RS i matica

Vučić: Zamolio sam da se sve radi pravno, demokratski i kroz institucije, bez destabilizacije

SRETENJSKI SUSRET: PREDSJEDNIK SRBIJE I PATRIJARH SA VRHOM RS I SRPSKIM LIDERIMA IZ REGIONA
  • Juče sam prvi put konačno shvatio da i Ramuš Haradinaj, kada je uvodio takse Srbiji, nije bio sasvim sam, već je bilo i onih koji nisu imali ništa protiv toga u međunarodnoj zajednici. O tome ću sigurno nekada kasnije govoriti. A sigurno nije slučajno nekom palo na pamet da SPC proglasi pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori, kao i što nije nekom palo na pamet da ruši identitet Srba i RS u BiH“
  • Nećemo dozvoliti da okrive Srbiju i srpski narod. Nastavićemo da podržavamo Republiku Srpsku, koja nikada nije imala ovakvu podršku kakvu ima danas. Nastavićemo da podržavamo naš narod u Crnoj Gori kroz sve institucije međunarodne zajednice. Boriću se da sačuvamo mir i stabilnost

PREDSJEDNIK Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je zabrinut zbog situacije u Republici Srpskoj i BiH, nakon posljednje odluke Ustavnog suda BiH, naglasivši da nema sumnje da je nepravedno sve to što se čini srpskom narodu.

On je naglasio da razumije bojazan i probleme sa kojima se suočava Republika Srpska, kao i postojanje udara na identitet i imovinu Srpske.

Podsjetio je da je vlast Srbije više nego ikada uz svoj narod u RS i Crnoj Gori, da je pomagala institucije i srpski narod u obje bivše jugoslovenske republike, u BiH i i Crnoj Gori.

Naglasio je da će Srbija i dalje biti uz svoj narod, i da se to ne dovodi u pitanje.

Za razliku od drugih predsednika, mojih prethodnika, niti pretim, niti igram igre, niti bilo šta tražim. Moja molba, posebno u BiH, predsedniku Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović, jeste da moraju da se vode interesima celokupnog našeg naroda i zemlje. Razumem bojazan i sve probleme sa kojima se suočavaju, udar na identitet i imovinu“, kazao je on.

Rekao je da ga je Dodik izvjestio da se iza svega krije da se kasnije od Srpske uzmu i šume, voda, zatim vrtići i škole.

„Zamolio sam da sve što rade, rade pravno, demokratski kroz institucije, bez bilo kakve šire destabilizacije celog regiona“, podvukao je on.

Vučić je kazao da nema sumnje da nije pravedno sve što se čini srpskom narodu.

„Juče sam po prvi put konačno shvatio da i Ramuš Haradinaj, kada je uvodio takse Srbiji nije bio sasvim sam, već je bilo i onih koji nisu imali ništa protiv toga u međunarodnoj zajednici. O tome ću sigurno nekada kasnije govoriti. A sigurno nije slučajno nekom palo na pamet da SPC proglasi pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori, kao i što nije nekom palo na pamet da ruši identitet Srba i RS u BiH“, naglasio je Vučić.

Vučić je upozorio da smo suočeni sa opasnošću koju treba izbjeći, a to je da žele po oprobanom receptu i uz pomoć nekih u Beogradu da pokušaju za sve da optuže Srbiju.

„Je li ikome u Srbiji bio interes uvođenje taksi? To je bio način suzbijanje ekonomske snage Srbije. Izgubili smo između 0,4 i 0,5 odsto rasta, jer da nije bilo taksi imali bi rast od 5 odsto. Zašto je neko iz sveta želeo da Srbiju svede da bude malo ispred ostalih u regionu, a ne mnogo?“, upitao je on.

Upitao je i kako je Beograd kriv za takse, za donošenje zakona u Crnoj Gori, i za ono što se zbiva oko Ustavnog suda u BiH?

Rekao je da je bio na putu za Njemačku i da nije ni znao kako je reagovao Dodik, te dodao da bi mnogi željeli da kažu kako svim tim procesima upravlja Beograd, po starom receptu iz prošlosti prema kojem je Srbija kriva za sve.

Nećemo dozvoliti da okrive Srbiju i srpski narod. Nastavićemo da podržavamo Republiku Srpsku, koja nikada nije imala takvu podršku kakvu ima danas. Nastavićemo da podržavamo narod u Crnoj Gori kroz sve institucije međunarodne zajednice. Boriću se da sačuvamo mir i stabilnost“, naglasio je on.

Srbija, kako je istakao, podržava Dejtonski sporazum, a tako poštuje i integritet BiH, ali razume se i integritet RS unutar BiH.

Podsetio je da postoji već više od šest godina dogovor između vlasti u Beogradu i lidera Srba u regionu da se ne iznose ružne reči jedni protiv drugih.

Trudimo se da se držimo jedinstva, suviše smo mali da bismo smeli da se ponašamo neodgovorno, kako su se neki od mojih prethodnika ponašali“, kazao je on.

Srbija će biti uz svoj narod i Republiku Srpsku, čiji integritet podržava unutar BiH.

Mandić: Srbi u Crnoj Gori nemaju dileme i svoju borbu će nastaviti do kraja

JEDAN od lidera opozicionog Demokratskog fronta u Crnoj Gori, Andrija Mandić, izjavio je danas da je zahvalan svim ljudima koji su, kako je rekao, u ovim teškim vremena podržali i stali rame uz rame sa srpskim narodom u Crnoj Gori i eparhijama, koje su dio Srpske pravoslavne crkve u toj državi.

Mandić je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon izrazio zahvalnost i zadovoljstvo odnosom srpskog predsjednika i sa solidarnošću problemima koji imaju Srbi u Crnoj Gori.

Mandić je naglasio da je današnjem sastanku u Beogradu prisustvovao kao predstavnik srpskog naroda u Crnoj Gori koji je pozvao na uzbunu zbog donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

„Mi i naša Crkva pozvali smo na uzbunu i naš narod se odazvao. Zahvalan sam svima koji su u ovim teškim vremenima za srpski narod i eparhije, koje su dio SPC, stali sa nama zajedno rame uz rameSrbi u Crnoj Gori nemaju dileme i svoju borbu će nastaviti do kraja.

Dodao je da se uzdaju u Njegoševe riječi da „svoj svojega nikada izdat neće“.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar