РС и матица

Вучић: Захваљујући Трампу и амбасадору Годфрију САД у Србији више нису изразито непопуларне

НАГЛАСИО ДА СУ СЈЕДИЊЕНЕ ДРЖАВЕ ЗА САМО ГОДИНУ ДАНА ПОСТАЛЕ ВИШЕСТРУКО ПОПУЛАРНИЈЕ
  • Александар ВУЧИЋ на Галовића пољу у Прањанима, на обиљежавању 76. година од мисије „Халијард“, рекао да је увјерен да ће Трамп посјетити Србију и да ће имати прилику да заједно пробају најбољу „шљивовицу препеченицу“ коју им је поклонио Родољуб Јанковић који је учествовао у спасавању савезничких пилота
  • Предсједник Србије се захвалио Милораду Додику што је дошао у Прањане и нагласио: „Уверен сам да је дошло времесрпског јединства, не једноумља. Свако може да мисли другачије и да има другачији став, али је важно јединство када су у питању Србија и српски народ.  Важно је да чувамо мир
  • Операција „Халијард“ је највећа акција спасавања оборених америчких и савезничких ваздухопловаца у Другом свјетском рату. Спасавање је организовано од августа 1944. године са писта направљених у руралним дијеловима окупиране Србије и трајало је до децембра исте године

АКО Трамп не попије ову вашу шљивовицу, попићемо је заједно када дође у Београд, нашалио се данас предсједник Србије Александар Вучић с мјештанима Прањана, који су и њему и америчком предсједнику  (посредством амбасадора САД Ентонија Годфрија) поклонили по флашу шљивовице, којом су, кажу, лијечили и савезничке пилоте.

Вучић је, на Галовића пољу у Прањанима код Горњег Милановца, на обиљежавању 76. година од Мисије „Халијард“, рекао да је увјерен да ће Трамп посјетити Србију и да ће имати прилику да пробају најбољу „шљивовицу препеченицу“.

Вучић је посебно захвалио америчким пријатељима на поруци „да смо заједно јачи“ и на томе што се, захваљујући Трампу и амбасадору Годфрију, за само годину дана вишеструко увећала популарност САД, некада изузетно непопуларне земље и нације, јер су хтјели да покажу поштовање према Србији и јер желе другачији однос према Србији.

Вучић изјавио је у Прањанима нагласио да су Срби данас јединствен народ, да су подјеле на партизане и равногорце прошлост, те да су сви се заједно борили против фашиста.

Ми смо у 20. веку имали највише ратова. Са поносом смо чували своју отаџбину и трудили се да чојством и јунаштвом сачувамо српски образ, али смо се у свим тим годинама и делили. Надам се и да је прошло то време. Уверен сам да је дошло време нашег јединства, не једноумља“, поручио је Вучић у обраћању присутнима.

Он је истакао да свако може да мисли другачије и да има другачији став, али је важно јединство када су у питању Србија и српски народ, те указао на важност да чувају мир.

Вучић је посебно захвалио српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику што је увеличао данашњу прославу.

У осврту на акцију „Халијард“, Вучић је подсјетио да су Срби те 1944. године постали „браћа по оружју“ са Американцима, Енглезима и Канађанима, што се промијенило 1999. године, али је додао да је на Србима да граде односе пријатељства у будућности.

Вучић је увјерен да ће предсједник САД Доналд Трамп посјетити Србију и да ће то бити прилика да заједно наздраве ракијом, коју је Вучићу данас лично, а предсједнику Трампу преко амбасадора САД у Србији уручио старина Родољуб Јанковић, свједок спашавања пилота.

„Заједно смо јачи“, поручио је Вучић.

Годфри је додао да је прича о херојству српског народа у Прањанима предуго била заборављена и да је премало људи знало за њу, што се сада промијенило.

„Влада Србије је дала све од себе да се ова акција дигне на ниво који заслужује. Прањани су сада јасно уцртани у мапу. Достојно обиљежавамо храброст обичних људи Шумадије који су уградили себе у једну од најважнијих акција спасавања у Другом свјетском рату“, рекао је Годфри и додао да су Срби имали кључну улогу у спашавању Европе од фашизма.

Он је истакао да се партнерство Србије и САД базира на заједничким вриједностима, па је тако било у Прањанима 1944. године, а тако је и сада.

Родољуб Јанковић, који живо памти догађаје из љета 1944. године, испричао је да још чује звук авиона…

„У нашој кући било је 10 Американаца и два Енглеза. Нисмо знали језик, али смо се споразумели. Захвални смо председнику Вучићу што данас имамо меморијал и што је први од свих проговорио о овом месту, херојству и рекао је оно што су сви знали, али нису смели да кажу“, рекао је Јанковић, који је у име мјештана, а као залог будуће сарадње, Вучићу поклонио једну парцелу земље у том мјесту.

Операција „Халијард“ је највећа акција спасавања оборених америчких и савезничких ваздухопловаца у Другом свјетском рату.

Спасавање је организовано од августа 1944. године са писта направљених у руралним дијеловима окупиране Србије и трајало је до децембра исте године.

Више од 500 ваздухопловаца евакуисано је из Прањана захваљујући несебичној подршци српског народа, који се о њима бринуо и омогућио да буду евакуисани и враћени у отаџбину.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар