РС и матица

Вучић: Замолио сам да се све ради правно, демократски и кроз институције, без дестабилизације

СРЕТЕЊСКИ СУСРЕТ: ПРЕДСЈЕДНИК СРБИЈЕ И ПАТРИЈАРХ СА ВРХОМ РС И СРПСКИМ ЛИДЕРИМА ИЗ РЕГИОНА
  • Јуче сам први пут коначно схватио да и Рамуш Харадинај, када је уводио таксе Србији, није био сасвим сам, већ је било и оних који нису имали ништа против тога у међународној заједници. О томе ћу сигурно некада касније говорити. А сигурно није случајно неком пало на памет да СПЦ прогласи православном црквом у Црној Гори, као и што није неком пало на памет да руши идентитет Срба и РС у БиХ“
  • Нећемо дозволити да окриве Србију и српски народ. Наставићемо да подржавамо Републику Српску, која никада није имала овакву подршку какву има данас. Наставићемо да подржавамо наш народ у Црној Гори кроз све институције међународне заједнице. Борићу се да сачувамо мир и стабилност

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је да је забринут због ситуације у Републици Српској и БиХ, након посљедње одлуке Уставног суда БиХ, нагласивши да нема сумње да је неправедно све то што се чини српском народу.

Он је нагласио да разумије бојазан и проблеме са којима се суочава Република Српска, као и постојање удара на идентитет и имовину Српске.

Подсјетио је да је власт Србије више него икада уз свој народ у РС и Црној Гори, да је помагала институције и српски народ у обје бивше југословенске републике, у БиХ и и Црној Гори.

Нагласио је да ће Србија и даље бити уз свој народ, и да се то не доводи у питање.

За разлику од других председника, мојих претходника, нити претим, нити играм игре, нити било шта тражим. Моја молба, посебно у БиХ, председнику Милораду Додику и Жељки Цвијановић, јесте да морају да се воде интересима целокупног нашег народа и земље. Разумем бојазан и све проблеме са којима се суочавају, удар на идентитет и имовину“, казао је он.

Рекао је да га је Додик извјестио да се иза свега крије да се касније од Српске узму и шуме, вода, затим вртићи и школе.

„Замолио сам да све што раде, раде правно, демократски кроз институције, без било какве шире дестабилизације целог региона“, подвукао је он.

Вучић је казао да нема сумње да није праведно све што се чини српском народу.

„Јуче сам по први пут коначно схватио да и Рамуш Харадинај, када је уводио таксе Србији није био сасвим сам, већ је било и оних који нису имали ништа против тога у међународној заједници. О томе ћу сигурно некада касније говорити. А сигурно није случајно неком пало на памет да СПЦ прогласи православном црквом у Црној Гори, као и што није неком пало на памет да руши идентитет Срба и РС у БиХ“, нагласио је Вучић.

Вучић је упозорио да смо суочени са опасношћу коју треба избјећи, а то је да желе по опробаном рецепту и уз помоћ неких у Београду да покушају за све да оптуже Србију.

„Је ли икоме у Србији био интерес увођење такси? То је био начин сузбијање економске снаге Србије. Изгубили смо између 0,4 и 0,5 одсто раста, јер да није било такси имали би раст од 5 одсто. Зашто је неко из света желео да Србију сведе да буде мало испред осталих у региону, а не много?“, упитао је он.

Упитао је и како је Београд крив за таксе, за доношење закона у Црној Гори, и за оно што се збива око Уставног суда у БиХ?

Рекао је да је био на путу за Њемачку и да није ни знао како је реаговао Додик, те додао да би многи жељели да кажу како свим тим процесима управља Београд, по старом рецепту из прошлости према којем је Србија крива за све.

Нећемо дозволити да окриве Србију и српски народ. Наставићемо да подржавамо Републику Српску, која никада није имала такву подршку какву има данас. Наставићемо да подржавамо народ у Црној Гори кроз све институције међународне заједнице. Борићу се да сачувамо мир и стабилност“, нагласио је он.

Србија, како је истакао, подржава Дејтонски споразум, а тако поштује и интегритет БиХ, али разуме се и интегритет РС унутар БиХ.

Подсетио је да постоји већ више од шест година договор између власти у Београду и лидера Срба у региону да се не износе ружне речи једни против других.

Трудимо се да се држимо јединства, сувише смо мали да бисмо смели да се понашамо неодговорно, како су се неки од мојих претходника понашали“, казао је он.

Србија ће бити уз свој народ и Републику Српску, чији интегритет подржава унутар БиХ.

Мандић: Срби у Црној Гори немају дилеме и своју борбу ће наставити до краја

ЈЕДАН од лидера опозиционог Демократског фронта у Црној Гори, Андрија Мандић, изјавио је данас да је захвалан свим људима који су, како је рекао, у овим тешким времена подржали и стали раме уз раме са српским народом у Црној Гори и епархијама, које су дио Српске православне цркве у тој држави.

Мандић је на заједничкој конференцији за новинаре након изразио захвалност и задовољство односом српског предсједника и са солидарношћу проблемима који имају Срби у Црној Гори.

Мандић је нагласио да је данашњем састанку у Београду присуствовао као представник српског народа у Црној Гори који је позвао на узбуну због доношења Закона о слободи вјероисповијести.

„Ми и наша Црква позвали смо на узбуну и наш народ се одазвао. Захвалан сам свима који су у овим тешким временима за српски народ и епархије, које су дио СПЦ, стали са нама заједно раме уз рамеСрби у Црној Гори немају дилеме и своју борбу ће наставити до краја.

Додао је да се уздају у Његошеве ријечи да „свој својега никада издат неће“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар