РС и матица

Вучић: Запад је пре десет година отворио косовску Пандорину кутију

„ЈЕДИНА ПРАВА ПРЕПРЕКА НА ЕВРОПСКОМ ПУТУ СРБИЈЕ ЈЕ КОСОВО – СВЕ ЗАВИСИ ОД КОСОВА“
  • „Ако ме питате да ли ЕУ одушевљава Србе, одговор је не. Али то је рационалан народ, зна шта је најбољи пут за Србе и Србију, и свестан је да ће то питање (Косова) морати да реши на веома болан начин“
  • Вучић тражи, пише АФП, од европских власти да пошаљу „снажну поруку“ у којој се траже „уступци“ и од Приштине
  • АФП пише да би коначно решење захтевало промјену Устава Србије, што би морало да се потврди на референдуму. У случају негативног исхода гласања, Вучић наводи да би дошло до „вишедеценијског замрзнутог конфликта“ и да би „сви хтели да напусте Србију“

ПИТАЊЕ Косова је главна „препрека“ приступању Србије ЕУ, рекао је предсједник Србије Александар Вучић у данас објављеном интервјуу Франс пресу (АФП).

АФП наводи да је ЕУ, која у четвртак у Софији организује самит о Балкану, подјељена око независности Косова, коју пет чланица не признаје. Међутим, она тражи и нормализацију односа Београда и Приштине, који желе да постану чланице ЕУ.

Тема независности Косова је и десет година послије проглашења политички табу у Србији, која га је уписала и у Устав. За Србе је Косово историјска и религијска колијевка нације, а министар спољних послова Ивица Дачић га често назива „српским Јерусалимом“, пише АФП.

„Једини велики проблем који сматрам правом препреком нашем европском путу је питање Косова. На крају, све зависи од Косова“, рекао је Вучић у интервјуу.

Питање Косова засјењује и политику Европе према Русији, традиционалној савезници Србије јер, како је Вучић рекао у интервјуу, „у најбољем случају, то (улазак у ЕУ) је за седам година, међународна ситуација ће бити потпуно другачија“.

„Ако ме питате да ли ЕУ одушевљава Србе, одговор је не. Али, то је рационалан народ, зна шта је најбољи пут за Србе и Србију, и свестан је да ће то питање (Косова) морати да реши на веома болан начин“, рекао је Вучић.

Иако је „у последњих годину, годину и по опала“, подршку процесу приступања ЕУ и даље даје „значајан део становништва“. Вучић ипак, пише АФП, тражи од европских власти да пошаљу „снажну поруку“ у којој се траже „уступци“ и од Приштине.

Ни пет година послије потписивања Бриселског споразума, наводи АФП, косовске власти нису формирале Заједницу српских општина (ЗСО) на сјеверу Косова.

„Ми смо урадили наш део посла“, рекао је Вучић француској агенцији.

С друге стране, наводи АФП, власти у Приштини „мисле да је српско признање независности Косова само питање времена“.

Вучић је истакао потребу за компромисом, којим ће „обе стране бити најмање помало незадовољне“, умјесто ситуације у којој „једна страна добије све док друга бива понижена.

Према ријечима Вучића, тек када ЗСО буде формирана „може се говорити о могућим решењима за будућност“ као и да се о признавању Косова „још није разговарало и да Србија не жели такво решење“.

АФП пише да би коначно рјешење захтијевало промјену Устава Србије, што би морало да се потврди на референдуму. У случају негативног исхода гласања, Вучић наводи да би дошло до „вишедеценијског замрзнутог конфликта“ и да би „сви хтели да напусте Србију“.

Министар Дачић је више пута говорио о могућој размјени територија. АФП наводи да Вучић ту идеју никада јавно није узимао у разматрање будући да је западни званичници и експерти сматрају дестабилизирајућом.

„Слушам шта говоре на Западу (…), да би то отворило Пандорину кутију. Али Пандорину кутију су пре десет година отвориле западне земље када су признале независност Косова“, рекао је Вучић.

Према његовим ријечима, „Србима се мора понудити нешто што би им показало да су поштовани“ и да „неће 30 година после ратова плаћати за дешавања у бившој Југославији“.

Бета

 

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар