РС и матица

Вучић: Замолио сам Лија да Кина помогне Србији да се укључи у Четврту индустријску револуцију

„ВЕРОВАТНО НЕЋЕ БИТИ ВОЈНЕ ПАРАДЕ У БЕОГРАДУ, ОРГАНИЗОВАЋЕМО ВЕЛИКУ ВОЈНУ ВЕЖБУ“
  • Предјседник Србије са Ли Кећијангом разговарао у Тјенђину, у којем се одржава љетњи Давоски форум, и потом открио да је са обе стране потврђено вјечно пријатељство Кине и Србије
  • „Замолио сам да нам помогну око Четврте индустријске револуције, око уласка у цео процес, који би једна мала земља, Србија могла да прати. Потребна нам је помоћ Кине у модерним технологијама, роботизацији друштва“
  • „Немам ништа против да ми се многи у Србији смеју. Сваки пут се смеју и сваки пут се испостави да се залуду смеју“

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је данас да вјероватно неће бити одржана војна парада, која је раније била планирана у Београду до краја године, већ да ће – по свему судећи – бити организована велика вјежба на којој ће Војска Србије приказати своје могућности.

„Вероватно нећемо ићи на параду, него на велику вежбу. Да видимо за шта нам је војска способна. Да то има неког смисла, а не да буде лакировка. Офарбамо 100 тенкова и провозамо кроз централне улице. Него да видимо да ли војска ради и да ли може да послужи за одвраћање потенцијалног агресора”, рекао је Вучић новинарима у Кини.

Предсједник Србије је у граду Тјенђину у којем се одржава такозвани латњи Давоски форум, после сусрета с кинеским премијером Ли Кећијангом, да су потврдили међусобну подршку на политичком плану и вјечно пријатељство.

„Ли је рекао је да смо вечни пријатељи, да смо показали то једни другима у тешким условима и временима, не само када је то лако”, цитирао је Вучић кинеског премијера.

Он је изразио захвалност Кини и поновио да -иако и у политичким и у људским односима ништа краће не траје од захвалности – код нашег руководства није тако.

„Ми ћемо да памтимо шта су урадили за Железару, али и у тешким временима 1999. године”, рекао је он, подсетивши да се састао и са гувернером провинције Хебеи, која је по површини величине Немачке.

Вучић је оцијенио је да ће нови трговински рат САД и Кине погодити цио свијет, ЕУ, па самим тим и Србију, али се нада да ће послије избора за амерички Конгрес наступити нека нова клима.

„Стара пословица каже „кад се слонову туку, трава страда”. Ми смо толико мали, наша економија је мала у односу на америчку и кинеску, те гледамо од тих влати траве нешто за будућност да саградимо. Морамо да се сачувамо и заштитимо”, рекао је предсједник Србије у Тјенђину.

Вучић је открио да је Лија замолио да нам помогну око Четврте индустријске револуције, око уласка у цео процес, који би једна мала земља, Србија могла да прати. Потребна нам је помоћ Кине у модерним технологијама, роботизацији друштва”.

Онима у Србији који му се, како је рекао, смију, поручио је:

„Немам ништа против да ми се многи у Србији смеју. Сваки пут се смеју и сваки пут се испостави да се залуду смеју“.

Он је додао да је Кина Србији сада пети привредни партнер, са милијарду и 800 милиона размене, да Србија повећава свој извоз и за 100 одсто иако су то и даље све мале цифре.

Предсједник Србије се са Ли Кећијангом састао у државној резиденцији у Тјенђину, а кинески премијер га је дочеао поздравом на српском:

„Добро дошли”, рекао је Ли Вучићу док су се руковали.

Вучић је претходно присуствовао отварању љетњег Давоског (светског) економског форума у кинеском граду Тјенђину, послије чега се састао с гувернером провинције Хебеј Су Ђином и представницима компаније „Хбис”, власником Железаре у Смедереву.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар