koji bi mogao da izazove probleme i koji bi prouzrokovao nestabilnost.

„Zašto smo sad u pat-poziciji? Danas je 2.026 dana od usvajanja Briselskog sporazuma, on ima 15 tačaka, od 7 -15 su bile obaveze Srbije, 100 odsto toga smo toga ispunili – učestvovali na lokalnim izborima, dobili su pozivni broj, rešili smo pitanje pravosuđa, policije. Oni su imali samo jednu – ZSO i danas je 2.026 dana da nisu ispunili ništa”, rekao je on.

Nisu uspeli sa uključivanjem u Unesko i Interpol, pa su onda nametnuli necivilizovane takse protiv Srbije iako su usvojili sva pravila Cefta.

„Sada je 102 dana od nametanja tih taksi, uprkos međunarodnom pritisku, EU, Rusije, Kine, SAD – oni nisu rešili to pitanje, vrlo su tvrdoglavi i uvek kažu – uradićemo to kad priznaju nezavisnost Kosova”, naveo je on.

Šta se desilo, zapitao je – Srbija nije reagovala, nismo nametali recipročne mere, ali se suočavamo sa novom platformom koju je usvojila tzv. kosovska vlada, platformu koja je protiv dijaloga. Taj dokument, navodi, precizira da Kosovo treba da čuva teritorijalni integritet koji je nepovrediv, neotuđiv i nerazdvojiv i istovremeno Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova i štaviše da se saglasi sa formiranjem tribunala za Srbe.

„Sledi moje pitanje – kad kažu da smo bliži sporazumu, ja onda kažem – Priština priča, ali ne radi ono što priča. Zašto je potrebna Srbija u dijalogu kad samo čekaju naš potpis, ako će da dobiju sve, a mi da izgubimo sve. Da li mislite da će tako da se desi? Pa, neće”, poručio je Vučić.

Srbija je posvećena, vrlo ozbiljna i odgovorna – kada kažemo da ćemo nešto da uradimo, to i uradimo. „Učinićemo sve što je do nas da se postigne kompromisno rešenje, koje neće biti jednostrana kapitulacija Srbije”, naglasio je predsednik Vučić, prenosi Tanjug.

Tači: Ukidanje taksi posle članstva u Interpolu i Unesku

Kosovski predsednik Hašim Tači je poručio da će Kosovo ukinuti takse na srpsku robu i nastaviti dijalog sa Beogradom kada Srbija prestane da blokira članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, kao što su Unesko i Interpol.

Tači je u diskusiji „Bezbednost u Jugoistočnoj Evropi: dva koraka napred, jedan korak nazad” u okviru Minhenske bezbednosne konferencije na pitanje predsedavajućeg konferencije Volfganga Išingera – šta vas sprečava da napravite taj mali korak za nastavak dijaloga, odgovorio da je u Briselskom sporazumu jasno definisano da Srbija ne treba da postavlja prepreke članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama.

Kaže da su zato usledile takse, ali da veruje da će, čim se to ukine, ali nije rekao kada bi se to moglo dogoditi, dati ovlašćenje za novi dijalog i da tada „niko neće imati opravdanja da uslovljava dijalog”.

Tači je naveo da je impresioniran sporuzumom koji su postigli Cipras i Zaev za ime Severna Makedonija i dodao da da imamo jedan problem manje na Zapadnom Balkanu. Kaže da je to krupak korak ka uspostavljanju mira i stabilnosti i da veruje da može da se postigne rešenje i u slučaju Srbije i Kosova, ali da je svestan da je to pitanje dosta složenije.

Tači je rekao da postoji 100 godina neprijateljstva i da je bio rat 1999. godine. Kaže je prvi briselski sporazum 2013. godine potpisan i da je većina obaveza sprovedena ili se sprovodi.

„Međutim, sprovođenje jednog sporazuma može da se desi kada je u skladu sa ustavom i zakonima određene države. Stoga poruke koje ste ovde čuli su donekle istinite. Mi smo u situaciji zamrznutog sukoba i statusa kvo”.

Tači je rekao da je zato važno da se napreduje i da se nađe rešenje koje bi značilo da jednom za svagda zapečatimo mir između Srbije i Kosova sporazumom koji će podrazumevati uzajamno priznanje i članstvo Kosova u SB UN.

„Želimo da tesno sarajuđemo i postignemo sporazum. Srpska zajednica da se ne koristi samo za političke poene od Srbije. Želimo da vidimo kreativnost i fleksibilnost sa strane Beograda i da u narednim nedeljama i mesecima postignemo sporazum, koji će očuvati multikulturalni karakter Kosova i Srbije koji će jednog za svagda prekinuti nepriajteljstva između Srba i Albanaca”.

Dodao je da će se to odraziti na sve zemlje u kojima žive Albanci i da će to doprineti stabilnosti u regionu, prenosi Tanjug.

Vučić Tačiju: Pokaži mi gde to piše… Nećeš? Pa naravno…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pribegao je jednostavnom „argumentu” u duelu sa Hašimom Tačijem, u Minhenu, koji je rekao da Srbija krši sporazume blokiranjem članstva Kosova u međunarodnim organizacijama.

Vučić je, naime, na panelu u okviru Minhenske konferencije, u okolnostima u kojima je Tači iznosio poziciju Prištine, prema kojoj je Priština kooperativna i konstruktivna, a Beograd ne ispunjava obaveze i otežava dogovor, pružio Tačiju tekst Briselskog sporazuma i zatražio da pokaže gde piše da Beograd ne sme da se protivi ulasku Kosova u međunarodne organizacije.

„On kaže da je bila obaveza Srbije da se ne protivi ulasku Kosova u međunarodne zajednice. Međutim, gde to piše u Briselskom sporazumu. To je bilo predloženo, ali ja nisam prihvatio. Evo, dajte Tačiju, da pronađe mesto gde piše u Briselskom sporazumu da Beograd ne treba da se protivi ulasku”, rekao je Vučić pružajući Briselski sporazum Tačiju, ali je dokument prihvatio komesar Johanes Han, koji je sedeo između njih, i spustio ga na sto, pošto je Tači ignorisao „papir”.

„Hajde, pronađi gde to piše? A, nećeš? Pa naravno, kada to ne piše nigde”, rekao je Vučić.

Vučić je takođe uzvratio na Tačijevo izlaganje, rekavši da Albanci nisu ispunili nijedan uslov, već da su imali samo jednu obavezu, formiranje ZSO, ali ni tu jednu nisu ispunili, prenosi Tanjug.

Vučić: Besmislena teza Tačija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je danas kao besmislenu tezu Hašima Tačija da Priština iz Briselskog sporazuma nije mogla da ispuni samo ono što je protiv ustava Kosova. Tači nije precizirao da je reč o formiranju ZSO, što je, inače, i jedina obaveza Prištine iz tog dokumenta.

„Njihova jedina obaveza bila je ZSO. To nisu ispunili, a njegov komentar je da ne može da se formira protiv ustava države Kosova….a, skoro sve može što nije u skladu sa Ustavom Srbije?”, zapitao je Vučić.

Da li to znači da treba da prestanemo da razgovaramo, jer mi ne priznajemo njihovu državu, zapitao je Vučić. „Nadamo se da zato i imamo dijalog, ali oni to ne razumeju”, konstatovao je Vučić.

On je na panelu u Minhenu poručio i da Srbija želi da reši odnose sa Albancima, da očuva ekonomski rast i da ima bolju budućnost.

„Znam da to i Tači zna, ali treba da imamo pouzdanog partnera i izvodljiva rešenja, a ne nekoga ko samo igra ulogu za međunarodnu zajednicu”, rekao je Vučić na panelu u Minhenu odgovarajući na izlaganje Tačija.

Vučić je istakao da Beograd i Priština treba da nađu rešenje koje će značiti mir u narednih 200 godina, da rade jedni za druge, a ne ono što kažu u međunarodnoj zajednici.

„Zato sam lično spreman da rizikujem više od političke karijere, a Johanes (Han) to zna, da bih probao da se postigne rešenje, ali to mora da bude kompromis”, istakao je Vučić i dodao da ne može samo jedna strana sve da dobije, već da obe strane moraju da budu podjednako nezadovoljne, prenosi Tanjug.

Vučić i Han u „četiri oka”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas popodne u Minhenu sa komesarom EU za proširenje i susedsku politiku Johanesom Hanom u „četiri oka”. Umesto zakazanog bilateralnog sastanka, kojem prisustvuju i saradnici, Vučić i Han su odlučili da razgovaraju u „četiri oka”.

Njih dvojica su prethodno učestvovali na panelu „Bezbednost u Jugoistočnoj Evropi: dva koraka napred, jedan korak nazad”, kao i kosovski predsednik Hašim Tači i predsedavajući bezbednosne konferencije u Minhenu Volfang Išinger.

http://fakti.org/serbian-point/vucic-u-minhenu-nece-biti-jednostrane-kapitulacije-srbije-moze-samo-kompromis

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar